Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Δύο μήνες μετά τις εκλογές η πρωτεύουσα της Αλβανίας δεν ξέρει ποιον έχει δήμαρχο!


Το KQZ κήρυξε το Μπάσα δήμαρχο Τιράνων για δεύτερη φορά
Νέα έφεση στο εκλογοδικείο κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα
Η αξιολόγηση και η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν σε λάθος κάλπες στις δημοτικές εκλογές της 8ης Μαϊου, δείχνει τον υποψήφιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλεζίμ Μπάσα να έχει προβάδισμα 95 ψήφων έναντι του απερχόμενου δημάρχου Τιράνων και αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα. Το αποτέλεσμα αυτό όμως δεν είναι τελικό, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε εκ νέου σήμερα έφεση στο εκλογοδικείο για παρατυπίες και νοθεία στις κάλπες και στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.


Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι σε ένα μεγάλο αριθμό καλπών δεν ταίριαζαν οι κωδικοί ασφαλείας με εκείνους που αναγράφονταν στα πρακτικά μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας της 8ης Μαΐου. «Κατά συνέπεια στις κάλπες έχουν ριχθεί ψηφοδέλτια μετά τη λήξη της διαδικασίας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν παραπάνω ψηφοδέλτια από ψηφοφόρους», δήλωσε ο Φατμίρ Τζαφάι, επικεφαλής για νομικά θέματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα το εκλογοδικείο, ακύρωσε τη νίκη του Λουλεζίμ Μπάσα ζητώντας από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τις ψήφους απ' όλες τις κάλπες του Δήμου Τιράνων, μετά από έφεση που άσκησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ανέτρεψε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχθεί σε λάθος κάλπη. Η σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει πως "στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων». Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι "αμέσως μετά (από την παραπάνω εξέλιξη), αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα τους ο Σαλί Μπερίσα, ζήτησαν να αξιολογηθούν και να καταμετρηθούν και ψήφοι που ρίχτηκαν σε λάθος κάλπη". Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι στις 18 Μαΐου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε να ανοίγει τις κάλπες για την επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, που ήταν σε λάθος κάλπες, όμως το νομικό πλαίσιο για το άνοιγμα παραμένει ασαφές.
Πηγή:  http://www.ana-mpa.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου