Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΑΛΒΑΝΙΑ


Το Νοέμβριο θα συνταχθεί πόρισμα που θα καθορίσει την τελική έκθεση προόδου της γειτονικής χώρας
• Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει από «χίλια μύρια κύματα», αφού οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι η γειτονική χώρα πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της Ευρώπης.
Επιπλέον αν τα δύο μεγάλα κόμματα, το Δημοκρατικό του Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα, δεν βρουν δίοδο επικοινωνίας και συντηρήσουν το κλίμα πολιτικής κατάρρευσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος αναστολής της ενταξιακής διαδικασίας.
Αυτή την περίοδο αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διερευνά την πολιτική κρίση που ταλαιπωρεί την γειτονική χώρα. Γι’ αυτό το ζήτημα θα συνταχθεί πόρισμα, το οποίο θα καθορίσει ως ένα βαθμό την τελική έκθεση προόδου της Αλβανίας, που θα δημοσιευθεί το Νοέμβριο.
Στην έκθεση αυτή θα στηριχθεί η απόφαση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας. Να σημειωθεί ότι η επίσημη αίτηση της Αλβανίας, προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2009, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ
• Η Αλβανία θα πρέπει να ξεπεράσει, άμεσα μάλιστα, αρκετά εμπόδια, προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προβλήματα εκδημοκρατισμού που παρατηρούνται στη «Σκιπερία», εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από δύο Ευρωπαϊκές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Επιτροπές αυτές συμπέραναν, εξετάζοντας τη στρατηγική και τις δομές της κυβέρνησης, ότι «η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τις επίσημες παρουσιάσεις».  Ειδικότερα διαπιστώθηκε: Το δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να δέχεται πολιτικές πιέσεις.
Η διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια είναι έντονη, ενώ κρούσματα παρανομίας αναφέρονται στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
• Όπως εξηγεί στον «Π.Λ.» ο ειδικός αναλυτής για Βαλκανικά θέματα κ. Θεόδωρος Οικονόμου, θα υποβληθεί «πρόταση σχετικά με την ετοιμότητα της Αλβανίας στο Συμβούλιο των Υπουργών το οποίο με βάση τη γνώμη της Επιτροπής, θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να δοθεί επίσημα στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξή της στην Ε.Ε. Το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την πληρότητα των πληροφοριών που έλαβε η επιτροπή».
Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. δήλωσε πως «η γνώμη της Επιτροπής θα είναι δίκαιη και ισορροπημένη κατά την εξιολόγηση της ετοιμότητας της Αλβανίας και τη συμμόρφωσή της στα κριτήρια ένταξης ενώ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και τις υποχρεώσεις που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Σύνδεσης».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ
• Υπενθυμίζεται ότι μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2009 το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης απείχε από τις εργασίες του κοινοβουλίου, αμφισβητεί και δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα.
Υποστηρίζει ότι το αντίπαλο Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα τα έχει παραποιήσει. Τα επίσημα αποτελέσματα αναφέρουν ότι ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος συγκέντρωσε 46,92%, ενώ ο Σοσιαλιστικός συνασπισμός 45,34%.
Ως γνωστό, η αντιπολίτευση ζητά να συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες και τις παρατυπίες που συνέβησαν και να γίνει εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων τουλάχιστον σε μία εκλογική ζώνη.
Ο κυβερνών συνασπισμός εν τω μεταξύ, απορρίπτει τα αιτήματα για νέα καταμέτρηση των ψήφων ισχυριζόμενος ότι μια τέτοια κίνηση είναι παράνομη. Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει ταχεία πρόοδος για διέξοδο από την πολιτική κρίση.
Από την πλευρά του το Προεδρείο του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση και το Μάιο με τη διαμεσολάβηση του Επιτρόπου Στέφαν Fuele. Οι ηγέτες των δύο κύριων κομμάτων συναντήθηκαν στο Στρασβούργο, με αποτέλεσμα να προσέλθει η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, πλην όμως εξακολουθεί να αρνείται να ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια, πολλά από τα οποία τίθενται σε επ’ αόριστον αναμονή καθώς απαιτείται ομοφωνία για την έγκρισή τους.
Πηγή: Πρωινός Λόγος

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Συνάντηση με Σ. Μπερίσα




Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπερίσα κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σ' ένα πολύ καλό επίπεδο και αυτό το επίπεδο πρέπει να διατηρηθεί.

Από ελληνικής πλευράς επιβεβαιώθηκε η στήριξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και επισημάνθηκε ότι η Αλβανία οφείλει να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και συνδέονται με την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τραγικό συμβάν της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα που προβληματίζει αναφορικά με την άυξηση του εθνικισμού στην Αλβανία και προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι και εκείνος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτό το γεγονός και είπε ότι θεωρεί πως αυτά είναι μεμονωμένα γεγονότα και δεν απηχούν τα γενικά αισθήματα φιλίας που τρέφει ο Αλβανικός λαός απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Δημοσίευση σχολίου