Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στα Τίρανα, με στόχο την έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης




Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέπτεται τα Τίρανα, με στόχο να συμβάλλει στην έναρξη διαλόγου μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης, ο οποίος θα οδηγήσει σε άρση της δεκάμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.


Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι η Γιάνα Σιντέλκοβα, αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα και τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο αίτημα της αντιπολίτευσης για επανακαταμέτρηση των ψήφων, ένα χρόνο έπειτα από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα (29 Ιουνίου 2009).

Τα μέλη της αλβανικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν απεργία πείνας για είκοσι ημέρες, με βασικό αίτημα την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Η επίσκεψη των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στις 21 Μαΐου, στο Στρασβούργο, οι κ.κ. Μπερίσα και Ράμα, παρουσία του κ. Φούλε.

Όμως, η συγκεκριμένη συνάντηση δεν απέδωσε "καρπούς" και η Ε.Ε. έδωσε μια προθεσμία δύο εβδομάδων στις δύο πλευρές να βρουν μια λύση, υπενθυμίζοντας ότι η συνεχιζόμενη κρίση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και τις ενταξιακές διαδικασίες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου