Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ηλ. Κίκη: Με όπλο την ενότητα, αγωνιζόμαστε για τα φλέγοντα ζητήματα της ιδιαίτερης μας πατρίδας


Ομιλία στην κοπή βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Άνω Δερόπολης

Ανωδροπολίτισσες, Ανωδροπολίτες
Φίλες και φίλοι
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

σας καλωσορίζω στο αντάμωμα των Δροπολιτών, που είναι συνυφασμένο με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μετά από τρία χρόνια αγώνων και δραστηριοτήτων με την έμπρακτη στήριξής σας, επισφραγίζουμε  την πορεία προς την υλοποίηση των κοινών μας στόχων.
            Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, με «λιθοβολισμούς» και υπονομεύσεις από πολλούς, όμως αντέξαμε στο διάβα των χρόνων με, μοναδικό μας όπλο, την ενότητα.

Το βρώμικο παιχνίδι των κομμάτων κατά του ελληνισμού στη βόρειο ήπειρο

Παίρνοντας αφορμή από της εξελίξεις στο θέμα της Ομονοίας με της εκλογές και βάση κάποιων δημοσιευμάτων  φίλων βόρειο ηπειρωτων σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και με δεδομένο της δημοτικές εκλογές στην πατρίδα μας πολλά γραφτήκανε και ακούσαμε.
Θα αναφέρω μερικά  επιγραμματικά σχετικά με της εκλογές που έγιναν για την προεδρεία του κόμματος  της Ομονοίας.
Άσχετα πόσο  συμφωνεί η διαφωνεί κάνεις με την άποψη του αρθρογράφου ,ουδόλως έχει σημασία αυτό, αλλά  προκύπτει  μείζον θέμα που άφορα όλους τους βόρειο ηπειρωτές και μάλιστα ένα  άθλιο παιχνίδι που παίζεται στη πλάτη των βόρειο ηπειρωτών  και του τόπου ,από τα ελληνικά κόμματα .

Εγκαίνια γραφείων της Ομόνοιας Παραρτήματος Θεσσαλονίκης


Ομιλία του Αντιπροέδρου κ. Σωτήρη Τζόλου
Με την ευκαιρία της έναρξης της οργάνωσης του παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑ Θεσσαλονίκης. Φίλες και φίλοι ! Αξιότιμοι καλεσμένοι είναι μεγάλη χαρά για εμάς τους Έλληνες και τους Βλάχους της Αλβανίας , η παρουσία σας στα εγκαίνια του γραφείου του παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑ Θεσσαλονίκης. Σας ευχαριστούμε από την κάρδια μας για την τιμή που μας κάνετε γιατί μας ενθαρρύνετε και μας στηρίξετε στο έργο μας. Η ίδρυση της Ομονοίας Θεσσαλονίκης είναι έργο ανθρώπων ονειροπόλων οι όποιοι στόχο είχαν και έχουν να συσπειρώσουν τους Έλληνες της Αλβανίας και να δώσουν νέο νόημα της λέξης ΟΜΟΝΟΙΑ. Είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος ο διχασμός που επικρατεί στο χώρο του ελληνικού πολίτικου φάσμα, εδώ και στην Αλβανία. Όλοι ξέρουμε ότι από τα κακός κείμενα, κακή διαχείριση της εξουσίας από μερικά παλιά στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ότι όπως καρφώθηκαν στης καρέκλες της εξουσίας θεωρώντας τον εαυτό τους δυνάστες και την ΟΜΟΝΟΙΑ δικό τους τσιφλίκι, έσπειραν την διχόνοια την συμφεροντολογία, την καρεκλομανια και την λασπολογία.

Κοπή πίτας βορειοηπειρωτών Λάρισας.

Αναλυτικό φωτορεπορτάζ.
Το βράδυ του Σαββάτου, 26-2-2011, πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας  ‘’ ΠΥΡΡΟΣ’’.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη Θεσσαλία, ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 10.000 Βορειοηπειρώτες, η πλειοψηφία των οποίων ζουν και εργάζονται στην πόλη της Λάρισας. Ο σύλλογος ‘’ΠΥΡΡΟΣ΄΄, είναι μια προσπάθεια από νέους ανθρώπους που άρχισε να κυοφορείται πριν από λίγους μήνες.  Η απραξία των δυο προγενέστερων συλλόγων και οι προσωπικές τους αντιπαραθέσεις ώθησαν νέους ανθρώπους στην λήψη αυτής της πρωτοβουλίας με πρωτεργάτες τους...

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή αναγνώστη


Γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον του  Ράμα για ανέγερση νέου τζαμιού στα Τίρανα;
Γιατί ο Ντούλες δεν πήρε θέση για  την άρση του ασύλου των βουλευτών;
Αγαπητέ Βορειοηπειρώτη, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, τις τελευταίες μέρες με απασχολούν δύο θέματα της επικαιρότητας και έγραψα κάποιες σκέψεις. Αν το κρίνεται σκόπιμο δημοσιεύστε τες και θα ήθελα παρακαλώ και την τοποθέτηση σας.
1. Γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον του  Ράμα για την ανέγερση του τζαμιού στα Τίρανα;
Το μόνο που έμεινε για το Ράμα είναι να πάρει ο ίδιος τον κασμά και το φτυάρι και να χτίσει το τζαμί στα Τίρανα. Κατά τ’ άλλα κίνησε γη και ύδωρ για να ευδοκιμήσει   η ιδέα της ανέγερσης τζαμιού στα Τίρανα. Ο ίδιος συμμετέχει στη διαδικασία ανάδειξης του στούντιο με το καλύτερο σχέδιο. Μάλλον παρουσιάζει τα σχέδια ανέγερσης που θα καλύψει επιφάνεια 17 135 μ σε κεντρικό σημείο των Τιράνων.

Το Νοέμβριο του 2011 η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Αλβανίας η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών που ήταν να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, μετατίθεται για το Νοέμβριο του ίδιου έτους λόγο των επικείμενων τοπικών εκλογών στις 8 του Μάη. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει ενεργό ρόλο στην απογραφή και δεν θα μπορούσε να γίνει προεκλογικά καταλήγει η ανακοίνωση.

Η «Ομόνοια» πάει ολοταχώς πίσω αριστερά


Ο Μπολάνος κυκλώνεται από κομουνιστικό “kloni
Πραγματοποιήθηκε χθες 26/2/2011, στους Αγίους Σαράντα, το πρώτο Γενικό Συμβούλιο, ενα μήνα μετά την εκλογή του, με ημερήσια διάταξη την ανάδειξη του νέου Προεδρείου και Γραμματειών. Ο θεσμός του προεδρείου δεν έχει ιδιαίτερες αρμοδιότητες αλλά τα 17 μέλη που το απαρτίζουν, από τα 61 του Γενικού Συμβουλίου, αποτελεί μια πρώτη «αναμέτρηση» στελεχών και δείχνει τον προσανατολισμό της νέας ηγεσίας.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ανέκδοτο


Οι μήνες στα Αγγλικά
Σε ένα δημοτικό σχολείο στη Λάρισα η δασκάλα μαθαίνει τα παιδιά τους μήνες του χρόνου στα αγγλικά:
- "Λοιπόν πιδιά μου η Ιανουάριος λέγεται Τζάνουαρη, η Φεβρουάρης λέγεται Φέμπρουαρη,

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ψυχοσάββατο


Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω (σήμερα), λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο απο τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).
Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών,

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Αγ. Σαράντα, Α. Cela, δέχεται «ελληνικά» απειλητικά μηνύματα και ζητά προστασία!!!


Κάθε μέρα με απειλούν για τη ζωή μου, μέσω των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην ελληνική γλώσσα, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Telegraf", ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αγίων Σαράντα.
Ο κ. Alltun Cela,  αμέσως μετά την άφιξη του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης Kreshnik Spahiu στην πόλη των Σαράντα, κατέθεσε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση του Νόμου των Ληξιαρχείων ώστε να μην υπάρχει δικαστική δυνατότητα αλλαγής εθνικότητας, εισπράττοντας δάφνες δόξης από αλβανικές εθνικιστικές οργανώσεις.  

TO MEGA ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το κόμμα «Εθνική  Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον»  ΕΕΜΜ-MEGA κατέθεσε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011, στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας, όλα τα δικαιολογητικά για την εγγραφή του ως ξεχωριστή εκλογική οντότητα στην αναμέτρηση της 8ης Μαϊου 2011.

Η απάντηση Τζάκρη στην ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Θ. Οικονόμου, σχετικά με τις καθυστερήσεις απόδοσης υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες

Σε ένα χρόνο το πολύ θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες σχετικά με τις αιτήσεις πολιτογράφησης των ομογενών μας Βορειοηπειρωτών που εκκρεμούν στο Υπουργείο Εσωτερικών απαντά η Υφυπουργός, κα. Θ. Τζάκρη, σε σχετική Ερώτηση του Θανάση Οικονόμου. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο δεσμεύεται εντός δύο ετών από την δημοσίευση του νόμου 3838/10 να έχει ολοκληρώσει την εξέταση όλων των αιτήσεων που εκκρεμούν σήμερα στις υπηρεσίες του.

Σκόπια, «Κανάλι 5»: «Οι Έλληνες της Αλβανίας θα προβούν σε ανεξάρτητη απογραφή;»

Το ερώτημα της επικεφαλίδας είναι του σκοπιανού ‘Κανάλ  5’, το οποίο λαμβάνει μηνύματα για πιέσεις που δέχεται η αλβανική κυβέρνηση από  τους Αλβανούς, να αναβάλει την απογραφή του πληθυσμού της Αλβανίας, λόγω… εθνικών κινδύνων.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Κυριαρχεί το αίτημα της αλβανικής πλευράς, κυρίως από ιστορικούς, πολιτικούς, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, να αναβληθεί η απογραφή των Ελλήνων της Αλβανίας, ύστερα, μάλιστα, από την απόφαση του νέου ελληνικού Κόμματος «MEGA» και της οργάνωσης «Ομόνοια»,  να προβούν σε δική τους καταγραφή του ελληνικού πληθυσμού στην νότιο Αλβανία.

"Shqip" : Οι προκλήσεις των Ελλήνων με τις επιτύμβιες στήλες!

Αλβανική εφημερίδα απαντάει σε άρθρο του «Βορειοηπειρώτη»
Με τίτλο «Οι προκλήσεις των Ελλήνων με τις επιτύμβιες στήλες» και υπότιτλο «ο βιασμός των τάφων» ο αρθογράφος Arben Llalla απαντάει με άρθρο στην αλβανική εφημερίδα "Shqip", στις φωτογραφίες της Μαρίας Καραθάνου που δημοσίευσε ο «Βορειοηπειρώτης» στις 22 Φεβρουαρίου. Ο κ. Llalla ανήκει στην κατηγορία των Αλβανών «δημοσιογράφων» που πιστεύουν ότι και για τις πλημύρες στην Αλβανία φταίει η Ελλάδα! Για όσους δεν καταλαβαίνουν αλβανικά το άρθρο επιγραμματικά αναφέρει:
·         Οι επιγραφές είναι Ελληνικές γιατί μέχρι το 1937 η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η επίσημη εκκλησιαστική γλώσσα ήταν τα Ελληνικά.
·         Οι Έλληνες μπερδεύουν τη θρησκεία με το έθνος όπως στο Μεσαίωνα

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Οι αγορίνες και το Βορειοηπειρωτικό

Πολλά γράφτηκαν για την εκδήλωση της 97ης επετείου της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου που έγινε στην Αθήνα από το Σύλλογο Βορειοηπειρωτών. Όλα σχεδόν αφορούσαν τις ενδοβορειοηπειρωτικές έριδες σχετικά με σωματεία και πρόσωπα αλλά και την προκλητική συμπεριφορά κάποιων "υπερπατριωτών".

Κανείς όμως, εκτός κι αν δεν το αντιληφθήκαμε, δεν ασχολήθηκε με μία καινοτομία προσβλητική για την ιστορική μας επέτειο: 

Ερώτηση Βουλευτή ΛΑ.Ο.Σ. Αλ. Χρυσανθακόπουλου για την απογραφή πληθυσμού και ιδιοκτησιών στην Αλβανία


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
Ο Βουλευτής του  ΛΑ.Ο.Σ. νομού Αχαϊας κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα την «Απογραφή Πληθυσμού και Ιδιοκτησιών στην Αλβανία τον ερχόμενο Απρίλη».

Το κείμενο της  Ερώτησης του κ. Χρυσανθακόπουλου έχει ως εξής:
Προς:  τον Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Απογραφή Πληθυσμού  και Ιδιοκτησιών  στην Αλβανία

      Η διενέργεια απογραφής αποτελεί σημαντικό ζήτημα, σε ότι αφορά τις εγγραφές της πληθυσμιακής δυναμικής του Ελληνισμού στη Βόρεια Ήπειρο και τις ιδιοκτησίες των ομογενών τη στιγμή που το εκεί καθεστώς προσπαθεί να τις υφαρπάξει.
Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:

Ομόνοια: Η πολιτική κρίση στη χώρα δεν μπορεί λειτουργήσει ως πρόσχημα και άλλοθι για αυτούς που επιθυμούν μια απογραφή για το θεαθήναι και την ικανοποίηση του διεθνή παράγοντα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», από την ίδρυση της, απαιτεί την ελεύθερη απογραφή του πληθυσμού στη Αλβανία ως ένα δικαίωμα των πολιτών, δηλώνοντας ελεύθερα τα στοιχεία της ταυτότητας τους αλλά και ως μια αναγκαιότητα και ένα χρήσιμο εργαλείο του κράτους για να εφαρμόσει τις βέλτιστες πολιτικές προς όφελος των πολιτών και των ομάδων που το αποτελούν.

Υμνος για τους ευεργέτες του Ζαππείου Μεγάρου


Ο ύμνος ακούστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Ζάππειο Μέγαρο στις 20.2.2011 στη διάρκεια της εκδήλωσης εις μνήμην των ευεργετών του Ζαππείου Μεγάρου από την Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ με μαέστρο τη Νίνα Πατρικίδου και τη χορωδία του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» με μαέστρο τη Nino Meskhishvili σε μουσική-ενορχήστρωση Κώστα Νούσια και στίχους Στέλλας Λεοντιάδου.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Χοροδία: «Να μη γίνει απογραφή με εθνικότητα και θρήσκευμα»

Spahiu το παίρνει, Gogo το γυρίζει, Xhufi το τσακίζει και οι Λιαμπιδες κάνουν ίσο
Με πρωτοβουλία του συλλόγου «Laberia» συγκεντρώθηκαν 81 αλβανικοί πατριωτικοί σύλλογοι,  για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απογραφή του πληθυσμού, εάν σε αυτήν θα εμφανίζεται η εθνικότητα και το θρήσκευμα των απογραφομένων. Ζήτησαν την παρέμβαση της αλβανικής κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει αυτή την διαδικασία, τονίζοντας ότι η μόνη κυβέρνηση η οποία θα ικανοποιηθεί από αυτήν θα είναι η Ελληνική.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (και αυτοδιορισμένος  προστάτης του Αλβανικού έθνους) Sabri Godo,  είπε ότι «η επιστήμη μας διδάσκει ότι χρειάζονται 6.000 χρόνια για να αλλάξει ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου, ενώ η ιθαγένεια με κυβερνητική απόφαση χρειάζεται δυόμισι λεπτά».

O ιστορικός Pellumb Xhufi, πνευματικό παιδί του Godo, που δε λείπει από καμιά ανθελληνική εκδήλωση μεταξύ άλλων καταφέρθηκε και κατά του Γκατζογιάννη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΖΑΠΠΑ

ΤΗΣ ΘΩΜΑ’Ι’Σ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ.              
Την Κυριακή 20/2/2011, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου Ε.ΚΑ.Β.Η., σε συνεργασία με την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου, διοργάνωσαν εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, στην μνήμη των Βορειοηπειρωτών ευεργετών του Ζαππείου Μεγάρου Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Tεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, η δε προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Τι εννοούσε ο Θ. Οικονόμου όταν έλεγε στους Κορυτσαίους να δείτε τους τάφους των προγόνων σας!

Παλαιοί  τάφοι στην Κορυτσά




Ανέκδοτο: η φανέλα του Ολυμπιακού


Πάει κάποιος σε μια μπουτίκ του Oλυμπιακού και λέει στον πωλητή:
-Γεια σας θα ήθελα μια φανέλα του Ολυμπιακού


Και ο πωλητής ρωτά:


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΣΚ και ΚΕΑΔ χωρίς εκπροσώπους στις Περιφερειακές Επιτροπές των τοπικών εκλογών

Μόνιμος κάτοικος της «αριστερής πολυκατοικίας» το ΚΕΑΔ
Μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να προτείνει  εκπροσώπους για τις 66 περιφερειακές επιτροπές εκλογών (από δύο μέλη το ΣΚ και από ένα το ΚΕΑΔ), η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ( KQZ ) κήρυξε κενές τις θέσεις και θα αντικατασταθούν τις επόμενες μέρες.
 Σύμφωνα με τον Αλβανικό Εκλογικό Νόμο, η σύνθεση των εφορευτικών και περιφερειακών εκλογικών επιτροπών αποτελούνται από εκπροσώπους κομμάτων, ανάλογα με τα ποσοστά τους στις προηγούμενες εκλογές.

Εντυπωσιακή η παρέλαση για την 98η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

Κ. Παπούλιας: Πρέπει να δείξουμε τόλμη
Πεπεισμένος ότι «τελικά θα νικήσουμε» εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του από τα Ιωάννινα, μετά τη λήξη της μεγάλης παρέλασης για την 98η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.Ειδικότερα, ο κ. Παπούλιας με αφορμή τον 98ο εορτασμό της επετείο προέβη σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Δύσκολες οι συνθήκες τότε.

MEGA: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τοπικές εκλογές, νέος εκπαιδευτικός νόμος και απογραφή
Τα μέλη του προεδρείου του κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», συνήλθαν το Σάββατο ημερομηνία 19 Φλεβάρη 2011 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στους ΄Αγιους Σαράντα και υπό την αιγίδα του Προέδρου κύριου Χρηστάκη Κίτσιου συζήτησαν επί δυόμιση ώρες:
  1. Την πλατφόρμα για τις τοπικές εκλογές της 8 Μαϊου.

Έκοψε την πίτα του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη συμμετοχή έγινε η κοπή της βασιλόπιττας
του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών

Την καθιερωμένη του βασιλόπιτα έκοψε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα και στην παρουσία δεκάδων Ηπειρωτών από όλη την Κύπρο αλλά και εκπροσώπων άλλων φορέων και εθνικοτοπικών συλλόγων
και οργανώσεων. Την βασιλόπιτα έκοψε ο βουλευτής Λάρνακας Τάσος Μητσόπουλος, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση στη Βουλή των Ελληνων από Παναγιωτόπουλο και Γκιουλέκα για την ανάκληση του Πρόξενου Κορυτσάς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας με αφορμή το θέμα που προέκυψε για «ανάκληση» του Έλληνα Προξένου στην Κορυτσά κ. Θεόδωρου Οικονόμου – Καμαρινού, έκαναν την ακόλουθη δήλωση, μετά την κατάθεση και σχετικής ερώτησης στη Βουλή:
«Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση, η τακτική του Υπουργείου Εξωτερικών δείχνει ξεκάθαρα την ατολμία, που διακρίνει τη σημερινή κυβέρνηση.

Ανέκδοτο

  Λαθρεμπόριο
Ένα πρωί πλησιάζει στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς ένας Αλβανός καβάλα σε ένα ποδήλατο. Στους ώμους του κρέμονται δύο σάκοι.
- "Επ, που πάς εσύ", τον ρωτάει με καχυποψία ο τελωνιακός. "Τι έχεις μέσα στους σάκους;"
- "Άμμο", απαντάει ο τύπος.
- "Τι άμμο ρε μεγάλε, χθεσινός είμαι; Κατέβα αμέσως για έλεγχο."

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ

Μια από τις πλέον γνωστές παραβολές των ευαγγελίων είναι η παραβολή του Ασώτου που θα διαβαστεί αύριο Β’ Κυριακή του Τριωδίου.  

Δείτε το βίντεο
Ερμηνεία π. Ιωηλ Κωνστανταρου 
Έχει λεχθεί, και είναι αλήθεια, ότι και αν όλο το Ευαγγέλιο χανόταν και έμενε μόνο η παραβολή του Ασώτου υιού, και μόνο αυτό το αριστούργημα, ήταν ικανό να αναπληρώσει ολόκληρο το Ευαγγελικό μήνυμα.

Συνεργασία Περιφ. Ηπείρου με περιοχές της Νοτίου Αλβανίας


Σειρά επαφών της Αντιπεριφερειάρχου Τ. Καλογιάννη με αιρετούς της Ελληνικής μειονότητας   

Συναντήσεις με την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Mi­moza Como, τον Αντιπεριφερειάρχη Αυλώνας Gjergji Mano και Δημάρχους περιοχών της Βορείου Ηπείρου είχε η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. Μαζί με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου συζήτησαν για συνεργασία σε τομείς του περιβάλλοντος, του τουρισμού-πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων. Από την Ήπειρο, τέτοια έργα μπορούν να γίνουν στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Rama: Στους δρόμους μέχρι να φύγει ο Μπερίσα

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα στη διάρκεια της ομιλίας του στο συλλαλητήριο της Αντιπολίτευσης, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στη λεωφόρο “Dëshmorët e Kombit” των Τιράνων, ζήτησε την απομάκρυνση της κυβέρνησης και την διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η αντιπολίτευση είναι η μόνη ελπίδα για να σταματήσει η διαφθορά και η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας στη χώρα.
Ο Ράμα επεσήμανε ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν μέχρι την απομάκρυνση του καθεστώτος που κρατά σε υποθήκη και λεηλατεί τη χώρα.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο όρος Βόρειος Ήπειρος δεν ενοχλεί μόνο τους Αλβανούς αλλά… και τους Έλληνες!

Απίστευτο!!! Δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης, κλήθηκε σε απολογία γιατί χρησιμοποίησε τον όρο Βόρειος Ήπειρος και αναφέρθηκε στην ανάκληση του Πρόξενου Κορυτσάς
Η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Σοφία Ασλανίδου κάλεσε σε απολογία (!) τη δημοσιογράφο Δέσποινα Μηλιάδου γιατί σε εκπομπή της σήμερα το πρωί σε εκπομπή της στο FM-100 χρησιμοποίησε τον όρο "Βόρειος Ήπειρος"!!!
Της είπε ότι το ρεπορτάζ της (που αφορούσε την δράση του προξένου ο οποίος ανακλήθηκε στην Αθήνα) ήταν μονόπλευρο και ότι η χρήση του όρου δεν είναι παραδεκτή γιατί προκαλεί!!! Πρόκειται αναμφισβήτητα για πρόκληση προς την δημοκρατική αλλά και εθνική ευαισθησία του.. δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και του κοινού, που δεν πρόκειται να περάσει έτσι.

Το MEGA "τιμά" με δελτίο τύπου την επέτειο της 17ης Φεβρουαρίου 1914

Το σχόλιο του "Βορειοηπειρώτη"
Πρόκειται πραγματικά για κατάντια!
Από τότε που η ιστορία μας γράφεται χωριστά από την υπόλοιπη Ήπειρο και την ελεύθερη Ελλάδα, ο σημαντικότερος ιστορικός σταθμός που είναι ο Αυτονομικός Αγώνας της Βορείου Ηπείρου, να μην τιμάται στο τόπο που έγινε αλλά στην ελεύθερη Ελλάδα δηλαδή στο Δελβινάκι από την Μητρόπολη Κονίτσης και με δοξολογία - πορεία από διάφορους συλλόγους στην Αθήνα. Μπορεί η κατάληξη αυτού του αγώνα που ήταν το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας» να εφαρμόστηκε ελάχιστους μήνες, αυτό όμως δεν μειώνει τη σπουδαιότητα του αγώνα των προγόνων μας, άλλωστε και στις δύο εθνικές επετείους – 28ης Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου – δεν τιμούμε την κατάληξη των αγώνων αλλά την αρχή τους. Καταντήσαμε να θεωρούμε γραφικούς  ή  εξτρεμιστές   όσους αναφέρονται στην ιστορική πραγματικότητα και στους αγώνες των προγόνων μας,
Αυτή η ανακοίνωση (μάλλον ελέω Ασβεστόπουλου) - όσο καλογραμμένη και αν είναι  - αναδεικνύει τη γύμνια του MEGA, της Ομόνοιας και όλων των πολιτικών και μη φορέων της Βορείου Ηπείρου, παρά αποτελεί τιμή για την επέτειο.

Στη συνέχεια το Δελτίο Τύπου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι Βορειοηπειρώτες,  ξανά φέτος, με αφορμή την 17η  Φεβρουαρίου, την ημερομηνία ορόσημο της ιστορικής τους πορείας, όπως κάθε χρονιά, τιμούν την επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου το 1914, στην Αθήνα, στην Πάτρα και σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας, μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ολοκληρώθηκε η πορεία της αντιπολίτευσης στα Τίρανα

Ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια η πορεία της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, η οποία ζητάει την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα και τη διεξαγωγή προώρων εκλογών.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που έφθασαν από τέσσερα διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο των Ηρώων μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά του Μπερίσα και τοποθέτησαν μπροστά από το κτίριο τεράστιες φωτογραφίες των τεσσάρων διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στις 21 Ιανουαρίου.

«Ρημάζουν» τα δύο μέγαρα των Ευεργετών Ζάππα στο Λάμποβο Αργυροκάστρου!


Ούτε… επιγραφή δεν υπάρχει στο Μνημείο τους, ενώ η Ζάππειος Επιτροπή δεν έδωσε ευρώ για το Ναό του χωριού, καταγγέλλει ο Χρήστος Γκόγκας
Αναλυτικο φωτορεπορταζ του Βορειοηπειρώτη
• Μπορεί στην Αθήνα να προετοιμάζεται για την ερχόμενη Κυριακή μια λαμπρή εκδήλωση στη μνήμη των δύο μεγάλων Ευεργετών Ευάγγελου και Κων/νου Ζάππα, στην γενέτειρά τους όμως στο χωριό Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου τα δύο μέγαρα της οικογένειας Ζάππα χάσκουν ετοιμόρροπα και απροσπέλαστα στον επισκέπτη που θα θελήσει να τα δει από κοντά!

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ...ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΦΥΠΝΙΖΟΝΤΑΙ

Ένα εξαιρετικό άρθρο του Κώστα Χατζή, υποψηφίου προέδρου της ΟΝΝΕΔ που δεν διστάζει να πει αλήθειες ακόμα και εναντίον του κόμματος που υποστηρίζει.
Για το χάσμα μεταξύ κοινωνίας και κομμάτων, που μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο, δε χρειάζονται πολλές κουβέντες. Αρκεί μια βόλτα στην πιάτσα, στην πραγματική ζωή, για όσους τουλάχιστον μπορούν ακόμα να κυκλοφορήσουν χωρίς να “βρέχει” φάσκελα.

Η απαξίωση, όμως, των πολιτών προς τους πολιτικούς, παρ'ότι κατά το “πολιτικά ορθόν” δημιουργεί κινδύνους για το ίδιο το πολίτευμα, εν τούτοις, τον τελευταίο καιρό, δείχνει να “γεννά” κάτι σπουδαίο : τις ατομικές ή ομαδικές πρωτοβουλίες ανθρώπων με πολιτική σκέψη, αλλά μηδενική κομματική εξάρτηση. Δράσεις επαναστατικές και ανεξάρτητες από τον απλό κόσμο που δεν έχει “πολιτικό κόστος” να υπολογίσει.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτη συνέντευξη του Πρόξενου Κορυτσάς μετά την ανάκληση του από το ΥΠΕΞ


Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΩ ΟΣΑ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ. Δεν είναι για τον Πρέσβη αυτοί οι άνθρωποι Έλληνες; Δεν είναι Βόρεια Ήπειρος; Είναι προσωπικές απόψεις αυτά; Γιατί δεν μιλάει; Κάθε τόσο καίνε την ελληνική σημαία κάτω από την Πρεσβεία και δεν μιλάει! Γιατί;»!
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, ο ανακληθείς αιφνιδιαστικά στην Αθήνα Έλληνας Πρόξενος Κορυτσάς Θεόδωρος Οικονόμου Καμαρινός, αποκαλύπτει ότι αιτία της απομάκρυνσής του ήταν
η χρησιμοποίηση των όρων «Έλληνες» και «Βόρεια Ήπειρος»! Λέξεις που είναι φαίνεται απαγορευμένες για το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όχι και για τη συνείδηση και τις καρδιές των αληθινών Ελλήνων Διπλωματών, που υπηρετούν με αυτοθυσία την Πατρίδα και τελικά χάρη στο φιλότιμο και την ατομική τους προσπάθεια διασώζεται ακόμη η Ελλάδα…

Υπό την καθοδήγηση Spahiu, Αλβανοί εθνικιστές διαδηλώνουν στα Τίρανα κατά της απογραφής


Ντούλες: Να παρέμβει ο Topi, ο Spahiu κάνει προσωπική εκστρατεία και κινείται αντισυνταγματικά
Με πρωτοβουλία του συλλόγου οπαδών της εθνικής Αλβανίας «Tifozëve Kuq e Zi» (μαύρο και κόκκινο) και την υποστήριξη αλβανικών οργανώσεων από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της κοιλάδας του Πρέσεβο καθώς και μελών της κοινότητας των Αλβανοτσάμηδων, πραγματοποιήθηκε σήμερα διαμαρτυρία, μπροστά από το Ανώτατο Συμβούλιο της Δικαιοσύνης στα Τίρανα,  με κεντρικό σύνθημα κατά της Απογραφής Πληθυσμού που θα γίνει με βάση την εθνική και την θρησκευτική ταυτότητα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος στην Αλβανία.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απογραφή  που γίνεται με κριτήρια εθνικά και θρησκευτικά δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα αλλά αυτή υποστηρίζεται από αντεθνικά κυκλώματα τα οποία επί 20 χρόνια έχουν στόχο την τεχνική αύξηση των άλλων εθνοτήτων στην Αλβανία.

Ανησυχίες για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία


Η εισήγηση του Ν. Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την έντονη ανησυχία του για την ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου στην Αλβανία εξέφρασε ο Ν. Χουντής, εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Αλβανία.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία, συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και Δήμαρχο των Τιράνων, κ. Έντι Ράμα και την πρέσβειρα της Αλβανίας στην ΕΕ κ. Μιμόζα Χαλίμι, οι οποίοι επισκέπτονταν το Στρασβούργο προκειμένου να παρευρεθούν στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στην Αλβανία.
Ο Νίκος Χουντής, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στη γείτονα χώρα, σημείωσε μεταξύ άλλων:

Ο ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

του ΝΙΚΟΥ ΥΦΑΝΤΗ
Με το κατάπτυστο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17 Δεκεμβρίου 1913) καταδικάστηκε ο Βορειοηπειρωτικός λαός να ζει υπό ξένο κυρίαρχο και να δοκιμάζει δεινά που δεν έχουν τελειωμό.
Η απόσπαση τμήματος από την Ενιαία Ήπειρο δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ήταν το αποτέλεσμα της Πολιτικής των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως της Ιταλίας και δευτερευόντως της Αυστρίας, που είχαν κατακτητικές βλέψεις στα Ηπειρωτικά παράλια. Ακόμη και σήμερα οι Ιταλοί θεωρούν την Αδριατική ιταλική θάλασσα και οι διεισδύσεις τους στον αλβανικό χώρο, μέχρι τη Χειμάρα και τους Αγίους Σαράντα, αποδεικνύουν τους απώτερους στόχους της ιταλικής διπλωματίας.
Το ελληνικότατο αυτό τμήμα (Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Κορυτσά) παραδόθηκε στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος και οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες από τον έναν κυρίαρχο, την οθωμανική αυτοκρατορία, περιέπεσαν σε άλλον, ίσως πιο στυγνό, στους Αλβανούς.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

17 Φεβρουαρίου 1914, υψώνεται στο Αργυρόκαστρο η σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου


Το χρονικό του αυτονομιστικού αγώνα
5 Νοεμβρίου 1912 :
Ο ταγματάρχης χωροφυλακής Σπήλιος Σπυρομήλιος, με σώμα 2.000 αντρών, κυρίως Κρητών εθελοντών, αποβιβάζεται στη Χειμάρρα και ελευθερώνει από τους Τούρκους την γύρω περιοχή.

Δεκέμβριος 1912 - Μάρτιος 1913 :
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την μια μετά την άλλη, τις πόλεις της Βόρειας Ηπείρου, υποδεχόμενος ως ελευθερωτής από τον ντόπιο πληθυσμό.

Η ΣΦΕΒΑ για την ανάκληση του Γενικού Πρόξενου Κορυτσάς

Αιδώς Αργείοι! Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακαλεί τον Πρόξενό μας στην Κορυτσά Θεόδωρο Οικονόμου
 
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακαλεί τον
Πρόξενό μας στην Κορυτσά Θεόδωρο Οικονόμου - Καμαρινό. Έγκλημά του, οι
πρόσφατες εθνοπρεπείς του δηλώσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και
τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας.

Το ΥΠΕΞ απομάκρυνε τον Θ. Οικονόμου από το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς

Ελλάς το μεγαλείο σου! Πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι!
Το Υπουργείο Εξωτερικών  Ελλάδος δεν μπόρεσε να αντέξει τον πονοκέφαλο που προκαλούσε με την πατριωτική του στάση ο μέχρι χθες Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς Θεόδωρος Οικονόμου και αποφάσισε την ανάκληση του, λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου στην επετειακή εκδήλωση των 20 χρόνων της Ομόνοιας στην Κορυτσά, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία. Ο όρος Βόρειος Ήπειρος που χρησιμοποίησε και η παρότρυνση του να δηλώσουν την Ελληνική καταγωγή στην ερχόμενη απογραφή πληθυσμού, «δαιμόνισε»πολλούς φορείς στην Αλβανία ενώ εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα ζήτησε και το ΥΠΕΞ Αλβανίας αφού η Κορυτσά δεν θεωρείτε μειονοτική περιοχή.

Η αραβική Επανάσταση αλλάζει τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα


ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ; Σκέψεις τριών προσωπικοτήτων για τα γεγονότα
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Μια από τις σημαντικότερες, βαθύτερες, πολιτικές και κοινωνικές επαναστάσεις στην ιστορία του αραβικού έθνους ξέσπασε στην κοντινή μας Αίγυπτο, κοιτίδα ενός από τους σπουδαιότερους και αρχαιότερους πολιτισμούς.

Η Αιγυπτιακή Επανάσταση, ακόμα στις πρώτες, αρχικές φάσεις, δεν έχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο στην περιοχή, μετά την Αλγερινή Επανάσταση, κυρίως εθνική που απέκτησε όμως στην πορεία και βαθειές κοινωνικές προεκτάσεις, και το Παλαιστινιακό Κίνημα, επίσης κυρίως εθνικό.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πλαστογραφημένη Ιστορία και φανατισμό κατά της Ελλάδος διδάσκουν οι Αλβανοί στους μαθητές των σχολείων τους


Μίσος, φανατισμό αλλά και πλαστογραφημένη Ιστορία που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική, διδάσκει η αλβανική κυβέρνηση στους μαθητές των σχολείων. Οι νεαροί Αλβανοί μέσα από τα νέα επίσημα σχολικά βιβλία τους μαθαίνουν την Ιστορία της «Μεγάλης Αλβανίας» και διδάσκονται, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο "αιμοσταγείς" Έλληνες πραγματοποίησαν "εθνοκάθαρση" στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».

Ανακοίνωση τύπου για την προπαγάνδα που ασκούν στα αλβανικά ΜΜΕ ορισμένα κυκλώματα στη χώρα για την απαλοιφή των λημμάτων «εθνικότητα» και «θρήσκευμα» από το ερωτηματολόγιο της απογραφής του πληθυσμού και των ακινήτων

Το κόμμα «Εθνική  Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον»  EEMM-MEGA παρακολουθεί αυτές τις ημέρες με προσοχή όλη την προπαγάνδα που ασκούν στα αλβανικά ΜΜΕ ορισμένα κυκλώματα στη χώρα για την απαλοιφή των λημμάτων «εθνικότητα» και «θρήσκευμα» από το ερωτηματολόγιο της απογραφής του πληθυσμού και των ακινήτων που θα εφαρμοστεί τον Απρίλη του τρέχοντος έτους και εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την αντισυνταγματική και παράνομη τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης κύριου Κρεσνίκ Σπαχίου,