Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστασίου

1993 – Απέλαση του  αρχιμ. Χρυσόστομου και επιχείρηση «σκούπα».
1994 – Επίθεση στο Αλβανικό στρατόπεδο της  Άνω Επισκοπής
1997 – Παρατράπεζες και αναρχία
1998 – Κόσσοβο
2010 – Δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα

1993. Η Εκκλησία είναι παράγοντας αλληλοκατανόησης και αδερφικής συνεργασίας μευαξύ των λαών.
Οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας, παρακολουθούν με έκπληξη και πόνο μια σειρά από θλιβερά γεγονότα που προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις από τις οποίες απειλούνται αθώοι και να προκληθούν τραγωδίες.
Την ημέρα της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που κήρυξαν την αγάπη, την αλήθεια του θεού και της συμφιλίωσης, ως Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθύνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για εξομάλυνση της κρίσης που δημιουργήθηκε… Από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρόβλημα προσπαθήσαμε να διορθωθεί με ειρηνικό τρόπο.
Η εκκλησία … θα είναι πάντα παράγοντας αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και αδερφικής συνεργασίας των δύο λαών.
Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος
Τίρανα 29.6.1993

1994. Δεν μπορούμε να σιωπάμε όταν κάποιοι θέλουν να τορπιλίσουν τις ειλικρινείς προσπάθειες για φιλία και συνεργασία των λαών.
Συμμετέχουμε στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση σε αθώους ανθρώπους στην Άνω Επισκοπή και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Χριστιανική συνείδηση είναι αποφασιστικά αντίθεση σε τρομοκρατικές επιθέσεις και τις καταδικάζει. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε η αλήθεια και η δικαιοσύνη να λάμψει σύντομα, να ανακαλυφθούν οι υπαίτιοι, να αναληφθούν οι ευθύνες όπως επιβάλει η δικαιοσύνη και να ενταθούν οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή.
Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος
Τίρανα 11.4.1994
Μετά από δύο μέρες ο Μακαριότατος πρόσθεσε:
Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπάμε, όταν μία ομάδα αγνώστων ανθρώπων θέλουν να δυναμιτίσουν τις ειλικρινείς προσπάθειες για την ανάπτυξη της φιλίας και σταθερότητας που ανέλαβαν οι δύο λαοί. 

1997. Προσευχή.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, ως Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος σας απευθύνω δύο απλά λόγια προσευχής: Όχι άλλο αίμα! Όχι στην ένταση! Όχι στα όπλα! Όχι μίσος και «Ο θεός της ειρήνης θα είναι με εσάς» (Φιλ. 4,9).
Μόνο με αυτοσυγκράτηση, αληθινή μετάνοια, συγχώρηση και αλληλοκατανόηση μπορεί να επιτευχθεί η συμφιλίωση και να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν θα μας εγκαταλείψει ο Θεός – ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης.  
+Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος
Τίρανα 6.3.1997

1998. Κάθε καταπίεση είναι καταδικαστέα
Η ορθόδοξη Εκκλησία τονίζει πάντα την αιώνια αξία κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από την φυλετική καταγωγή. Συμπαρίσταται στα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως την ελεύθερη ανάπτυξη κάθε ανθρώπου, κάθε λαού, κάθε ομάδας και υπογραμμίζει συνεχώς την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης.
Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδικάζει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κόσσοβο – όπως και παντού στον κόσμο – και κάνει έκκληση να γίνουν σεβαστά. Προσεύχεται όπως η δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα.
Η βία προκαλεί βία δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, με θύματα τους αθώους και τους αδύναμους. Η Εκκλησία μας επιμένει, πως, το λάδι από τα άγια καντήλια της θρησκείας, κανένας δεν έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί για την αναζωπύρωση της φωτιάς του πολέμου. Είναι θείο δώρο και προορίζετε για να μαλακώσει τις καρδιές, για να επουλώσει τις πληγές, για τη συναδέλφωση των ανθρώπων και λαών
+Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος
Τίρανα 13.3.1998

2010.  να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη
Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχή του.
 Τέτοιες αδικαιολόγητες βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί.. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην ευρύτερη περιοχή.
 Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή στιγμή, απαιτείται από κάθε υπεύθυνο νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμη επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
 Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος 
Αργυρόκαστρο 13.8.2010

Σημείωσης: Εκτός της τελευταίας δήλωσης που κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, οι προηγούμενες είναι δική μας μετάφραση από τα Αλβανικά (εφημερίδα «Ngjallja”) και ενδεχομένως να μην αποδίδουν 100% τις αυθεντικές δηλώσεις.

1 comments:

Jose Holebas Rules(x-Agios Milos) είπε...

ANASTASIOS......SEVASMOS K PALI SEVASMOS...

Δημοσίευση σχολίου