Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Η συνέντευξη του Δρούτσα στο ΣΚΑΙ για τα γεγονότα στη Χειμάρρα

Όλες οι δηλώσεις του που έγιναν αφορμή παρερμηνειών από τα αλβανικά μέσα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και αναφερόσαστε και στα δικαιώματα, είχαμε προχθές ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, τη δολοφονία ενός Έλληνα ομογενή στη Χειμάρρα. Ο δράστης παραδόθηκε συνελήφθη και θα δικαστεί φαντάζομαι.
Η ελληνική πλευρά κατηγορήθηκε ότι δεν ήταν τόσο έντονη η αντίδρασή της, καθώς το συμβάν έγινε γιατί όπως λένε οι πληροφορίες ο πολίτης αυτός μίλησε ελληνικά, αντέδρασε ένα κομμάτι εκεί των πολιτών των Αλβανών και υπήρξε αυτή η κατάληξη.

Υπήρξε από τη δική σας πλευρά κ. Υπουργέ μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι Έλληνες ομογενείς εκεί θα απολαμβάνουν των δικαιωμάτων που οφείλουν να έχουν και να τους παρέχονται από την Αλβανική Κυβέρνηση, ή είναι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται αφημένοι στην τύχη τους, να το πω έτσι;


κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, η Κυβέρνηση και η κάθε Ελληνική Κυβέρνηση, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό, κάνει ότι είναι απαραίτητο και παραπάνω. Είναι κάτι το οποίο όλοι μας το πιστεύουμε βαθιά και είναι υποχρέωσή μας και καθήκον μας.
Παρακαλώ εδώ να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή αμφιβολίες και νομίζω όποιος μιλήσει και με την ηγεσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία το καταλαβαίνει αυτό, ότι εδώ γίνεται από την πλευρά της Ελλάδας και της Ελληνικής Πολιτείας ότι είναι απαραίτητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω τη σκληρή κριτική που ασκείται κ. Υπουργέ;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι εδώ ας πούμε αν είχε δολοφονηθεί ένας πολίτης μιας άλλης χώρας γειτονικής, ας πούμε Τούρκος πολίτης ή Αλβανός πολίτης, μπορεί να είχε ξεσηκωθεί η άλλη χώρα και να είχε βγει στα «μεϊντάνια» που λέμε. Εδώ υπήρξε από την ελληνική πλευρά μια πολύ, που εγώ θα τη χαρακτήριζα ψύχραιμη, αλλά λέω τις κριτικές που ασκούνται, μια πολύ χαμηλών τόνων αντίδραση.


κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη, πρέπει να τη λαμβάνουμε υπόψη μας, εφόσον είναι βεβαίως σοβαρή και με επιχειρήματα.
Δε νομίζω ότι τέτοιου είδους κριτική θα πρέπει να μας επηρεάσει, διότι το συμβάν αυτό είναι τραγικό, πρόκειται για μια δολοφονία για λόγους οι οποίοι δε χωράνε στο νου σήμερα, είναι απαράδεκτοι κι αυτό το συμβάν είναι απαράδεκτο και το είπαμε από την πρώτη στιγμή με κατηγορηματικό τρόπο και η Αλβανική Κυβέρνηση μέσω του Πρωθυπουργού της χώρας αυτής καταδίκασε το γεγονός.
Εμείς ζητάμε βεβαίως και την άμεση απόδοση της δικαιοσύνης, αυτό είναι αυτονόητο και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς είμαστε σε συνεχή επαφή με την αλβανική πλευρά και λέμε αυτά που πρέπει να πούμε και τα λέμε με τον τόνο που πρέπει να τα πούμε, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην μπαίνουμε σε μια τέτοια λογική, τέτοια φαινόμενα, τα οποία είναι το τονίζω για άλλη μια φορά απολύτως καταδικαστέα, να γίνονται αφορμή για τον ξεσηκωμό ή κάποιοι να μπορέσουν να κάνουν κατάχρηση.

Σχόλιο Βορειοηπειρώτη
Δύο είναι τα σημεία στη συνέντευξη του υπουργού που αξίζουν σχολιασμού
1.Η ψύχραιμη αντιμετώπιση του κάθε θέματος όπως αυτό της δολοφονίας του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, δεν είναι απαγορευτική. Αρκεί να γνωρίζουμε καλά την κατάσταση, να ξέρουμε ποιες είναι οι απαιτήσεις μας και την αδυναμία ή την απραξία να μην την βαπτίζουμε ως ψυχραιμία.
2. «.. όποιος μιλήσει και με την ηγεσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία το καταλαβαίνει αυτό, ότι εδώ γίνεται από την πλευρά της Ελλάδας και της Ελληνικής Πολιτείας ότι είναι απαραίτητο…». Εάν εννοεί τα γεγονότα της Χειμάρρας δεν μπορούμε να τον κρίνουμε γιατί δεν ξέρουμε ποιες είναι οι διπλωματικές παρεμβάσεις του. Εάν εννοεί γενικότερα τι γίνεται από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας για το Βορειοηπειρωτικό, τότε Δρούτσας προδίδει τον εαυτό του ότι δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στη Βόρειο Ήπειρο ή η «ηγεσία» μας, μας κοροϊδεύει.

Όσο για το που βρήκε το «άδειασμα» του Μπολάνου από Δρούτσα η “Gazeta Shqiptare” στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της, δεν πρόκειται να σας βρούμε την απάντηση.

2 comments:

Εξολοθρευτής είπε...

Πολιτικοί προδότες μια ζωή
Πιο ενδιαφέρον ρε καραγκιόζη μας δουλεύεις;
Ποιον πας να κοροιδέψεις ρε ;Αστα σας έχουν πάρει χαμπάρι νύχτα θα φύγετε
Αν προλάβετε δηλαδή

Ανώνυμος είπε...

αν εισαστε σε επαφη κυριε δρουτσα με τους αλβανους,γιατι εχουν γινει βασικες παρατυπίες όσον αφορά την καταθεση απο τους αυτοπτες μάρτυρες,δηλαδη τους φιλους του που ηταν εκει την ωρα που εγινε το συμβαν;;
αφηστε κυριε Δρουτσα μακαρι να κανατε κατι αλλα παλι φαινεται πως ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ,και αν αρκετοι β/η δεν ειχαν παει υπηκοοτητα ουτε καν δε θα ασχολοσασταν.
Συγνωμη αλλα τοσα χρονια σας μαθαμε

Δημοσίευση σχολίου