Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Κάθε φέτος και χειρότερα με την παιδεία στην Ελληνική Μειονότητα


Ελληνόπουλα γράφονται στο αλβανικά σχολείο λόγω ελλείψεων στα ελληνικά
Ελληνικό Σχολείο Χειμάρρας
Με λίγα νέα βιβλία, με όσα μπόρεσαν να συγκεντρώσουν από πέρυσι και με σημειώσεις λειτουργούν και φέτος τα ελληνικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο.
Στα δημόσια και ιδιωτικά ελληνικά σχολεία στην Αλβανία δεν γράφονται μόνο ελληνόπουλα αλλά και παιδιά αλβανών που επαναπατρίστηκαν μετά από πολλά χρόνια παραμονής στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μην γνωρίζουν τα αλβανικά.

Οι δυσκολίες που προαναφέραμε αλλά και το γεγονός ότι στις πόλεις, το δημοτικό ακόμα η πρώτη τάξη των ελληνικών γίνονται  απόγευμα, οδήγησε πολλούς γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στις αλβανικές τάξεις.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση των ιδιωτικών ελληνικών σχολείων, τα οποία είναι εξαρτημένα από το ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με το http://himaracity.blogspot.com, σε πλήρη απαξία οδηγείται το Ελληνικό Σχολειό στη Χιμάρα αφού εδώ και ένα μήνα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά δεν έχει στελεχωθεί με των απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών.

Ο διευθυντής του σχολείου ισχυρίζεται πως οι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι και παροτρύνει τους γονείς να κάνουν κατάληψη ώστε να πιέσουν για λύση από την Ελληνική Πολιτεία.

Οι γονείς από την πλευρά τους διαμαρτύρονται για το χαμηλό επίπεδο διδασκαλίας και σκέφτονται ή να αποσύρουν τα παιδιά από το σχολειό ή να κάνουν έρανο ώστε να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί.

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΑΘΜΙΔΑ ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΑΝ ΠΑΡΕΙΧΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ,ΘΑ ΚΑΘΟΜΣΤΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ........

Ανώνυμος είπε...

Sti xeimara na paei i klika na to stelexosei...
Otan ta tsimpisan me tin MKO tous gia na ftiaksoun to sxoleio itan megaloi patriwtes,twra as to litourgisei opoios thelei, ligo tous noiazei,den exei poia kamia aksia,afou den yparxei xrima gia fagoma...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε βορειοηπειρώτη, κάνεις πολύ καλά που αναφέρεσαι σε ένα τόσο καυτό θέμα που είναι η παιδεία. Χωρίς παιδεία δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για το βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Και εσύ πρόχειρος, όπως συνηθύζουμε όλοι μας. Νομίζω πως δεν πάει άλλο. Το γνωρίζουμε ότι στα σχολεία μας δεν υπάρχουν βιβλία και σύμφωνα τους αρμοδίους την άλλη χρονιά δεν θα έχουμε καθόλου βιβλία; Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, κρατάει αρκετούς ανθρώπους μας εκεί γιατί οι ηγεσίες μας δεν έχουν σκεφτεί ποτέ να έχει στο χώρο μας υποδομή να επιστρέψουν κάποτε. Βασικό είναι η έλληψη του σχολείου. Πότε καθήσαμε να συζητήσουμε σοβαρά για το εκπαιδευτικό; Πως στη Δερόπολη και το νομό Αργυροκάστρου στο λύκειο να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και στους Αγιους Σαράντα και Δέλβινο όχι; Γνωρίζουμε πως διευθύνσεις παιδείας δεν έχει επιθεωρητές ελληνικών; Ξέρωμε πως δεν ασχολείται κανείς από τους πολιτικούς μας να λυθεί έστω και ένα πρόβλημα για τηυν παιδεία; Τι κάνει ο σύλλογος των εκπαιδευτικών, συγκεντρώθηκε έστω και μία φορά και να εκθέσει τα προβλήματα της παιδείας. Νομίζω πως δεν είναι πρόβλημα σοβαρό που κάνουν μάθημα τα παιδιά το απόγευμα και εγκαταλύπουν το ελληνικό σχολείο. Είναι άλλα πράγματα πολύ πιο σοβαρά.Και το σοβαρότερο είναι η εγκατάληψη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, είναι η ακέφαλη μειονότητα η οποία οδεύει για το βαθύ σκότάδι...

Δημοσίευση σχολίου