Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

2 μονάδες η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Με πρώτο κόμμα το «Άκυρο – Λευκό» κλείνει το 2010


Εκτός Βουλής η Ντόρα
Δυο μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου, η οποία είναι και η μικρότερη μέχρι τώρα διαφορά τους, από τις εκλογές του 2009, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο με 22,2% και ακολουθούν η ΝΔ με 20,2% ,

Οι νέοι να πάρουν στα χέρια τους το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
Ο «Πρωινός Λόγος», την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010 στην τελευταία σελίδα, έγραψε για την πραγματοποιηθείσα διαδήλωση των Βορειοηπειρωτών, που έγινε στις 4 Νοεμβρίου το απόγευμα έξω από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα με αιτήματα: «Η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου» και «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία». Μέσα στον ορυμαγδό των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών η διαδήλωση γράφτηκε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων και πέρασε απαρατήρητη.
Και όμως! Η συμβολική σημασία της υπήρξε σημαντική και ως αρχή δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε την πρωτοβουλία.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πότε άρχισε να γιορτάζεται η πρωτοχρονιά και η παγκοσμιοποίηση της «γιορτής»


«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος...»
Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί μ’ αυτό την αρχή για μία νέα ζωή. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι φεύγοντας ο παλιός χρόνος παίρνει μαζί του κι ό,τι κακό είχε και περιμένουν να έρθει ο νέος με τα δώρα του. «Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια, με χαρά».

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Στην κηδεία της δεν παρευρέθησαν πολλοί καθώς ελάχιστοι συνειδητοποίησαν ότι απεβίωσε
Σήμερα πενθούμε το θάνατο μιας αγαπημένης παλιάς φίλης, τής Κοινής Λογικής, η οποία μας συντρόφευε για πολλά χρόνια.
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ηλικία της αφού το μητρώο γέννησής της έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό σε γραφειοκρατικές διατυπώσεις.
Θα τη θυμόμαστε ως κάποια που μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα όπως αυτά:

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Μαύρα σύννεφα σκανδάλων κυκλώνουν τα Τίρανα

Εμπλέκονται πολλά πολιτικά πρόσωπα
Σαν μην έφτανε η πολιτική κρίση, οι νέες αποκαλύψεις από τον πόλεμο του Κοσσόβου, όπου εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα του Κοσσόβου και της Αλβανίας αναμένεται να αποτελέσουν νέα εμπόδια στην πολυπόθητη για τους Αλβανούς πρόσκληση των Ευρωπαίων για υποψήφια χώρα ένταξης.
Στον αλβανικό ορίζοντα συγκεντρώθηκαν πολλά  σύννεφα φορτώνοντας πολύ το κλίμα και προμηνύουν σφοδρές καταιγίδες.
Η Έκθεση του Marty, ήταν η πρώτη καταιγίδα, που ήρθε να ταρακουνήσει τα λιμνάζουσα νερά της σημερινής αλαζονικής κυβέρνησης Μπερίσα, αλλά και της αντιπολίτευσης, με το σκάνδαλο του Κοσοβάρου Πρωθυπουργού Hashim Thaci,

Είπε να κάνει μια τελευταία ληστεία πριν πάει στη χώρα του

33χρονος Αλβανός λήστεψε το Τελωνείο στο Μαυρομάτι.
Τριαντατριάχρονος Αλβανός, μπήκε στο κατάστημα αφορολογήτων ειδών του τελωνείου Μαυροματίου - Σαγιάδας Θεσπρωτίας και απειλώντας την υπάλληλο με μαχαίρι, πήρε από το ταμείο 510 ευρώ. Η υπάλληλος ειδοποίησε την Αστυνομία που καταδίωξε τον δράστη ο οποίος πέρασε στο αλβανικό έδαφος. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η αλβανική αστυνομία

Μουσείο θρησκευτικής συνύπαρξης στα Τίρανα

Το δημαρχείο των Τιράνων, έκανε γνωστή την ιδέα για την ανέγερση ενός νέου μουσείου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο του την θρησκευτική συνύπαρξη των πολιτών της Αλβανίας.
Ενώπιων των τεσσάρων αντιπροσώπων των θρησκευτικών Κοινοτήτων, μιας ομάδας μελετητών, ιστορικών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο Δήμαρχος των Τιράνων, Έντι Ράμα, μίλησε για τη σημασία ενός τέτοιου ιδρύματος, τόσο για τους πιστούς, όσο και για τους άλλους πολίτες, οι οποίοι θα γνωριστούν με την ιστορία της θρησκείας σ’ αυτή τη χώρα.

BΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ “Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΑΜΠΑΝΗ’’

Διηγήματα του Θωμά Στεργιόπουλου από την περίοδο του κομουνισμού στην Αλβανία
Την Παρασκευή 17 – 12 – 2010, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Αθηνών, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Βορειοηπειρώτη συγγραφέα ΘΩΜΑ  ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ  ΤΟΥ  ΚΩΣΤΑ  ΤΑΜΠΑΝΗ»  από τις εκδόσεις ‘ΡΟΕΣ’. Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που εκτυλίσσονται στην Βόρειο Ήπειρο, στα δύσκολα χρόνια του ‘κομμουνιστικού παραδείσου’ του Χότζα.

Οι ήρωές του είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, στην πλειοψηφία τους Έλληνες αγρότες και γενικά άνθρωποι του μόχθου, που μπήκαν στο στόχαστρο των Αλβανικών αρχών, αλλά ουδέποτε έχασαν το θάρρος τους και το κουράγιο τους και προπάντων την Ελληνική τους συνείδηση. 

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Στο κενό και η τρίτη διαπραγμάτευση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία

Λευκό ψήφισε ο Β. Τάβος στην πρόταση του Σοσιαλιστικού
Με 69 ψήφους κατά, 56 ψήφους της αντιπολίτευσης υπέρ και με την ψήφο του Βαγγέλη Τάβου λευκή, το αλβανικό Κοινοβούλιο απέρριψε αργά  χθες βράδυ, την πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας για την δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τις παρατυπίες και τη νοθεία των βουλευτικών εκλογών  του 2009 που επικαλείται η αντιπολίτευση.
Είναι η τρίτη διαπραγμάτευση, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ κυβερνήσεως, που ελέγχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και της αντιπολίτευσης, που πέφτει στο κενό.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Καβάλα παν στην εκκλησιά καβάλα παντρεύονται νεολαίες

ΛιβαδοΠασοΚεαδΟμόνοια περισσότερα ονόματα από τα μέλη
Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο «νονός» αναβάπτισης της «Νεολαίας ΚΕΑΔ» σε «Νεολαία Ομόνοια – ΚΕΑΔ» αλλά ο τύπος έχει πολύ χιούμορ. «Αναρχικές» κινήσεις που χρησιμοποιούν το όνομα της  Ομόνοιας πάντα είχαμε σας θυμίζω το Παράρτημα Ομόνοιας Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε πρόσφατα, η Β’ Ομόνοια Κορυτσάς, το Μεγκα λέει ότι είναι συνέχεια της Ομόνοιας, η Μπεζιάνη όταν κατέβαινε ανεξάρτητη και αντίπαλη του υποψηφίου της Ομόνοιας έλεγε ότι είναι της Ομόνοιας, ο Ξέρρας στο ψηφοδέλτιο του Δηομοκρατικού έλεγε ότι είναι της Ομόνοιας κλπ  αλλά,  έναρξη νέου θεσμού σε Χριστουγεννιάτικη κάρτα πρώτη φορά βλέπουμε!
Τα παλικάρια που ξεκίνησαν την πολιτική τους σταδιοδρομία από τη Νεολαία Λιβαδειάς  ανεβαίνουν ένα - ένα τα σκαλιά και καβάλα παν στην εκκλησιά καβάλα παντρεύονται νεολαίες.

ΣΑΒΒΑΣ ΣΙΑΤΡΑΣ - ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ


"Το δημοτικό τραγούδι έχει μεγάλη ιστορία. Είναι το χθες, είναι το σήμερα, είναι το αύριο. Εκτός από ότι είμαι περήφανος που το ακούν οι Ηπειρώτες και γενικά όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι τον εαυτό μου υπερήφανο που ο Θεός μου έδωκε αυτό το θείο τάλαντο και ερμηνεύω αυτά τα τραγούδια…"  Σάββας Σιάτρας

Συνέντευξη  στο ΝΕΟ ΒΗΜΑ
Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης, άνθρωπος και ΕΛΛΗΝΑΣ, είχε την καλοσύνη να μας δεχθεί στον χώρο του και να μας παραχωρήσει την ακόλουθη συνέντευξη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΝΕΟ  ‘ΒΗΜΑ’, για την οποία και τον ευχαριστούμε.

Για οργανωτή παράνομης διακίνησης οπλισμού προς το Κόσοβο το 1998, κατηγορούν το Σ. Μπερίσα


Ρατσιστικές συκοφαντίες των Σέρβων η απάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας
Η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου διαθέτει στοιχεία που ενοχοποιούν το σημερινό πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα για παράνομη διακίνηση οπλισμού προς το Κόσοβο, την περίοδο 1998 - 99, γράφει η εφημερίδα "Πολίτικα"του Βελιγραδίου.

Οι έρευνες της σερβικής εισαγγελίας, αναφέρει η εφημερίδα, απέδειξαν ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK) προμηθευόταν οπλισμό από δίκτυο λαθρεμπορίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Σαλί Μπερίσα.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Επανήρθε στα Βορειοηπειρωτικά ο Γ. Γιαννάκης με τα «Τολμηρά»


Ευχαριστημένος εκφράστηκε ο κ. Γιαννάκης από το διάλογο που «άναψε» με τον «Τολμηρό» σχολιασμό του στον ¨Πρωινό Λόγο», για τα τεκταινόμενα στην εκκλησία της Αλβανίας και τα γεγονότα του Αλύκου. Την Παρασκευή 24/12/2010  επανήλθε στο θέμα δίνοντας νέα στοιχεία και κάποιες διευκρινήσεις.

 Στη συνέχεια η στήλη των Τολμηρών 24/12/2010

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ο συναξαριστής της 25ης Δεκεμβρίου
Αὐτὴ τὴν ἡμέρα ἡ ἁγία Ἐκκλησία μας γιορτάζει τὸ μεγάλο καὶ ἀνερμήνευτο γεγονὸς τῆς κατὰ σάρκα γεννήσεως τοῦ Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ ἀπὸ τὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο.
Μετὰ τὸν Εὐαγγελισμὸ τῆς Παρθένου Μαρίας ἀπὸ τὸν ἀρχάγγελο Γαβριὴλ καὶ ἐνῶ πλησίαζε ὁ καιρὸς νὰ τελειώσουν οἱ ἐννέα μῆνες ἀπὸ τὴν ὑπερφυσικὴ σύλληψη τοῦ Χριστοῦ στὴν παρθενική της μήτρα, ὁ Καίσαρ Αὔγουστος διέταξε ἀπογραφὴ τοῦ πληθυσμοῦ τοῦ ρωμαϊκοῦ κράτους.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου


«Η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η δικαιοσύνη, δεν είναι αδυναμία, αλλά ιδιότητες ευγενικού και αδαμάντινου χαρακτήρα". Το «αντίδοτο» της διαφθοράς είναι η  αγνότητα
Την απόδοση της πρέπουσας θέσης στη ζωή μας στην καθαρότητα και την αγνότητα, ως "αντίδοτο" στη διαφθορά και κατάλληλη "θεραπευτική αγωγή" για την κοινωνία μας, προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

"Να δώσουμε στην καθαρότητα και αγνότητα- σκέψεων, διαθέσεων, κινήτρων- την πρέπουσα θέση στη ζωή μας", μας προτρέπει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, σημειώνοντας ότι "η διαφθορά πηγάζει από το νου και την καρδιά", γι' αυτό κι εκεί πρέπει "μακροπρόθεσμα, μαζί με τα άμεσα τεχνικά μέσα, να κατευθυνθεί η θεραπευτική αγωγή της κοινωνίας μας".

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα Ηπείρου

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!



Εμείς θα σας «τα πούμε»


με κλαρίνο…

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μαθητικές εκδηλώσεις στη Βόρειο Ήπειρο, ενόψει των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς

Στη γιορτή των σχολείων Αγίων Σαράντα υπό την αιγίδα του δήμου απουσίαζε μόνο το Ελληνικό σχολείο
Με την ευκαιρία των μεγάλων εορτών, της Γέννησης του Θεανθρώπου και του Αγίου Βασιλείου, που συμπίπτει με την άφιξη του Νέου Χρόνου, οι μαθητές του επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» Μεσοποτάμο, και το Λύκειο Γενικής εκπαίδευσης «Τίμιος Σταυρός» του Αργυρόκαστρου, που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη και που ιδρύθηκαν με τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, παρουσίασαν στο Αργυρόκαστρο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ψαλμωδίες,  παρουσία του μητροπολίτου Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου ο οποίος μοίρασε στους μαθητές αναμνηστικά δώρα.

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αποδοχή της συμφωνίας περί υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, κυρίως λόγω των συνεχών προκλήσεων και κατηγοριών του αλβανικού τύπου ως προς το θέμα. Έκδηλη είναι η αντίθεση από μέρους των σοσιαλιστών του Edi Rama καθώς και από αρκετά άλλα μικρότερα κόμματα τα οποία θεωρούν πως η συμφωνία αυτή αντίκειται στα συμφέροντα της Αλβανίας και υποβαθμίζει το ρόλο της έναντι του αντίστοιχου της Ελλάδος.

ΟΜΟΝΟΙΑ: Η Αλβανική Κυβέρνηση συνομιλεί μόνο με τους διορισμένους υπαλλήλους της για την άποψη των μειονοτήτων στον τρόπο διεξαγωγής της απογραφής.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα:
Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου  Ομόνοιας
Συνάντηση με τα στελέχη Παραρτημάτων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010, στους Αγίους Σαράντα συνήλθε το Γενικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «ΟΜΟΝΟΙΑ»  με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και η Αλβανία αρνείται συμφωνία…

Συζήτηση στη Βουλή ζητά ο  Δημ. Αβραμόπουλος για τη χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
 Να κινηθούν οι διαδικασίες για συζήτηση του ζητήματος της χάραξης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών για τη χώρα μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ζητά με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων μας και σημειώνει ότι έχει δημιουργηθεί ανησυχία και προβληματισμός στην ελληνική κοινή γνώμη, τόσο από συγκεκριμένα περιστατικά όπως, η εντεινόμενη

Διευκρινίσεις στα άρθρα «Συγκεντρώνονται υπογραφές για τον Αναστάσιο» και «Τα Τολμηρά»


Μη έλεγχε κακούς, ίνα μη μισήσωσί σε, έλεγχε σοφόν, και αγαπήσει σε … (Παλαιά Διαθήκη, Παροιμιών το Ανάγνωσμα Κεφ. 9)
Επειδή μας ήρθαν πολλά σχόλια για τις δύο αναρτήσεις που σχετίζονται με την εκκλησία, μερικά εκ’ των οποίων δεν δημοσιεύσαμε, θέλουμε να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις:
1.      
           Σεβόμαστε απεριόριστα τον Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Ανάστάσιο και το έργο του, το δείξαμε άλλωστε με πολλά άρθρα. Κανένας όμως δεν είναι ανυπόληπτος κριτικής ακόμα και η εκκλησία.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Στις 29 Ιανουαρίου 2011 η Τακτική Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας


Το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στους Αγίους Σαράντα ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα των αρχαιρεσιών της οργάνωσης με αποκορύφωμα την Τακτική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στους Αγίους Σαράντα. Η διαφορά της 9ης Συνδιάσκεψης της Ομόνοιας από τις προηγούμενες είναι ότι θα υπάρχει – θεσμικά πλέων - σημαντική συμμετοχή από τον ελλαδικό χώρο ενώ από τους 100 περίπου αντιπροσώπους από την Ελλάδα θα εκλεχθούν και 15 μέλη του νέου Γενικού Συμβουλίου.

Σχόλιο στην ανακοίνωση του MEGA για τα γεγονότα του Αλύκου


Μετά την τοποθέτηση του Έπαρχου Αλύκου και το Δελτίου Τύπου της Ομόνοιας για τα επεισόδια στο Αλύκο, περιμέναμε με ενδιαφέρον την δήλωση του MEGA το οποίο ο έπαρχος  κατηγορεί ευθέως για την ένταση που δημιουργήθηκε ενώ χωρίς να τους κατονομάσει αιχμές αφήνει και η Ομόνοια με την ανακοίνωση της. Αν εξαιρέσουμε την ομιλία του προέδρου του - που έχει μία ποιητική διάσταση - το υπόλοιπο κείμενο θα μπορούσε να ήταν η αφήγηση κάποιου χωρικού υποστηρικτή του κόμματος, που διηγείται τα γεγονότα σε κάποιους συγχωριανούς του όπως τα κατάλαβε εκείνος! Χάθηκε ένας Μιχάλης Νάτσιος η ένας Ασβεστόπουλος, να γράψει ένα κείμενο της προκοπής!; 

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Απογραφή πληθυσμού - με τη λογική "να κατέβει το βουνό στο Μωάμεθ"

Η ιστορική ευκαιρία που χάνεται.
του Παναγιώτη Μπάρκα
Η απογραφή του πληθυσμού και των περιουσιών στην Αλβανία  μπαίνει στην τελική ευθεία. Θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2011. Στο «κατ΄αρχή» το ερωτηματολόγιο εκπληρώνει τα βασικά αιτήματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας, -το ελεύθερο αυτοπροσδιορισμού σε βασικά θέματα όπως είναι η εθνικότητα, το θρήσκευμα και η γλώσσα. Φαίνεται ότι η εθνική ελληνική μειονότητα βρίσκεται πολύ κοντά στην εκπλήρωση ενός ιστορικού εθνικού στόχου. Την αριθμητική επικύρωσή της ως μέσο για την φανέρωση της ισχύς της στο αλβανικό κράτος και διεκδίκησης δικαιωμάτων και ρόλου στη σύνθεση αυτού. Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε επίσης, είναι ότι:

Το MEGA για τα γεγονότα του Αλύκου

Δελτίο τύπου
Και μετά από το πετυχημένο Συνέδριο του ΜEGA οι συνηθισμένοι λασπολόγοι εξακολουθούν να σπιλώνουν την όλη προσπάθεια της νέας γενιάς που πάει να απεγκλωβίσει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα από το φαύλο κύκλο που την έχει περιελίξει το κατεστημένο της μέχρι τώρα πολιτικής και της φερόμενης ως ηγεσίας του Ελληνισμού στην Αλβανία. Μια μέρα μετά, στις 12 Δεκεμβρίου, όπου ηγεσία και μέλη του Συνεδρίου του Ελληνικού Κόμματος, κατέβηκαν σύσσωμοι να τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων του Αλύκου, η επίθεση του αρχηγού του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε στα αλβανικά ΜΜΕ και στα μπλόκ , ξεπέρασε τα όρια. Κατηγόρησε ευθέως το ΜEGAότι υποδαύλισε την αντίδραση των κατοίκων του Αλύκου για να επωφεληθεί πολιτικά.

Το Παιδαγωγικού Ινστιτούτου! Δεν αναγνωρίζει την Ελληνική καταγωγή των Βορειοηπειρωτών!


Του Δημήτριου Πέτκου
Στὸ καινούριο βιβλίο Γεωγραφίας τῆς Ε΄ Δημοτικοῦ μὲ τίτλο «Μαθαίνω γιὰ τὴν Ἑλλάδα» ὑπάρχει ξεχωριστὴ ἑνότητα μὲ θέμα: «Ἑλληνισμὸς ἐκτὸς τῶν συνόρων». Ἐκεῖ ἀφιερώνονται δύο κεφάλαια γιὰ τὴν Κύπρο, ἀκολουθεῖ τὸ κεφάλαιο μὲ τίτλο «Ὁ ἑλληνισμὸς τῆς διασπορᾶς» καὶ τὸ βιβλίο τελειώνει μὲ τὸ κεφάλαιο «Τὸ ἑλληνικὸ στοιχεῖο στὶς ἀρχαῖες ἑλληνικὲς ἑστίες».

Οἱ ἀναφορὲς ξεκινοῦν μὲ τὴ διασπορὰ τῆς Ἀμερικῆς, Αὐστραλίας, Εὐρώπης, Ἀφρικῆς. Συνοδεύονται μὲ κείμενα καὶ χάρτες ὅπου κατόπιν βρίσκουμε τὴν Ἀλεξάνδρεια, τὴν Κωνσταντινούπολη, τὴν Ἀμάσεια, τὴν Κάτω Ἰταλία, τὸ Γκαρνὶ Ἀρμενίας, τὴν Ἔφεσο. Στὸ τεῦχος τῶν ἐργασιῶν ὑπάρχει ἐργασία μὲ θέμα «Ἑστίες Ἑλληνισμοῦ στὴ Μαύρη Θάλασσα».
Δὲ γίνεται ἡ παραμικρὴ ἀναφορὰ στὸ Βορειοηπειρωτικὸ Ἑλληνισμὸ καὶ στὴν Ἐθνικὴ Ἑλληνικὴ Μειονότητα τῆς Ἀλβανίας! Ἐκτὸς ἂν τὸ Παιδαγωγικὸ Ἰνστιτοῦτο θεωρεῖ ὅτι ἡ Βόρειος Ἤπειρος βρίσκεται σὲ ἄλλο πλανήτη ὅποτε θὰ...

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Συγκεντρώνονται υπογραφές στήριξης του Αναστασίου

Η  “Gazeta Shqiptare” το «γιορτάζει» με πρωτοσέλιδο
Τις τελευταίες μέρες στις Ορθόδοξές κοινότητες της Αλβανίας κυκλοφορεί έντυπο στήριξης προς τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο, στο οποίο οι πιστοί δηλώνουν τη στήριξή τους, στον πνευματικό τους ηγέτη. Με την πρωτοβουλία αυτή επιχειρείται να δοθεί απάντηση στις συνεχόμενες επιθέσεις  της “Gazeta Shqiptare” με άρθρα που υπογράφει ο ιστορικός Κρίστο Φράσερι. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε δύο φορές στο Φράσερι με πολυσέλιδα κείμενα που φιλοξενήθηκαν στην ίδια εφημερίδα, σημειώνοντας  τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία και όπως είναι φυσικό συνεχίζει να συντηρεί το θέμα.

Το 90% των Αλβανών πιστεύουν ότι οι πολιτικοί τους δεν εφαρμόζουν το νόμο.


Τραγικά τα αποτελέσματα για την παιδεία στη νέα έρευνα του Διεθνές Ινστιτούτου Ερευνών
Το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών, δημοσίευσε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία και σχετίζεται με τις πολιτικές εντάσεις την οικονομία, την εφαρμογή του νόμου και την παιδεία. Οι έρευνες τελευταία του Δ.Ι.Μ. και της «Gallup International» στην Αλβανία και των γειτόνων της προκαλούν εντύπωση όχι μόνο για την ποσότητα των ερευνών αλλά και την προβολή που έχουν στα μέσα ενημέρωσης.

Πολιτικές εντάσεις
Στην ερώτηση για το που οφείλεται η πολιτική ένταση, το 35% απαντούν ότι το οι πολιτικές εντάσεις προκύπτουν από τον πόθο για εξουσία των πολιτικών, 25% ότι το κάνουν για

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Γιάννης Κουριαννίδης: Στη Βόρειο Ήπειρο τιμούν τους αγωνιστές

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης ήταν παρόν στην εκδήλωση του Αλύκου και σχολίασε τα γεγονότα.
συνέντευξη στον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο
Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των τεσσάρων παλικαριών στο Αλύκο των Αγίων Σαράντα στη Βόρειο Ήπειρο, που 20 χρόνια πριν, προσπάθησαν να σπάσουν το φράγμα των συρματοπλεγμάτων που τα χώριζαν από τη μάνα Ελλάδα, αλλά τα θέρισαν τα πολυβόλα των Αλβανών. Ήταν ένα από τα τελευταία εγκλήματα του κομμουνισμού σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που σηματοδότησε και την έναρξη διαδικασιών για την κατάρρευσή του. Από εκείνη τη μέρα, κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία της «Ομόνοιας», της πολιτικής οργάνωσης που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, τιμάται η μνήμη των τεσσάρων Ελληνόπουλων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, το χωριό Αλύκο, σε μία μεγαλοπρεπή εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της εκάστοτε αλβανικής κυβέρνησης!

«Τολμηρός» σχολιασμός του Γ. Γιαννάκη στον Πρωινό Λόγο για τα Βορειοηπειρωτικά

Θεωρεί την Εκκλησία της Αλβανίας πηγή πολλών «κακών»  
Όλη η στήλη των «Τολμηρών» του Γιώργου Γιαννάκη που δημοσιευτικε την Παρασκευή 17/12/2010 στον Πρωινό Λόγο
Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΥΚΟ!
Στα Βορειοηπειρωτικά θα είναι κατά κύριο λόγο αφιερωμένη η στήλη σήμερα. Στα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στο Αλύκο, λίγο πιο μέσα από τα σύνορα της Κακαβιάς και τα όσα γίνονται ή δεν γίνονται μ’ ευθύνη της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα.
■ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ...
Ημέρα μνήμης για τους Αλυκιώτες δολοφονηθέντες τον Δεκέμβριο του 1990, λίγο πριν ανοίξουν με τη βία τα σύνορα, ήταν η περασμένη Κυριακή, η οποία όμως αμαυρώθηκε από την πολιτική καπήλευση που πήγε να γίνει από την «Ομόνοια» και το ΚΕΑΔ...
Ο ΧΑΜΟΣ...

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Βραβεύτηκε ο Έλληνας χειρούργος Δημήτρης Τζιαφέρης από την Περιφέρεια Αγίων Σαράντα


Ο κ. Μάνος βράβευσε στην ίδια εκδήλωση τις αιρετικές θρησκευτικές οργανώσεις για την «προσφορά» τους
Στο Ξενοδοχείο «Butrinti», σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2010, ο Αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας Γκέργκι Μάνος παρέθεσε δεξίωση στους διανοούμενους, διευθυντές κρατικών υπηρεσιών, εκπροσώπους των κομμάτων και διαφόρων ιδρυμάτων που λειτουργούν στο νομό των Αγ. Σαράντα, για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Νέας Χρονιάς
Στη χαιρετιστήρια ομιλία του ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της περιφέρειας για τους Αγ. Σαράντα, τονίζοντας πως το διάστημα αυτό συνέβησαν διάφορα γεγονότα τα οποία αντιμετωπίστηκαν αναλόγως τόσο από την περιφέρεια, όσο και από το δημαρχείο της πόλης.

Αντιδράσεις για έκθεση Ντικ Μάρτι σχετικά με τον Χ. Θάτσι

του Ν. Πέλπα
Την κινητοποίηση όλων των οργάνων της δικαιοσύνης στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία ζήτησε ο Σέρβος αντεισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς.

"Η έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των σερβικών αρχών ότι περίπου 500 Σέρβοι την περίοδο 1999-2000 οδηγήθηκαν στην Αλβανία από μαχητές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών του Κοσόβου (UCK) και δολοφονήθηκαν αφού τους αφαιρέθηκαν όργανα του σώματός τους", επισημαίνει ο Μπρούνο Βέκαριτς. Εκφράζει δε, την ανάγκη να ξεκινήσει σοβαρή έρευνα για το ρόλο των πολιτικών ηγετών του Κοσόβου.

Η κλήρωση του Europa League.


Δύσκολη αποστολή για ΠΑΟΚ και ΑΡΗ
Δύσκολη θα είναι η αποστολή του ΠΑΟΚ και του Άρη στη φάση των "32" του Europa League. Ο "δικέφαλος του βορρά" θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ τη Μάντσεστερ Σίτι. Αν προκριθούν στους 16, ο ΠΑΟΚ θα βρει στο δρόμο του τη Σεβίλη ή την Πόρτο και ο Άρης, την Μπεσίκτας ή την Ντιναμό Κιέβου.
Όλα τα ζευγάρια της φάσης των "32" 

ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΕΞΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΤΥΠΟ?

Η ομιλία του Βρετανού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ




Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Hashim Thaci κατηγορείται για εμπόριο οργάνων

Η έκθεση του γερουσιαστή  Dik Marti στάλθηκε σε 47 χώρες
Κι άλλη φορά έχει ειπωθεί για την εμπλοκή του Hashim Thaci, στην διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στο «Κίτρινο Σπίτι» στο Μάτι Αλβανίας και για την κλινική αφαίρεσης των οργάνων στα Τίρανα και Φους Κρούγια. Αποσιωπήθηκε το θέμα αυτό για ένα διάστημα, για να έρθει ξανά στο προσκήνιο.
Ο ερευνητής Dik Marti συστήνει μπροστά σε 47 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  την έκθεσή του μέσου της οποίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό του Κόσσοβου Tasim Thaci ότι έχει σχέσεις με τον οργανωμένο έγκλημα , διακίνησης ναρκωτικών σε πέντε χώρες,  υποψίες για μαζικές σφαγές του UCK στους Σέρβους αιχμαλώτους στο «Κίτρινο Σπίτι» στο Μάτι Αλβανίας και τις κλινικές στα Τίρανα και Φους Κρούγια, καθώς και τις ομολογίες των ομήρων, προτού τους παρθούν τα όργανα και να πωληθούν στις χώρες της Δύσης.

Χωρίς βίζα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν οι πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Μεγαλειώδεις εορταστικές εκδηλώσεις στα Τίρανα
Ελεύθερα θα διακινούνται στις χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οι πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, έπειτα από τη σχετική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ, χθες.

"Η Αλβανία χωρίς βίζα στην Ευρώπη", ήταν το σύνθημα που επικράτησε στη διάρκεια συναυλίας, που πραγματοποιήθηκε - παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες - στην κεντρική πλατεία των Τιράνων "Μητέρα Τερέζα", για να εορταστεί το γεγονός.

Σε δηλώσεις του, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα υπογράμμισε ότι "οι Αλβανοί θα θυμούνται τη 15η Δεκεμβρίου, ως την ημέρα που έπεσε το "τείχος" του Σένγκεν".

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΕΚΔΟΤΟ για να ξεφύγουμε λίγο


Γράφει γράμμα στη μαμά του κάποιος σχετικά νιόπαντρος.

   - Μαμά επιτέλους αποκτήσαμε κι εμείς ένα παιδί. Αλλά η γυναίκα μου δεν έχει γάλα και αναγκαστήκαμε να δίνουμε στο μωρό γάλα από μια μαύρη γυναίκα, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει το παιδί μας όλο και

     μαυρίζει.

   Και η μητέρα του απαντάει:

Η Ομόνοια για την εκδήλωση και τα επεισόδια στο Αλύκο


Δελτίο Τύπου
Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», δεν είχε σκοπό να κάνει καμία δήλωση για τα όσα θλιβερά συνέβησαν στο  Αλύκο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμή των τεσσάρων μαρτύρων του Αλύκου  και της Γέρμας, όχι γιατί δεν έχει τι να πει αλλά γιατί η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να διασπάσουν την κοινότητα μας και να οδηγήσουν την κοινή γνώμη σε δευτερεύοντα ζητήματα, τι στιγμή που αντιμετωπίζουμε ιστορικές προκλήσεις όπως είναι το περιουσιακό, η απογραφή πληθυσμού, η παιδεία και τα τεράστια προβλήματα υποδομών.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Π. Μπάρκας: Η διάσπαση και η αντιπαράθεση στους κόλπους της εθνικής ελληνικής μειονότητας έχει ξεπεράσει κάθε λογική


Ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας μα έστειλε επιστολή σχετικά με τα γεγονότα του Αλύκο. Δε συμφωνούμε μαζί του σε όλα και να μας επιτρέψει να έχουμε καλύτερη άποψη για τα συγκεκριμένα γεγονότα αφού ήμασταν παρόντες ενώ εκείνος δεν ήταν. Η εμμονή του κ. Μπάρκα κατά των ηγετικών στελεχών Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ είναι εμφανής και με την υπερβολή του - κατά τη γνώμη μας - πολλές φορές αυτοακυρώνεται, ωστόσο το κείμενο έχει ενδιαφέροντα σημεία (όπως και όλα τα δημοσιεύματα του). Ο «Βορειοηπειρώτης» δίνει βήμα σε όλους που πιστεύει ότι νοιάζονται για την ιδιαίτερη πατρίδα μας ακόμα και αν διαφωνούμε μαζί τους.


Επιστολή
Η μάνα του ενός από τα τέσσερα αδικοσκοτωμένα από το κομουνιστικό καθεστώς παλικάρια του Αλύκου πριν 20 χρόνια, σφεντονίζει με θυμό τα στεφάνια των πολιτικών από το ηρώο αφιερωμένο στη μνήμη τους. «Δεν θέλουμε στεφάνεια από σας», είπε με οργή (Σημ. «Βορειοηπειρώτη»: Ήταν παρούσες δύο από τις τέσσερεις μανάδες και καμία δεν έκανε τίποτα παρά παρακολουθούσαν βουβές και με έκπληξη τα όσα συνέβαιναν).

Ερώτηση Μιχάλη Παντούλα στη Βουλή για ιθαγένεια, συντάξεις ΟΓΑ και επιδόματα Βορειοηπειρωτών

Προς : Τον Υφυπουργό Εξωτερικών
κ. Δημήτριο  Δόλλη

Κύριε Υφυπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει για τα θέματα του ομογενειακού ελληνισμού της Αλβανίας, αλλά καI την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών σας προς επίλυσή τους, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας θέσω υπόψη  τα εξής:
1.Ιθαγένεια : Στο θέμα χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας οι ομογενείς εξ Αλβανίας αντιμετωπίζουν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά τις μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους ενδιαφερόμενους. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους διαμένοντες μονίμως στη Βόρειο Ήπειρο ή άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Φωνή διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση από 6 Ηπειρωτικές οργανώσεις

Μη κόβετε τις συντάξεις ΟΓΑ από γέροντες που ζουν στη Β. Ήπειρο
• Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν 6 Ηπειρωτικές οργανώσεις για την απόφαση της Κυβέρνησης να σταματήσει τη χορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ στους ομογενείς γέροντες που διαμένουν στη Βόρειο Ήπειρο.
Σε ανακοίνωσή τους οι έξι οργανώσεις με έδρα την Θεσσαλονίκη (Ηπειρωτική Εστία, ΣΦΕΒΑ, ΠΑΣΥΒΑ, Σύλλογος Φιλίας Θεσσαλονίκης - Κορυτσάς, Σύλλογος Ελληνοβλαχων Βορείου Ηπείρου και Αλβανίας «Η Μοσχόπολη», Σύλλογος Ομογενών και Μεταναστών «Η Φωνή του Μετανάστη» εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ο οποίος επανειλημμένως έχει  ρωτήσει τους αρμοδίους της Κυβέρνησης πότε θα αρθεί το άδικο μέτρο.

Δήλωση του Έπαρχου Ηλία Θανάση για τα επεισόδια στην εκδήλωση του Αλύκου

Όσο και αν προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, φαίνεται πως οι παρεξηγήσεις ήταν αποφασισμένες και προσχεδιασμένες να μη μας αποφύγουν!
Από το 2007 που οι κάτοικοι της Επαρχίας Αλύκου μου εμπιστευτήκαν με την ψήφο τους να διοικώ αυτή την Επαρχία, η 12η Δεκεμβρίου είναι ημερομηνία  σταθμός και από τις πρώτες προτεραιότητες μου και των συνεργατών μου. Σε συνεργασία με την Ομόνοια πάντα υπήρχε ο προβληματισμός πως μπορεί να γίνει καλύτερα οι εκδήλωση, πάντα ζητούσα και τη συνεργασία όλων των φορέων που σχετίζονται με το χωριό όπως είναι η δημογεροντία, ο  σύλλογος στην Αθήνα, η Νεολαία του Αλύκου αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που μπορούσαν να συμβάλουν με την άποψή τους.
Όπως όλοι οι άνθρωποι αναγνωρίζω και εγώ τις αδυναμίες μου. Δε δέχομαι όμως από κανέναν  να μου προσάπτει πρόθεση για πολιτική η άλλη εκμετάλλευση αυτής της ιερής μέρας.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Φτιάχνουν νέα Ιστορία για τα Βαλκάνια!

Θέλουν να διδάσκεται η ίδια ύλη σε όλες τις χώρες
Το τετράτομο της Βαλκανικής Ιστορίας διατίθενται σε τέσσερις τόμους και έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες από το 2007: Σερβικά, Κροατικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Σκοπιανά, Τουρκικά, Βοσνιακά και Αλβανικά με σχέδια μετάφρασης στα Ιαπωνικά.
Δεν παίρνουν υπόψη τόσο τις επίσημες ιστορικές πηγές αλλά από...φωτογραφίες, σκίτσα, επιλεκτικά αποσπάσματα βιβλίων, πίνακες και δημοσιεύματα του Τύπου με προσωπικά συμπεράσματα από δημοσιογράφους, φτιάχνουν μια νέα ιστορία!!
Η Παμμακεδονική Ενώση αντιδρά στα όσα υποστηρίζει το βιβλίο στέλνοντας και ανακοίνωση στην Άννα Διαμαντοπούλου ότι το τετράτομο περιέχει ανακρίβειες και επιλεκτικές πληροφορίες χωρίς κανένα ίχνος αντικειμενικότητας.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αλύκο η επόμενη μέρα

Οι μόνιμοι κάτοικοι του Αλύκου οσφρίζονται τις αφοδεύσεις των επισκεπτών του
του Λεωνίδα Παππά
Μετά την «επανάσταση» της 12ης Δεκεμβρίου 2010, το Αλύκο την επόμενη μέρα επέστρεψε στους κανονικούς ρυθμούς του, με τους γέροντες να παίζουν χαρτιά στα καφενεία του χωριού, με τις λιγοστές φωνές των παιδιών του σχολείου να σπάνε τη βουβαμάρα, με τους υπαλλήλους της Επαρχίας να κάνουν 3-4 φορές  τη διαδρομή από τα γραφεία τους στα καφενεία του Λέα Στέργιου και του Τάκη Θωμά και τον παπά Χρήστο να περιπλανιέται σκυφτός στα σοκάκια του Αλύκου και στη διαδρομή μεταξή Αγίας Βαρβάρας και νέας εκκλησίας προσπαθώντας να ξεχάσει τον πόνο που του προκάλεσαν οι ίδιοι οι χωριανοί του, αυτοί που μνημονεύει  κάθε φορά που λειτουργεί ενώ παράλληλα ζητάει και το έλεος του θεού γιατί ίσως φταίει και αυτός για αυτό το χάλι που είδαμε χθες.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ο Θύμιος Λιώλης επέστρεψε στην Κρανιά

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου του θρύλου του Βούρκου
Ώρα μία το μεσημέρι. Το κέντρο της Κρανιάς, απάνω στη ράχη που δεσπόζει ο Άγιος  Γιώργης, ήταν κατάμεστος. Ο κεντρικός δρόμος που συνδέει το χωριό με την εθνική οδό, γεμάτος αμάξια. Κρανιώτες, μα και πάρα πολλοί από τα γύρω χωριά, είχαν ώρα που περίμεναν να «χαιρετήσουν» κι άλλη μια φορά το καμάρι τους, τον Κρανιώτη, που μπήκε στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ως θρυλικός Καπετάνιος, ως πρωτοπαλίκαρο του Βούρκου και των Ριζών, ως Μακεδονομάχος, ως αγαδοφάγος και τουρκομάχος, και πάνω απ’ όλα με την αθάνατη ονομασία  «ο Καπετάνιος του Βούρκου Θύμιος Λιώλης».

Ντροπή!!!

MEGA-λη εισβολή στο Αλύκο
Σκηνές  άπειρου «κάλους» εκτυλίχτηκαν σήμερα στο χωριό Αλύκο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προς τιμή των τεσσάρων νέων που σκοτώθηκαν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα το 1990 και την μαζική αντίδραση των Αλικιωτών κατά του κομουνιστικού καθεστώτος.
Η εκδήλωση διεκόπη, όταν ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας Σπύρος Ξέρρας πήρε μόνος του λόγο ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία τις κατάθεσης στεφάνων. Ο Έπαρχος  Αλύκου Ηλίας Θανάσης αντέδρασε ψυχραιμότατα αφήνοντας  τον υπουργό να ολοκληρώσει το λόγο και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι διοργανωτές της εκδήλωσης είναι  η  Επαρχία και η Ομόνοια, υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο και όποιος θέλει να μιλήσει θα έπρεπε να μας είχε ενημέρωση.  

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

12 Δεκεμβρίου 1994, έπαψε να πάλλει μια μεγάλη καρδιά

16 χρόνια χωρίς το Σεβαστιανό
του Βαγγέλη Παπαχρήστου
Κάθε φορά που κάθομαι να γράψω κάτι για τον Άνθρωπο αυτόν, δεν ξέρω γιατί το σώμα μου ανατριχιάζει. Γιατί  η καρδιά μου ραγίζεται και  τα μάτια μου δακρύζουν. Δεν μπορώ ν’ αναφέρω μόνον με ένα γραπτό τις αιτίες που μου προκαλούν αυτά τα συναισθήματα. Γιατί είναι πολλές. Γιατί είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του, τόσες πολλές οι ενέργειες και προσπάθειές του, τόσα επάξια τα κατορθώματα και τα ευεργετήματά του, που μόνον ένας Άνθρωπος σαν αυτόν μπορούσε να τα έχει. Γιατί, ίσως, να ήταν ο διαλεκτός του Κυρίου, εδώ στη γη για να προσφέρει και να μην παίρνει. Να βοηθάει και να μένει φτωχός. Και ένας τέτοιος Άνθρωπος δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από τον Σεβαστιανό.

Πρώτο προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος ΕΕΜΜ (MEGA)

Εκλέχτηκαν ή Εκλογική Επιτροπή και η Επιτροπή Ελέγχου και Επιτήρησης του Καταστατικού
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στις 11 Δεκεμβρίου 2010 και ημέρα Σάββατο συνήλθε στους Αγίους Σαράντα το Πρώτο Προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος ΕΕΜΜ (MEGA)
Αντιπρόσωποι από όλες τις επαρχίες των νομών Αγ. Σαράντα, Αργυροκάστρου και Δελβίνου, από τα Τίρανα την Κορυτσά και άλλα μέρη της διασποράς, έλαβαν χώρο στις διαδικασίες του Πρώτου Προγραμματικού Συνεδρίου, του νεοσύστατου κόμματος των Ελλήνων της Αλβανίας.

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΛΥΚΟΥ - ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Ομιλία του Λ. Παππά σε εκδήλωση της «Ομόνοιας» και του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, το 2005 στους Αγίους Σαράντα

Η πλατεία του Αλύκου. Το 1998
ονομάστηκε Πλατεία Κύπρου
 « … κε να χτυπάνε πένθιμα κάθε χωριού καμπάνα,
κλαίνε μαζί τρεις μάνες, μαζί τους και όλη γη...
ποτέ δε θα πεθάνουνε όσοι πεθάναν σήμερα
και τι σκλαβιάς τα σίδερα θα σπάσουν κάποια μέρα…» 
                                                         Κυπριακό Τραγούδι

Αγαπητοί κύριοι!
Δεν ξέρω γιατί ο Ζαφειράτης επέμενε να κάνω εγώ αυτή την εισήγηση, γιατί ούτε κλίση έχω στο να φιλολογώ, άλλα ούτε και η επιστημονική μου κατάρτιση με βοηθάει καθώς, προέρχομαι από θετικές επιστήμες. Δέχτηκα τελικά να παρουσιάσω το θέμα, γιατί τις συγκλονιστικές στιγμές του 1990 τις έζησα  στιγμή - στιγμή αλλά και γιατί ο Αηδώνης, ο νεότερος από τα τέσσερα παιδιά που άφησαν την τελευταία πνοή τους στα  έλληνο-αλβανικά σύνορα στο Τσιφλίκι, ήταν συμμαθητής μου.