Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

2ο Παγκόσμιο Συνέδριό Ηπειρωτών εξωτερικού


Οι χαιρετισμοί των Θ. Οικονόμου, Χρ. Κίτσιου και Γ. Οικονόμου
• Με βασικά θέματα την αναζήτηση λύσεων σε μεγάλα προβλήματα της Ηπείρου, όπως το Βορειοηπειρωτικό, αλλά και τον προγραμματισμό νέων δράσεων για την προβολή της περιοχής μας στο εξωτερικό, ξεκίνησαν σήμερα στο ξενοδοχείο «Grand Serai – Ξενία» οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.).
Στα Γιάννινα έχουν φτάσει, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Συνέδριο, 150 Ηπειρώτες Ομογενείς  τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Αυστραλία, και την Ασία. Παρόντες στις εργασίες του θα είναι επίσης ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, ο Γεν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κων. Τασούλας, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και πολλοί τοπικοί άρχοντες της Ηπείρου.  

Σκοπός του 2ου αυτού Παγκόσμιου Συνεδρίου για τους απανταχού Ηπειρώτες ομογενείς, είναι, όπως αναφέρεται χε χθεσινή ανακοίνωση του Π.Σ.Η.Ε., «να σφυρηλατηθούν ακόμα πιο ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί και να εξεταστούν καινούριοι τρόποι προώθησης της συνεχούς εξέλιξης της Ηπείρου, εν μέσω μάλιστα της τόσο δυσμενούς για τη χώρα συγκυρίας». Παράλληλα, τονίζεται ότι «μέσω της συσπείρωσης της γνώσης και της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και της εμπειρίας από το εξωτερικό, μπορεί η ομογένεια να βρει αρωγό για την προώθηση της Ηπείρου».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν σήμερα, Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Grand Serai» και θα διαρκέσουν ως μεθαύριο, Κυριακή, με την πανηγυρική συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.  
Σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει απολογισμό του νυν Προέδρου του Συμβουλίου Χρυσόστομου Δήμου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ενώ θα αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση στις Πανηπειρωτικές Ομοσπονδίες Εξωτερικού και θα αναλυθούν οι προοπτικές τους. Στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσημο δείπνο.
Αύριο, Σάββατο οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί και θα συζητηθούν οι προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στις 12:30 το μεσημέρι θα γίνει ανάλυση του Βορειοηπειρωτικού. Στη 1:30 θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει μεθαύριο, Κυριακή, από τις 12:30 το μεσημέρι.
Πρωινός Λόγος
Καλεσμένοι στο συνέδριο ήταν και πολλοί παράγοντες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Χαιρέτησαν ο πρόεδρος του κόμματος MEGA και η Κωσταντίνα Μπεζιάνη. Ο κ. Μπολάνος δεν παραβρίσκονταν τη στιγμή των χαιρετισμών ενώ ο κ. Ντούλες παρόλο που ήταν καλεσμένος δεν εθεάθει μέχρι στιγμής στο «Σεράι».
Το αυριανό πρόγραμμα  περιλαμβάνει συζήτηση για το Βορειοηπειρωτικό όπου οι  «αποκλειστικοί» εκπρόσωποι πιθανότατα θα απέχουν λόγο της παρουσίας του MEGA και του Γκατζογιάννη που είναι από τα βαρόμετρα του Π.Σ.Η.Ε. Με ενδιαφέρων αναμένεται το ψήφισμα για το Βορειοηπειρωτικό αφού σε όλα τα προηγούμενα, οι ηπειρώτες του εξωτερικού αναγνώριζαν ως μόνους πολιτικούς εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ ενώ τώρα μάλλον αλλάζουν τα δεδομένα.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τρεις χαιρετισμούς που μας ήρθαν στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Βουλευτής Ιωαννίνων – ΠΑΣΟΚ
« η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους»
Για την ανάγκη συμπόρευσης και συνένωσης δυνάμεων σε βασικές επιλογές και αξίες, μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού.
 
Η πολυπλοκότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, οι πολιτικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες «αλλά και η αύξηση της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, όπως δυστυχώς αποκαλύφθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στην Νορβηγία, είναι γεγονότα, αντικειμενικοί παράγοντες, που μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας».

Σε αυτή την πολύπλοκη συγκυρία, η συλλογικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε για να περάσουμε απέναντι το ποτάμι.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού, δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο». 

Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΣΤΙΣ 29 /7/2011
Κύριε Πρόεδρε, Ξενιτεμένα μας Αδέλφια , κυρίες  και κύριοι
Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην Πατρίδα σας
Για μένα αυτός  ο πηγαίος και αυθόρμητος χαιρετισμός που κλήθηκα να απευθύνω σήμερα δεν είναι μια τυπική υποχρέωση. Και δεν είναι τυπική  υποχρέωση γιατί ως εκπρόσωπος της κορυφαίας τριτοβάθμιας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών απευθύνομαι σε σας τους Ηπειρώτες της διασποράς , σ΄ ένα από τα πιο ζωντανά αλλά και ελπιδοφόρα κομμάτια της Ηπείρου.
Απευθύνομαι σε όλους εσάς που σήμερα έρχεστε με τον τρόπος σας να δηλώσετε παρών στον αγώνα που κάνουμε για την Ήπειρο του αύριο.
Σε λίγους μήνες η Πανηπειρωτική κλείνει 75 χρόνια ζωής και δράσης. Σε λίγους μήνες  συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση αυτής της ηρωϊκής πόλης, της πόλης των θρύλων και των παραδόσεων , αλλά και του πνεύματος. Και είναι αυτοί οι δύο σταθμοί μια τεράστια ευκαιρία για να υψώσουμε τις φωνές μας  ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ώστε να αντεπεξέλθουμε  στη δύσκολη συγκυρία που  ζούμε. Μια κατάσταση που γίνεται σφιχτή θηλιά στο λαιμό του τόπου μας  ο οποίος όμως  στατιστικά και πριν την οικονομική κρίση θεωρούνταν η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης.
Όσοι ζουν μόνιμα εδώ , εσείς ως πολίτες του κόσμου και μείς από το δικό μας  μετερίζι - γιατί η Πανηπειρωτική , είναι μετερίζι αγώνα- σήμερα στη νέα εποχή πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ένα και μόνο σκοπό: την προκοπή του τόπου μας, την ανάπτυξη της πατρίδας μας , αλλά με απόλυτο σεβασμό στο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι το φυσικό της περιβάλλον. Την διαρκή επικοινωνία όλων μας ώστε να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό μας, τις αρχές και τις αξίες μας, τη γλώσσα μας , τα ήθη και έθιμά μας  την μουσική μας  ,την ίδια την ιστορία μας.
Τον δρόμο έχουν ανοίξει εδώ και δεκάδες χρόνια πριν οι προγονοί σας και οι προγονοί μας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέχρι τη Νίζνα της Ουκρανίας με  τις ευεργεσίες τους. Οι εθνικοί μας Ευεργέτες προσηλωμένοι στις μεγάλες κοινωνικές και ηθικές αρετές σκόρπισαν παντού το λεπτό άρωμα της ευεργεσίας και τίμησαν μες το έργο τους και με την προσφορά τους , τον εαυτό τους , την πατρίδα τους , ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Υπάρχουν τα χνάρια. Υπάρχει το νήμα που μας δένει στον ιστό της  μάνας γης.
Γι άυτό  έχουμε χρέος να στήσουμε νέες γέφυρες .Έχουμε καθήκον να καταστήσουμε την πατρίδα μας την Ήπειρο παρούσα σε κάθε εκδήλωση κάθε Ηπειρώτη όπου και αν βρίσκεται. Να διδάξουμε στα νέα παιδιά , στους αποδήμους τρίτης και τέταρτης γενιάς την γλώσσα μας , την ιστορία μας , έτσι ώστε να γίνουν κοινωνοί των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Και αυτή πρέπει να είναι η πιο μεγάλη μάχη. Και αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα που όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Εμείς ως Πανηπειρωτική έχουμε όλη την καλή διάθεση, έχουμε καθήκον θα έλεγα να λειτουργήσουμε ως ένας διαφορετικός πυλώνας επικοινωνίας, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει  στην πρόοδο και  προκοπή της πατρίδας.
Αγωνιζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση μέσω μιας νέας μορφής επικοινωνίας που είναι η  ηλεκτρονική εφημερίδα να φέρουμε  όλους τους Ηπειρώτες και κυρίως τους απόδημους  πιο κοντά στην ιστορία, τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.  Να έχουμε και τις δικές σας ολοκληρωμένες απόψεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη της πατρίδας μας  έτσι ώστε να σταματήσει το επικύνδυνο φαινόμενο της ερημοποίησης της μάνας γής .Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο όπου  θα μπορούμε με την δική σας στήριξη να προωθήσουν οι παραγωγοί μας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν  την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Ηπειρώτη.
Ξενιτεμένα μας παιδιά,
εμείς ως Πανηπειρωτική -είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να σας  το ανακοινώσω   και επίσημα- ότι πήραμε απόφαση και τροποποιήσαμε το καταστατικό μας , έτσι ώστε οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοί σας  να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της Συνομοσπονδίας . να συμμετέχετε δηλαδή ακώλυτα και ισότιμα ως επίτιμα μέλη  με ισχυρή φωνή και λόγο. Αποφασίσαμε να σας ενημερώνουμε για ότι κάνουμε , να ζητάμε τη γνώμη σας, να σας στηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο στις εκδηλώσεις σας, τις αναζητήσεις σας , να είμαστε εμείς εδώ οι άνθρωποι σας  ακόμη και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαίτερη σας πατρίδα ή  ακόμη - ακόμη με σας τους ίδιους .
Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Ήπειρος μας χρειάζεται όλους. Και οι Ηπειρώτες όπου και αν ζουν χρειάζονται μια πατρίδα , μια μάνα που θα κρατάει στη ποδιά της όλα τα παιδιά και θα φεγγοβολάει  από χαρά και ικανοποίηση. Μια μάνα που δεν της ταιριάζει να χαμηλώνει  το μαύρο κεφαλομάντηλο για να κρύβει  τον καημό και τα  δάκρυα.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο δεύτερο συνέδριό σας και εναγωνίως αναμένουμε τα πορίσματά σας.

Χριστάκης Κίτσιος Πρόεδρος ΕΕΜΜ -MEGA

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Κύριες και κύριοι Σύνεδροι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα ως πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» που μου δώσατε την ευκαιρία να παραβρεθώ και να χαιρετήσω το Β’ τακτικό συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που διεξάγει τις εργασίες του στην πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, στην μητρόπολη των ηπειρωτών, τα Ιωάννινα.
Θέλω να ευχηθώ από τα βάθη της καρδιάς μου καλές επιτυχίες στις εργασίες του Συνεδρίου, στο ιστορικό αυτό αντάμωμα της Παγκόσμιας Ηπειρωτικής αποδημίας. Παράλληλα Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του προεδρείου του κόμματος, των μελών και όλων των αγωνιστών Βορειοηπειρωτών, που στα πάτρια εδάφη τους μάχονται πραγματικά υπό αντίξοες συνθήκες, για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας και των σεβασμό των θεμελιώδη ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, στην χώρα που έζησε το πιο ολοκληρωτικό, σκληρό και απάνθρωπο καθεστώς σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.  
Ο στόχος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, για επαφή και σύσφιξη των σχέσεων των Ηπειρωτικών Οργανώσεων των πέντε ηπείρων, είναι καθοριστικός για την γνωριμία και την εξοικείωση όλων μας που έχομε ηπειρωτική καταγωγή. Η Ήπειρος, η κοινή μας πατρίδα, η πατρίδα των προγόνων μας, έχει μία ιστορία λαμπρή και ένα πολιτισμό που μας κάνουν όλους περήφανους. Έχομε χρέος, την ιστορία και την πλούσια αυτή παράδοση, να την προωθήσουμε  ανά τον κόσμο.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία της Παγκόσμιας Ηπειρωτικής ομογένειας και για το δικό μας θέμα, από το βήμα του Β’ Συνεδρίου, ήθελα να απευθύνω έκκληση, να  σκύψουμε και πάνω στο δικό μας πρόβλημα, να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Εμείς έχομε ανάγκη για συσπείρωση,  για συντονισμό, για συλλογική εθνική συνείδηση. Δίχως συσπείρωση, συντονισμό, συλλογική εθνική συνείδηση, δίχως δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας, δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στον τόπο μας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Θέματα καυτά για την εθνική μας ύπαρξη στη Βόρειο Ήπειρο, όπως η δημόσια παιδεία στην μητρική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός και οι παραδώσεις μας, η απογραφή του πληθυσμού βάση της ελευθερίας  αυτοπροσδιορισμού  της εθνικότητας και του θρησκεύματος, η συνταγματική κατοχύρωση των περιουσίων, η εφαρμογή στην πράξη των υποχρεώσεων που ρέουν από τις ευρωπαϊκές και διεθνές διακηρύξεις, πρέπει να είναι ακρογωνιαίος λίθος για την ενταξιακή Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Οι διάφορες ακραίες, εθνικιστικές, ανθελληνικές φωνές που εμφανίζονται όλο και πιο έντονες τον τελευταίο καιρό στην Αλβανία, μας συνιστούν επαγρύπνηση, προσοχή, εκτίμηση και σοβαρή θεσμική αντιμετώπιση.     
Το κόμμα της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον» που έχει στόχο την συσπείρωση του πανταχού βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και την άμεση εκπροσώπηση του, στον πολιτικό οικονομικό στίβο της χώρας που ζούμε, πιστεύει πως με μια συγκεκριμένη εθνική στρατηγική, με ένα ενιαίο εμπορικό, οικονομικό βιώσιμο αναπτυξιακό προγραμματισμό, του βορείου και νοτίου τμήματος της ηπείρου, πάνω σε ευρωπαϊκές βάσεις, θα φέρει ανάπτυξη, ευημερία και σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Το θέμα αυτό, θεωρώ πως δεν πρέπει να είναι μόνο στην προσοχή των ηπειρωτών αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης.        
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,
Κλείνοντας επιτρέψτε μου να ευχηθώ καλές επιτυχίες στο Β’ Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση μου πως το Συνέδριο αυτό με τις αποφάσεις που θα πάρει, με τις λαμπρές προσωπικότητες που απαρτίζεται και το κύρος που έχουν στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων,  θα συμβάλει αποτελεσματικά για μια ανοδική πορεία και επίλυση του Βόρειο Ηπειρωτικού ζητήματος, που δεν είναι εκτός ηπειρωτικό ζήτημα.
Ευχαριστώ!  

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Κιτσιο , ντροπή στον κ. Ντουλε.
Συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου που κάλεσε όλους τους εκπροσώπους της Βορειοηπειρωτικής Πολιτικής.

Ανώνυμος είπε...

Kύριε Κίτσιο,συγχαρητήρια για το χαιρετιστήριο στο Συνέδριο Ηπειρωτών. Είναι μια πολητική σύγχρονη, που βάζει το δάχτυλο στα πραγματικά προβλήματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Ένημερώθηκα πως και οι εκπρόσωποι ηπειρώτες των πέντε ηπείρων Σας εκτίμησαν. Προχώρα, μην υποχωράς,ο τόπος μας κυνδινεύει όχι από την άλλη άποψη, αλλά από αυτούς που την στραγκαλίζουν. Δεν σε γνωρίζω, με βρίσκεις σύμφωνω σε αυτά που λες και θα συμβάλω εντός των δυνατοτήτων μου να προχωρέσει και δυναμώσει το Κόμμα των Ελλήνων, το ΜΕΓΚΑ μας. Και πάλι συγχαρητήρια. Δημήτρης Δημητρίου.

Δημοσίευση σχολίου