Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΣΦΕΒΑ για τη νέα σχολική χρόνια



Μία νέα σχολική χρονιά αρχίζει μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των εν Ελλάδι πολιτικών για το αν είναι περισσότερο ή λιγότερο τραγική η κατάσταση στο χώρο της παιδείας. Εκεί όμως που η κατάσταση της παιδείας είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαιτέρως τραγική είναι στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, όπου η σχολική χρονιά άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα. Η πάγια και συνεχώς κλιμακούμενη ανθελληνική πολιτική της Αλβανίας, που συχνά εμφανίζεται ως προβατόσχημος λύκος, σε συνδυασμό με την τωρινή πολιτική του Υπουργείου Παιδείας (σκέτο και χωρίς σχολιασμό) και της εξωτερικής πολιτικής γενικότερα, τις προσωπικές αντιλήψεις των εκεί υψηλά ιστάμενων, και δυστυχώς την καταστροφική κομματικοποίηση πολλών παραγόντων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού,  έχουν συμβάλλει τα μέγιστα για τη σημερινή κατάσταση.
Ως ΣΦΕΒΑ στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους μαθητές στη Βόρειο Ήπειρο και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να αγαπούν τα ελληνικά γράμματα. Καλούμε επίσης όλους να ακούσουν προσεχτικά τις ιδιαζόντως επίκαιρες διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που περιόδευσε και μαρτύρησε στη Βόρειο Ήπειρο. Οι διδαχές αυτές θέτουν την επιδίωξη ελληνικής παιδείας ως πρωτεύον μηχανισμό επιβίωσης αρχικά και αναγέννησης μετέπειτα του υπόδουλου Ελληνισμού. Για την ελληνική γλώσσα έχυσε το αίμα του και ο Αριστοτέλης Γκούμας πριν λίγο καιρό. Και αυτήν την ελληνική γλώσσα, όπως και την ελληνική ιστορία, είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε το παν ώστε να μπορεί κάθε μικρό Βορειοηπειρωτόπουλο να τη μαθαίνει και να την ομιλεί ελεύθερα.
ΣΦΕΒΑ
ΥΓ: Με την αρωγή πολλών φιλοπάτριδων Ελλήνων η ΣΦΕΒΑ θα χρηματοδοτήσει και φέτος φροντιστήρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε επιλεγμένες περιοχές, ως προσωρινή λύση ανάγκης εκεί που δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκή και οργανωμένα ελληνικά εκπαιδευτήρια.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Όταν η ελληνική παιδεία γίνει αντάξια της ιστορίας μας και των προγόνων μας (βλ. Αρσάκης, Ζωγράφος, Ζάππας και λοιποί), τότε θα πλησιάσει και η ώρα για το ποθούμενο του πατρο-Κοσμά. Μακάρι αυτό να γίνει σύντομα, αλλά πρέπει πρώτα να έχουμε ΟΜΟΝΟΙΑ και όχι απλή "ΟΜΟΝΟΙΑ"

Δημοσίευση σχολίου