Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η «Οδύσσεια» του δρόμου Άγιοι Σαράντα - Βουθρωτό



Πριν από μερικούς μήνες άρχισαν τα ‘παρατράγουδα’, όσον αφορά τον δρόμο που οδηγεί στο Βουθρωτό, αλβανιστί Butrint, ονομασία με την οποία έχει κατοχυρωθεί διεθνώς.
Παραλίγο μάλιστα κινδύνευσε να μη γίνει και το καθιερωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου που γίνεται κάθε καλοκαίρι στο περίφημο αρχαίο θέατρο Ελληνιστικής Περιόδου του Βουθρωτού.  
Πρόκειται για έναν δρόμο 20 χλμ που αρχίζει από τους Αγ.Σαράντα και που αρχικά κατασκευάστηκε το 1959, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τότε Γ.Γ. της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ΝΙΚΗΤΑ  ΧΡΟΥΤΣΩΦ, ο οποίος δρόμος, όντας στενός, εγκυμονούσε κινδύνους για τους οδηγούς αυτοκινήτων.
       Σήμερα υπάρχει μία διχογνωμία.
 Οι μεν λένε να επεκταθεί ο δρόμος γιατί είναι στενός και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, ειδικά το καλοκαίρι με την αυξημένη κίνηση και την άφιξη τουριστών με πούλμαν, όπου, αφενός δεν χωράνε να περάσουν δύο πούλμαν από το ίδιο σημείο, αφετέρου ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες και τα τροχαία ατυχήματα είναι πολύ συχνά.
Οι δε, ειδικά  αρχαιολόγοι και εμπειρογνώμονες της Ουνέσκο, δεν θέλουν να γίνει ο δρόμος, όπως έχει σχεδιασθεί από την εταιρεία που έχει συμβληθεί με την κυβέρνηση, γιατί θα προκαλέσει καταστροφές στο περιβάλλον του χώρου, το οποίο προστατεύεται ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Σύμφωνα με τον ιστορικό Auron Tare, τον πρώτο διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου του Βουθρωτού, οι παρεμβάσεις πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, πράγμα που δεν συμβαίνει με τον συγκεκριμένο δρόμο. 
       Εμπειρογνώμονες της Ουνέσκο, επισκέφθηκαν το Βουθρωτό και, μαζί με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τόπων [Ιnternational Council of Monuments and Sites - ICOMOS] θα υποβάλλουν την αναφορά σχετικά με τις έρευνές τους, κατά πόσον  έχει υποστεί ζημιές το αρχαιολογικό πάρκο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποκαλυφθεί το περιεχόμενο αυτής της αναφοράς.
       Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κάλεσε το υπουργικό συμβούλιό του την Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, να συντάξει νόμους οι οποίοι θα βελτιώσουν την τουριστική υποδομή. Ο Μπερίσα επιθυμεί κάθε παραλία να έχει ειδική απόσταση τουλάχιστον 100μ και δεν θέλει να υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατά μήκος της ακτογραμμής. Προέτρεψε επίσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προστατεύσει τουριστικές περιοχές από η μόλυνση, καθώς επίσης να δώσει εντολή για απομάκρυνση των μπαρ και εστιατορίων που μολύνουν το περιβάλλον.
Στο κείμενο υπάρχουν στοιχεία από άρθρο της κα. Θωμαΐς Παριανού

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου