Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Με ευλάβεια γιορτάστηκε η 28ης Οκτωβρίου στη Βορειο Ηπειρο

Το προσκύνημα στον τόπο της θυσίας.
Εβδομήντα χρόνια από το αθάνατο ΟΧΙ, το ΟΧΙ που γιορτάζεται κάθε χρόνο με περηφάνια απ’ όλους τους Έλληνες απανταχού της γης, στον τόπο της θυσίας οι συναισθηματισμοί είναι ποιο δυνατοί. Δεν είναι μόνο οι ψυχές των 8.000 Ελλήνων πεσόντων που  περιπλανώνται στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, είναι και οι Βορειοηπειρώτισσες μάνες που περιφέρονται σαν μυροφόρες λες και δεν και δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από το χειμώνα του 1940.
  

Βουλιαράτες, 28 Οκτώβρη 2010
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στους πρόποδες του χωριού κατάμεστη. Βουλιαρατινοί και από άλλα μέρη της Βορείου Ηπείρου, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία, όπου χοροστάτησε  ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, κ. κ. Δημήτριος. Μετά, έχοντας ως οδηγό τη γαλανόλευκη, που κυμάτιζε περήφανα στα χέρια νεανίδας, με τη δροπολίτικη χαρακτηριστική φορεσιά, κατέβηκαν στο κοιμητήριο των Ελλήνων Πεσόντων, στο εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης, που γιορτάζει, την ημέρα αυτή.
Ανάμεσα στους εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες, που ήρθαν από όλα τα μέρη της Βορείου Ηπείρου και γέμισαν το χώρο μέσα και έξω από το κοιμητήριο,  ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ  και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Ιωάννης Ριζόπουλος, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Σπύρος Ξέρας, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα Παναγιώτης Φαραντάτος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, η Περιφερειάρχης Αργυρόκαστρου Μιμόζα Τσόμο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Τάβος, ο Πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ, Χριστάκης Κίτσιος, ο τέως βουλευτής Σερρών Ευγένιος Χαϊτίδης, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης Παντελής Πάπιστας και της ΣΦΕΒΑ Φιλόθεος Κεμεντζεντζίδης, έπαρχοι της ΕΕΜ, εκπρόσωποι των υποψηφίων από τα Ιωάννινα, Δελβινάκι και Κόνιτσα, ο γνωστός τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, συγγενείς των πεσόντων κ. ά.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων και το προσκλητήριο των νεκρών.
Το μνημείο που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία, και όπου είναι σκαλισμένα: «ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ» γέμισε με στεφάνια. Από τον πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα Νικόλαο Πάζιο, τον Υπουργό Εργασίας Σπύρο Ξέρα, τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα Παναγιώτη Φαραντάτο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα, τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, τον ανεξάρτητο βουλευτή Βαγγέλη Τάβο, τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο, την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Μιμόζα Τσόμο, τον Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη, τον εκπρόσωπο του Συνδυασμού «Τόπος να ζεις» Χρήστο Παπαβρανούση, τον εκπρόσωπο του συνδυασμού «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» Στέφανο Ζέρβα, τον έπαρχο Άνω Δρόπολης Κωνσταντίνο Κώστα, τον Πρόεδρο του κόμματος ΕΕΜΜ (MEGA) Χριστάκη Κίτσιο, τον εκπρόσωπο των συγγενών των πεσόντων Κίμωνα Δερδεμένη, τον εκπρόσωπο δήμου Δελβινακίου  Νικόλαο Γαλίτση, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφών Ελλάδος Αγαθοκλή Παναγούλια, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρη Τζόκα,  τον εκπρόσωπο των πεσόντων Αρτινών στρατιωτών στο χωριό Βοδίνο Ιωάννη Μπουραντά, τον Πρόεδρο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών  Θεοφάνη Καλυβιώτη, τον εκπρόσωπο της Χριστιανικής  Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης, των μαθητών και δασκάλων Βουλιαρατιού.
Χαιρέτησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Νικόλαος Πάζιος ο οποίος τόνισε: Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, έρχομαι με αισθήματα συγκίνησης. Τα αισθήματα αυτά είναι και βαθιά και ειλικρινή. Κάποιοι θα πουν αυτό που συνηθίζεται, ότι αισθάνονται μεγαλύτερη συγκίνηση για τη χώρα τους, για τους νεκρούς τους. Η συγκίνηση είναι αναμφίβολα σε όλους, για τι έχει να κάνει με τη θλίψη. Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα μνήμης και μια μέρα μέλλοντος, διότι οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους εδώ, την έδωσαν για ορισμένους τόπους, για ορισμένα ιδανικά. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα, ως οδηγός, ως προοπτική και για μας και για το μέλλον.
Ο κ. Πάζιος διάβασε και το χαιρετιστήριο της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδος για την ημέρα αυτή όπου ανάμεσα στ’ άλλα αναφέρει:  ­
Για όλους τους Έλληνες, αυτό το ιστορικό ορόσημο δεν αποτελεί απλώς ένα ένδοξο επεισόδιο της μακραίωνης ιστορίας της πατρίδας μας. Η εποποιία του στρατού μας, το ακατάβλητο φρόνημα τόσων μαχητών που αψήφησαν το θάνατο, η αντίσταση ενός ολόκληρου λαού απέναντι στην ωμή επιβουλή ολοκληρωτικών καθεστώτων, προκάλεσαν το θαυμασμό του ελεύθερου κόσμου. Συμβόλισαν με τον καλύτερο τρόπο τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, του πατριωτισμού και της εθνικής αξιοπρέπειας…            ­
Η 28η Οκτωβρίου 1940 θα παραμείνει πάντα μία ζωντανή δύναμη και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Ας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ ενώπιον όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσουμε εμείς με ελευθερία και ειρήνη. Οι πράξεις τους θα συμβολίζουν αιώνια την πάλη του δικαίου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας. Ας τιμήσουμε την ιερή αυτή επέτειο, κάνοντας πράξη τα οράματά τους.
Η εκδήλωση στους Βουλιαράτες έκλεισε με την μαθητική εκδήλωση, τον Εθνικό Ύμνο και την δεξίωση στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στους Αγίους Σαράντα
Το απόγευμα της 28ης το Παράρτημα της Ομόνοιας Αγ. Σαράντα οργάνωσε μια λιτή αλλά πλούσια σε συναισθήματα και περιεχόμενο γιορτή. Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Νικόλαος Πάζιος, ο Γ. Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο Ιωάννης Ριζόπουλος, ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος ο αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας Γκεργκ Μάνος, o πρόεδρος της ΝΕΒ κ. Καλυβιώτης και άλλοι επίσημοι.
Να πούμε το δικό μας ΟΧΙ σε οτιδήποτε μειώνει την αξιοπρέπειά μας και την εθνική υπόσταση, να πούμε ΟΧΙ στις προκλήσεις που έχουμε και που θέλουν να μας μειώσουν τόνισε ο κ. Λ. Παππάς, δίνοντας το λόγο στους καλεσμένους να χαιρετήσουν.
Η επέτειος του Σαράντα είναι μια ιστορική στιγμή και γι’ αυτό οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται το θυμούνται πολύ καλά και ιδίως εφέτος που στα 70χρονα η επέτειος αυτή παίρνει μια άλλη διάσταση, τόνισε ο κ. Πάζιος.
Ο κ. Ριζόπουλος συγκίνησε το ακροατήριο, αφού συγκινήθηκε και μόνος του όταν ανάφερε πως ο δικός του πατέρας και του πρέσβη πολέμησαν εδώ στα βορειοηπειρωτικά μέρη.
Χαιρέτησαν με τη σειρά ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.
Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με ένα πλούσιο μαθητικό πρόγραμμα και από τους ταλαντούχους χορούς του Πολιτιστικού Ομίλου Παραμυθίας με υπευθυνο τον κ. Δημήτρη Τσερκοβίτσα ενώ τους συνόδευε και ο γνωστός Ηπειρώτης τραγουδιστής Γιώργος Κούρτης

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

απο τη χιμαρα;; η ειναι μακρια η χιμαρα;; δεν φτάνετε να μάθετε τι εγινε εκει αυτήν την ημέρα;;

Ανώνυμος είπε...

Ναι είναι στο κτήμα μου θαμμένοι έξι Έλληνες στρατιώτες. Τώρα τελειώσαμε από τη γιορτή που έγινε, όπου ήρθε ο παπάς, οι Χιμαριώτες όλοι και από τους Δρυμάδες. Την κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα αυτή τη γιορτή.

Ανώνυμος είπε...

Ε. Μπρίγκου: Ναι είναι στο κτήμα μου θαμμένοι έξι Έλληνες στρατιώτες. Τώρα τελειώσαμε από τη γιορτή που έγινε, όπου ήρθε ο παπάς, οι Χιμαριώτες όλοι και από τους Δρυμάδες. Την κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα αυτή τη γιορτή.

Δημοσίευση σχολίου