Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Κίνδυνος για το περιβάλλον από τα εγκαταλειμμένα ορυχεία των Βαλκανίων


Πολλά ορυχεία των Βαλκανίων απειλούν το περιβάλλον με σοβαρές καταστροφές, όπως αυτή που σημειώθηκε πρόσφατα στην Ουγγαρία από τοξική λάσπη, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ αφού πέρασε από επιθεώρηση 150 μεταλλεία της περιοχής.

«Από το 2006 αναλύουμε όλα τα ορυχεία της νοτιοανατολική Ευρώπης. Καταγράψαμε πάνω από 150 και τα περισσότερα από αυτά δυστυχώς συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον», εξήγησε η εκπρόσωπος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), Isabelle Valentini.

«Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κόσοβο) είναι πραγματικά γεμάτη (από μεταλλεία) που συχνά εγκαταλείφθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και επομένως δεν έκλεισαν με το σωστό τρόπο», πρόσθεσε.

Για το κλείσιμο αυτού του είδους των εγκαταστάσεων απαιτείται να ακολουθηθούν ορισμένοι κανόνες ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον ο κίνδυνος ρύπανσης αλλά και να διασφαλιστεί ότι ο χώρος είναι ασφαλής.

«Όλα αυτά δεν έγιναν παντού και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε εκατοντάδες εγκαταλειμμένα ορυχεία που συχνά δεν έχουν πλέον ούτε ιδιοκτήτη», συνέχισε η Valentini.

Κατά συνέπεια, σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζονται πολύ σοβαρά προβλήματα μόλυνσης των υδάτων και της ατμόσφαιρας που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, τόνισε.

Ήδη, το UNEP μεσολάβησε για να λυθεί το πρόβλημα σε δύο ορυχεία της Αλβανίας όπου βαρέα μέταλλα χύνονταν σε ποταμούς.
Πηγή: inews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου