Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι Αλβανοί των Σκοπίων εμπόδισαν την έκδοση σχολικού βιβλίου γιατί δε συμφωνούσαν με το περιεχόμενο του


Θεωρεί τους Ιλλυριούς ληστρικές ομάδες και ότι δεν είναι πρόγονοι των σημερινών Αλβανών

Η Αλβανική Εθνική Επιτροπή Σχολικών Βιβλίων των Σκοπίων έχει εμποδίσει την έκδοση  σχολικού ιστορικού βιβλίου  της έκτης τάξης, λόγω των αρνητικού και  προσβλητικού περιεχομένου για την προέλευση των Αλβανών.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός φέρνει το Βορειοηπειρωτικό στη Βουλή των Ελλήνων


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑ.Ο.Σ. ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ "ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ  ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ" 

Η Κοινοβουλευτική  Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσε Επερώτηση  προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα τις "Λησμονημένες Υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου"

Το κείμενο  της Επερώτησης των Βουλευτών  του ΛΑ.Ο.Σ. έχει ως εξής:  

Προς  το υπουργείο Εξωτερικών  

ΘΕΜΑ: "Λησμονημένες Υποχρεώσεις της  Ελλάδας προς την  Εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου" 
κ. Υπουργέ,

Η αλήθεια για τα Βακούφια


Μ’ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 
Παραμονές της θρησκευτικής εορτής του Ραμαζάν των Μουσουλμάνων, οι εκπρόσωποι των Μειονοτήτων παρέθεσαν δείπνο προς τιμή του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν και της συζύγου του κ. Εμινέ.

Η ατμόσφαιρα στην κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου έγινε η εκδήλωση ήταν μαγική. Από τη μια οι σαρκοφάγοι των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και από την άλλη τα βυζαντινά αγάλματα αποτελούσαν τους αψευδείς μάρτυρες του ιστορικού παρελθόντος της Κωνσταντινούπολης.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Eurobasket 2011


24 ομάδες ρίχνονται στη «μάχη» την Τετάρτη 31/08 για το  Eurobasket 2011 το οποίο θα διεξαχθεί στη Λιθουανία. Το Sportena.com σας παρουσιάζει το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης. Τηλεοπτικά το μεγάλο μπασκετικό γεγονός του καλοκαιριού θα καλυφθεί από την ΕΡΤ μέσα από τις συχνότητες της ΕΤ1 και του Σπορ +.
Επίσης, όλα τα παιχνίδια μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ζωντανά και δωρεάν στην οθόνη του υπολογιστή σας..

Η «Ομόνοια Κορυτσάς» καλεί τους Βλάχους της Αλβανίας να μη φοβηθούν να δηλώσουν την ελληνική τους καταγωγή στην απογραφή


Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η Ομόνοια Περιφέρεια Κορυτσάς, κάνει έκκληση στους Βλάχους της Αλβανίας να μην φοβηθούν να δηλώσουν την Ελληνική τους καταγωγή, στην απογραφή που πρόκειται να γίνει τον ερχόμενο Οκτώβρη.
Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει έδρα την Κορυτσά και λειτουργεί ανεξάρτητα από την ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» με έδρα τους Αγίους Σαράντα και πρόεδρο το Βασίλη Μπολάνο. Η σύσταση της προέκυψε μάλλον μετά από πρωτοβουλία του Γενικού Πρόξενου Κορυτσάς κ. Οικονόμου, για την αναδιοργάνωση του τοπικού παραρτήματος, καθώς είχε πολλά χρόνια που δεν λειτουργούσε. Οι πρωτεργάτες αυτής της αναδιοργάνωσης αρνήθηκαν να αποδεχτούν τον νεοεκλεγέντα (νεοδιορισμένο κατ αυτούς) Γρηγόρη Καραμέλιο ως πρόεδρο της Ομόνοιας Κορυτσάς, για τους λόγους που είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο. Ο  Ελληνόβλαχος Ναούμ  Ντίσος που πρωτοστατούσε της αναδιοργάνωσης, προχώρησε στην σύσταση νέας οργάνωσης (αναγνωρίστηκε με απόφαση πρωτοδικείου), λειτουργώντας ανεξάρτητα.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο Βορειοηπειρωτικός Συνδεσμος Θεσσαλίας «ΠΥΡΡΟΣ» σε πολιτιστική παρουσίαση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του πολιτιστικού τομέα του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "Ο ΠΥΡΡΟΣ" κατά την διημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Νεότητος του σωματείου
"ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ" στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28 Αυγούστου με θέμα: "ΝΕΟΙ - ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ". Η παρουσίαση ξεκίνησε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σύντομης ιστορικής αναδρομής της Βορείου Ηπείρου και ολοκληρώθηκε ..

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως καὶ Κονίτσης Ἀνδρέας: Ζήτω τα αυγά, οι ντομάτες και τα γιαούρτια!

Τι είπε για τη Βόρειο Ηπειρο
Χθὲς (28/08) βρέθηκε μὲ πλῆθος λαοῦ στὸ ἀκριτικὸ χωριὸ Βούρμπιανη γιὰ νὰ τιμήσει τοὺς γενναίους μαχητὲς τοῦ Γράμμου καὶ τοῦ Βίτσι. Μετὰ τὴν τέλεση τῆς θείας λειτουργίας καὶ τῆς ἐπιμνημόσυνης δέηση ὑπὲρ τῆς ἀναπαύσεως τῶν ἠρωικῶς πεσόντων παλικαριῶν τοῦ ἑλληνικοῦ μας στρατοῦ, ἀκολούθησε κατάθεση στεφάνων στὸ ἡρῶο, ποὺ εἶναι τοποθετημένο στὸν προαύλιο χῶρο τοῦ ναοῦ, καθὼς καὶ ἡ πύρινη ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτη Ἀνδρέα. Ὁ ἐπίσκοπος μὲ τὸ δυναμικὸ λόγο τοῦ ξεσήκωσε τὸν πιστὸ λαὸ καὶ ἔστειλε μήνυμα ἀδιάλειπτου ἀγώνα μέσα στὴν κρίσιμη ἐποχὴ ποὺ διανύουμε.
Συγκεκριμένα ἀναφέρθηκε στὴν ξένη κηδεμονία ὑπὸ τὸ δυσβάστακτο καθεστὼς ποὺ ἐπέβαλε ἡ τροϊκα ἐξοντώνοντας οἰκονομικὰ τὸν ἑλληνικὸ λαό, στὴ μαζικὴ νομιμοποίση χιλιάδων λαθρομεταναστῶν μὲ στόχο τὴν ἀλλοίωση τοῦ ἐθνικοῦ ἱστοῦ τῆς χώρας μας καὶ στὴν ἀπαράδεκτη πρόθεση τῆς κυβέρνησης νὰ ἀποποινικοποιήσει τὴ...

Μπερίσα: Οι πολίτες της Αλβανίας που ζουν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας


Τι θα αλλάξει στην ελληνική μειονότητα
Το θέμα της συμμετοχής των αποδήμων, στις εκλογές της χώρας καταγωγής τους, απασχολεί τις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης, χωρίς να έχουν καταφέρει όλες να αποκτήσουν τις κατάλληλες δομές για την εφαρμογή του. Είναι από τα βασικότερα αιτήματα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και κάθε φορά μεταφέρεται για τις επόμενες εκλογές.
Δεν λείπουν και οι αντίθετες απόψεις, με τους διαφωνούντες να χρησιμοποιούν ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιταλίας όπου οι απόδημοι είχαν ψηφήσει στην πλειοψηφία τους τον Πρόντι, ανατρέποντας  το αποτέλεσμα των μόνιμων κατοίκων που είχαν ψηφίσει το Μπερλουσκόνι ωστόσο η κυβέρνηση του άντεξε μόνο λίγους μήνες και κάποιοι αναλυτές χρεόνουν την πτώση Πρόντι στο ότι δεν είχε την πλεοψηφία στο εσωτερικό της χώρας.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ελλάς και Αλβανία: “Ο χορός του Σατανά”! (πρώτο μέρος)

γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς 
Το πρώην κομμουνιστικό γειτονικό κράτος, Αλβανία, για πολλά χρόνια βρισκόταν υπό το καθεστώς καταπίεσης αλλά και παράλληλα βρισκόταν σε καθεστώς “εμπόλεμης κατάστασης” με τη χώρα μας. Οι δύο χώρες, Ελλάς και Αλβανία, ατύπως, αναμετρήθηκαν υπό την έννοια του όρου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η Αλβανία αποφάσισε να πάρει το μέρος του Άξονα, χωρίς ωστόσο να πολεμήσει υπό το βάρος επίσημης άποψης (όπως το ίδιο έκαναν Τουρκία και Βουλγαρία τότε), εκμεταλλευόμενη το γεγονός πιθανής ελληνικής ήττας ώστε μετέπειτα να διεκδικήσει ελληνικά εδάφη. Αυτά που σήμερα ανοιχτά διεκδικεί με την ονομασία …”τσαμουριά”.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Εκτός μόδας facebook και twitter;


Πολύ λιγότερο χρησιμοποιούν πλέον το facebook, το twitter και τα άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης οι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία τεχνολογίας Γκάρτερ. 

Ο ρεβανσισμός των νέων αιρετών

Επιχείρηση «σκούπα»  στην Επαρχία Άνω Δρόπολης
Οι νεοεκλεγέντες αιρετοί των δήμων - επαρχιών, δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους αφού συνήθως υπόσχονται περισσότερες θέσεις, από αυτές που μπορεί να προσφέρει κάποιος δήμος ή επαρχία. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με κάποιες ακριτικές επαρχίες στα μέρη μας, όπου οι έπαρχοι δεν μπορούν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους με προσωπικό ανάλογων προσόντων και συνήθως προσλαμβάνουν άτομα από κοντινά αστικά κέντρα ή από την περιοχή χωρίς να έχουν τις περισσότερες φορές την ανάλογη παιδεία (θα μου πείτε εδώ δεν έχουν οι έπαρχοι…). Έτσι ήταν σύνηθες το φαινόμενο όταν κάποια επαρχία άλλαζε «χέρια» να μην γίνονταν ιδιαίτερες αλλαγές στο προσωπικό. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο αυτή τη φορά στις επαρχίες της ελληνικής μειονότητας (στην αναγνωρισμένη περιοχή) όπου άλλαξε ο έπαρχος.

Νέα ιστορία στα Βαλκάνια θέλει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Νταβούτογλου: Η ιστορία δεν αλλάζει, αλλά μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά…
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκεπτόμενος την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε τις απόψεις του για τη συζήτηση της αλλαγής της ιστορίας που πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Παιδείας προς την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Νταβούτογλου είπε χαρακτηριστικά:  «Η Τουρκία δεν θα ήθελε να μάθουν οι Κοσοβάροι την ιστορία όπως την ερμήνευσαν ο Γιοσίπ Τίτο ή ο Ενβέρ Χότζα».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αλβανία


Ο αρχηγός της ελληνικής Αστυνομίας, Λευτέρης Οικονόμου, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, μετά από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του.

Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο κ. Οικονόμου θα συναντηθεί ..

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πυρκαγιές στη Βόρειο Ήπειρο - ενδείξεις για εμπρησμούς με εθνικιστικά κίνητρα



Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα
Γράψη 26/08/2011
Στις 28 Αυγούστου 2010, ο «Βορειοηπειρώτης» είχε γράψει για το «Βορειοηπειρωτικό γκρι τοπίο από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές». Ακριβώς ένα χρόνο μετά, το τοπίο αυτό έγινε μαύρο…

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα προηγούμενα χρόνια, τις φωτιές τις έβαζαν οι βοσκοί στα βουνά, για να κάψουν τα λιβάδια. Η αλβανική πυροσβεστική με τα λίγα οχήματα που διαθέτει το μόνο που έκανε ήταν ..

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

O Bamir Topi παρομοίασε τον Μπολάνο με το Gaddafi


Κατά τη διάρκεια των διακοπών του, στη Χειμάρρα – Αγίους Σαράντα, ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Bamir Topi, επισκέφτηκε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας Γκιέργκι Γκόρο όπου δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την αλλαγή σελίδας σε αυτό το δήμο μετά την 7χρονη παρουσία του Βασίλη Μπολάνου.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΚΟΣΜΑΣ ο ΑΙΤΩΛΟΣ – ο Άγιος του σκλαβωμένου γένους

Αγιογραφία του Αγίου Κοσμά δίπλα
από τον τάφου του στο Κολικόντασι
  • ΒΙΟΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΟ
  • Επτά εντυπωσιακές προφητείες
  • Φωτογραφίες από εκκλησίες του Αγίου Κοσμά στη Βόρειο Ήπειρο  
ΒΙΟΣ 
Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δέντρο της Αιτωλίας, όπου σώζεται έως σήμερα ο τόπος που βρισκόταν το σπίτι του! Τα πρώτα του γράμματα πιθανόν να τα έμαθε στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα του Θερμού Αιτωλοακαρνανίας (βόρεια της Ναυπάκτου), όπου λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό, με δάσκαλο τον Ιερομόναχο Προκόπιο Γιαννέλο, ενώ όταν μεγάλωσε διδάχτηκε από τον Ιεροδιάκονο Ανανία Δερβισάνο.
Αργότερα πήγε στο ’γιο Όρος στην (παλαιά) Αθωνιάδα Σχολή του Βατοπεδίου, όπου διδάχτηκε από τον Διδάσκαλο Παναγιώτη Παλαμά και τον Νικόλαο Τζαντζούλιο. [Από την ίδια εκείνη Σχολή - όπου δίδαξε και ο φημισμένος Ευγένιος Βούλγαρης - φαίνεται να πέρασε και ο Ρήγας Φεραίος. Η δε σημερινή Αθωνιάδα βρίσκεται στη Σκήτη Αγίου Ανδρέα δίπλα στις Καρυές]

«Ομόνοια»: Οι κυβερνητικοί βουλευτές επιτίθενται αμυνόμενοι


Η απάντηση της «Ομόνοιας» στη δήλωση του Κ. Μπάρκα.

ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ
Με αφορμή την ομίχλη που σκόπιμα επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι στρατευμένοι της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη στάση και τις θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για το απαραίτητο της Διαδικασίας Απογραφής Πληθυσμού, ας αποσαφηνίσουμε άλλη μια φορά:
Η ΟΜΟΝΟΙΑ παραμένει σταθερή στην εκτίμηση ότι 20 χρόνια μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος παραμένει μετέωρη η σταθερή απαίτηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για μια διαδικασία δίκαιης και ειδικά με βάση την ελεύθερη δήλωση των πολιτών της εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας και θρησκεύματος για τα μέλη της και σε όλη  τη γεωγραφική της έκταση.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Δήλωση στα αλβανικά ΜΜΕ του Κώστα Μπάρκα για την απογραφή


Με αρχηγική εμφάνιση από το Αργυρόκαστρο ο βουλευτής του ΔΚ κατηγορεί την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ ότι επιθυμούν τα προβλήματα για εσωτερική κατανάλωση και όχι την επίλυση τους
Κάλεσα  την παρούσα συνέντευξη τύπου με αντικείμενο την αναμενόμενη απογραφή του πληθυσμού τον προσεχή Οκτώβριο για να ανακοινώσω μερικές ανησυχίες και προβλήματα πολλαπλής φύσεως, τα οποία δεν συνδράμουν στην ευόδωση της διαδικασίας αυτής. 
           
Πρώτον. Ενώ πρέπει να χαιρετίσουμε το νομοθετικό θεσμό και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του νομικού και διαδικαστικού πλαισίου για την πραγματοποίηση της απογραφής βάση των απαιτούμενων προδιαγραφών ευπρόσδεκτων από τους δυτικούς εταίρους, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκτελεστικοί φορείς της απογραφής εκδηλώνουν ελλείψεις και καθυστερήσεις στη συγκρότηση των απαιτούμενων δομών. Έπρεπε ήδη να ήταν σε εξέλιξη η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η συγκρότηση και η κατάρτιση των ομάδων εργασίας, η επικοινωνία και συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες ομάδες κλπ.   

Ανακοίνωση Τύπου «Ομόνοιας»


Συγκλήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία στους Αγίους Σαράντα  σύσκεψη του προεδρείου της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοιας»
Η ημερήσια διάταξη αφορούσε στα τρέχοντα θέματα, όπως τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο θέμα της απογραφής, την έγκριση του προϋπολογισμού της Οργάνωσης καθώς και στην  προετοιμασία του επόμενου Γενικού Συμβουλίου, το οποίο σύμφωνα και με την απόφαση του Προεδρείου θα συγκληθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2011.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Σύσκεψη Γενικού Προεδρείου «Ομόνοιας»

Αποφασίστηκε η βράβευση του Ριζόπουλου!
Μεταξύ των «φλεγόντων» θεμάτων που συζήτησε το Γενικό Προεδρείο της Ομόνοιας, που συνήλθε στους Αγίους Σαράντα, χθες (Σάββατο 20/8/2011),  ήταν και η βράβευση του Γενικού Πρόξενου Αργυροκάστρου κ. Ιωάννη Ριζόπουλο.  Πρόκειται για μία απόφαση που μαρτυρεί την υποτέλεια της σημερινής ηγεσίας που αν μη τι άλλο προσβάλει την ίδια την ιστορία της οργάνωσης.
Το όραμα των ιδρυτών της Ομόνοιας, ήταν η υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού, η προστασία και η ανάδειξη των διαχρονικών αξιών  της Βορείου Ηπείρου κ.α. 

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Πως παρουσίασαν τα αλβανικά μέσα την απόφαση του ΥΠΕΞ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών σχολείων σε Κορυτσά και Χιμάρα»

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παράσχει εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει τις οικονομικές επιχορηγήσεις για την λειτουργία των δύο ελληνικών σχολείων στην Κορυτσά και στην Χιμάρα, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών , Σταύρος Λαμπρινίδης.

«Παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταβάλει προσπάθειες για να καλύψει το οικονομικό κόστος της λειτουργίας των δύο σχολείων σε  συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας».

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΕΗΜΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ


Ι ΄ Κυριακή Ματθαίου
Χριστός Παντοκράτορ 6ου αιώνα,
βρίσκεται στη Μ. της Αγ.Αικατερίνης Σινά
Του π. Ιωήλ Κωστάνταρου
Η Ευαγγελική περικοπή της δεκάτης Κυριακής του Ματθαίου, μας περιγράφει κατά τρόπο συγκλονιστικό τη θεραπεία του σεληνιαζομένου νέου. Όσοι έζησαν παρόμοιες καταστάσεις και είδαν ανθρώπους να βασανίζονται από τα ακάθαρτα δαιμόνια, αυτοί μπορούν να αισθανθούν κάπως το βάσανο του νέου και τον πόνο του πατέρα, ο οποίος «γονυπετών» παρακαλεί τον Κύριο Ιησού και ταυτοχρόνως ομολογεί την απιστία του, ζητώντας το χάρισμα της πίστεως...
Φυσικά ο Κύριος ο οποίος ήλθε «ίνα λύσει τα έργα του διαβόλου», και στην περίπτωση αυτή «επετίμησεν το δαιμόνιον και εξήλθεν αυτού και εθεραπεύθη ο παις από της ώρας εκείνης» (Ματθ. ΙΖ ΄ 18) δηλ. ο Ιησούς έδωσε αυστηρό παράγγελμα και βγήκε το δαιμόνιο, και θεραπεύθηκε το παιδί από τη στιγμή εκείνη.
Είναι πάντως πολύ χαρακτηριστικό, και θα πρέπει για λίγο να σταθούμε, στο ότι ο Ιησούς πριν ελευθερώσει το νέο από τη μανία του διαβόλου, λέει μια φράση που φανερώνει θλίψη και στενοχώρια.

Το κριτήριο εθνικού προσδιορισμού δεν είναι μόνο η γλώσσα.


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
Έχει αναζωπυρωθεί τελευταία και αυτό εξαιτίας της επικείμενης πληθυσμιακής απογραφής στην Αλβανία, το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, της εθνικότητας δηλαδή για τους κατοίκους των περιοχών της Βορείου Ηπείρου (Χειμάρας, Πρεμετής, Κορυτσάς) και άλλων περιοχών.
Είναι γνωστό ότι η εθνότητα είναι το σύνολο των κατοίκων μιας χώρας που ανήκουν στην ίδια φυλή και αποτελούν το ίδιο έθνος και εθνικότητα είναι η ιδιότητα του να ανήκει κάποιος σε ένα έθνος, η καταγωγή από κάποιο έθνος και το σύνολο των ανθρώπων που διαβιούν σε ξένη χώρα και ανήκουν σε ένα έθνος, αποτελούντες μειονότητα, όπως συμβαίνει με τους κατοίκους της Βορ. Ηπείρου.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωση την απόκτηση του Χειμαρραίου Ανδρέα Τάτου


Σύντομο βιογραφικό
Ανδρέας Τάτος εν δράσει (βίντεο)
Την απόκτηση του Ανδρέα Τάτου για τα επόμενα 4 χρόνια ανακοίνωσε σήμερα η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο διεθνής παίκτης θα συνεχίσει στον Ατρόμητο ως δανεικός για τον επόμενο ένα χρόνο... Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Ανδρέα Τάτου από τον Ατρόμητο. Ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας και παραχωρήθηκε δανεικός στον Ατρόμητο για ένα χρόνο», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση των Πειραιωτών.

Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στην Αλβανία, ζητούν να μετατεθεί η απογραφή για την ερχόμενη άνοιξη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του μποϊκοτάζ
Εκπρόσωποι μειονοτικών οργανώσεων των Ελλήνων, Σκοπιανών,  Μαυρβούνιων, Βόσνιων, Ελληνόβλαχων και Ρόμα στην Αλβανία, με μία κοινή τους δήλωση ζητών να μετατεθεί η απογραφή του πληθυσμού από το Σεπτέμβριο που είναι προγραμματισμένη, σε έξι μήνες αργότερα.  
Η δήλωση που ανγνώστικε στα αλβανικά μέσα από τον εκπρόσωπο των Βλαχόφωνων Ελλήνων της Αλβανίας Θανάση Πότση, μεταξύ άλλων εκφράζει την αντίθεση στις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου που προβλέπει κυρώσεις για «ψευδείς δηλώσεις» καθώς αποτελεί άμεσο εκβιασμό προς τους πολίτες της Αλβανίας και ζητούν τη διαπραγμάτευση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας με την κρατική επιτροπή μειονοτήτων και τους εκπροσώπους των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Βορειοηπειρωτικά μελτέμια


Οι Μορφωμένοι ο Άρης και το ΚΕΑΔ.
Στο νέο (και ωραίο) μπλογκ «Βορειοηπειρωτικά», διαβάσαμε άρθρο του κ. Άρη Ν. Κατσαλίδα, με θέμα τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία και την Ελληνική Μειονότητα. Το άρθρο δεν προσφέρει τίποτα νεότερο στο βορειοηπειρωτικό κοινό αλλά δίνει μια αρκετά καλή εικόνα στους ελλαδίτες, αν εξαιρέσεις την αναφορά του στο ΜΕΓΚΑ, την οποία ίσως δεν μπορείς να αποκρούσεις, είναι όμως η μισή αλήθεια. Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπίσουμε το νέο κόμμα, αφού το ίδιο δεν μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του αλλά όπως είπαμε πολλές φορές είναι άδικο και στο φινάλε αντεθνικό να υπάρχει αυτό το μένος εναντίων κάποιου άλλου ελληνικού πολιτικού σχήματος που ζητούμε τη συμμαχία των αλβανών για να το εξοντώσουμε. Κάποιοι στο Αργυρόκαστρο το νέο κόμμα το ταυτίζουν με τον Ξέρρα, στους Αγίους Σαράντα με τον Μπάρκα, στη Χειμάρρα με Λαζάρη και γενικά με πρόσωπα που ηγούνταν κάποτε της Ομόνοιας και κάποια στιγμή αποχώρησαν για τους δικούς τους λόγους λέμε εμείς, για τα δικά τους συμφέροντα θα πει κάποιος άλλος. 

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Πέθαναν το Μπερίσα!


Η ιδεολογική ταυτότητα των αλβανικών κομμάτων και των αρχηγών τους
Έκπληκτοι οι κάτοικοι της αλβανικής πρωτεύουσας, είδαν στους δρόμους των Τιράνων αφισοκολλημένες ειδοποιήσεις, που μοιάζουν με αυτές των γραφείων τελετών, στις οποίες αναγγέλλονταν ο θάνατος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.  
Με έξυπνη και επαγγελματική σάτιρα, οι εμπνευστές προσπάθησαν να υπενθυμίσουν την κομουνιστική καταγωγή του Μπερίσα , να καυτηριάσουν τη μειοδοτική του στάση έναντι των αλβανικών εθνικών συμφερόντων, την ευθύνη του για την διαφθορά στη χώρα, για τις ταραχές του 97 και το «κατόρθωμα» του να επιβάλει ένα νέο κομουνιστικό καθεστώς.

Στα εθνικα θέματα ήταν και φέτος αφιερωμένη η αγρυπνία του 15Αυργούστου στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου

Η αναφορές του Μητροπολίτη Κονίτσης στο Βορειοηπειρωτικό
Στη Μονή Μολυβδοσκεπάστου, στα Ελληνοαλαβανικά σύνορα, συγκεντρώθηκαν πιστοί απ' ολόκληρη την Ελλάδα και προσευχήθηκαν για τα εθνικά θέματα, όπως η οικονομική κρίση, το Βορειοηπειρωτικό, το Κυπριακό, το Μακεδονικό, το Βορειοηπειρωτικό και το μεταναστευτικό. Η θρησκευτική εκδήλωση, η οποία οργανώνεται κάθε χρόνο από τη Μητρόπολη Κονίτσης και διήρκησε 8 περίπου ώρες,
είχε ως σκοπό την αφύπνιση των ατόμων όσον αφορά στις εθνικές υποθέσεις, αλλά και την θερμή προσευχή για την επίλυσή των προβλημάτων της πατρίδας μας.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ανταγωνιστικές και διαφανείς οι εκλογές της 8ης Μαΐου, αλλά σε κλίμα πόλωσης και καχυποψίας, εκτιμά ο ΟΑΣΕ στην τελική του έκθεση

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές της 8ης Μαΐου 2011 στην Αλβανία ήταν ανταγωνιστικές και διαφανείς, αλλά υπήρξε πόλωση και καχυποψία μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, διατυπώνουν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην τελική έκθεσή τους.

Νέος Επαρχος Φοινίκης ο Σωκράτης Σπύρος


Ο Λούτσης θα απευθυνθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια
Με ψήφους 5-2 το Εκλογοδικείο Τιράνων αποφάσισε να κατοχυρώσει την απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Δελβίνου (KZAZ), σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ Σωκράτης Σπύρος, κερδίζει την Επαρχία Φοινίκης με μία ψήφο διαφορά.
Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιοι δικαστήριο έχει ακυρώσει το αποτέλεσμα της 8ης Μαίου που είχε αναδειχτεί νικητής ο υποψήφιος του MEGA Ζήσος Λούτσης, μετά από ένσταση του ΚΕΑΔ και αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών.
Στις επαναληπτικές εκλογές της 31ης Ιουλίου, η πόλωση έφτασε στο κατακόρυφο αφού οι δύο υποψήφιοι και τα κόμματα που τους υποστήριζαν χρησιμοποίησαν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για τη νίκη που την ήθελαν όσο τίποτα άλλο.

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Εγκαινιάστηκε ο Άγιος Χαράλαμπος στους Αγίους Σαράντα


Ποιοι αφαίρεσαν τον σημαιοστολισμό από την εκκλησία;
Στη συνέχεια της περιοδείας του στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, λειτούργησε σήμερα στον Άγιο Χαράλαμπο των Αγίων Σαράντα όπου πραγματοποίησε και τα εγκαίνια του ναού.
Οι εκατοντάδες πιστοί της πόλης και των γύρο χωριών, που προσήλθαν από νωρίς το πρωί ανταμείφτηκαν  με τα ωραία τροπάρια της ακολουθίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και έγιναν μάρτυρες της ιδιαίτερης τελετής των εγκαινίων που πραγματοποίησε ο μακαριότατος.
Στο αρχιερατικό συλλείτουργο συμμετείχαν ο οικείος μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημητριος, ο βοηθός επίσκοπος Απολλωνίας Νικόλαος και πολλοί ιερείς. Από τους πολιτικούς εκπροσώπους συμμετείχαν ο δήμαρχος της πόλης Στέφανος Τσίπας, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο βουλευτής του ΔΚ Κώστας Μπάρκας, ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χριστάκης Κίτσιος, κ.α.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ο Αναστάσιος εγκαινίασε την εκκλησία του Αγίου Κοσμά στη Λιβαδειά


Επίθεση αγάπης από τον αρχιεπίσκοπο
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος χοροστάτησε στην Αρχιερατική Θεια Λειτουργία που έγινε σήμερα για τον εγκαινιασμό του ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στη Λιβαδειά του νομού Αγίων Σαράντα. Στο συλλείτουργο συμμετείχε ο τοπικός Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, ο τιτουλάριος επίσκοπος Απολλωνίας  κ. Νικόλαος και δεκάδες ιερείς της περιοχής.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι ο ναός αυτός θεμελιώθηκε το καλοκαίρι του 1997, στο αποκορύφωμα των ταραχών που γίνονταν στην Αλβανία, τότε που επικρατούσε η αναρχία και όλοι έψαχναν τρόπο διαφυγής, ο Αναστάσιος με την παρουσία του, τους λόγους του και κυρίως τα έργα του προσπαθούσε να ενθαρρύνει τους χριστιανούς παροτρύνοντας τους να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Στην σημερινή του ομιλία ο κ. Αναστάσιος, θλιμμένος μάλλον από την μικρή συμμετοχή των Λιβαδειωτών, χωρίς να μειωθεί η γαλήνη και η πνευματικότητα που εκπέμπει, ήταν αρκετά επιθετικός με το εκκλησίασμα λέγοντας πως δεν έχουμε μετανοήσει ακόμα.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Στην περιοχή των Αγίων Σαράντα για δεκαπενταύγουστο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Θα εγκαινιάσει τους ι.ναούς Αγίου Κοσμά στη Λιβαδειά , και Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα

Συνεχίζοντας μια παράδοση που τηρείται σχεδόν όλα τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επιλέγει για το Δεκαπενταύγουστο να είναι κοντά μας,στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, έτσι κι’ εφέτος θα έχουμε την ιδιαίτερη αυτή ευλογία. Θα είναι κοντά μας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος  και μαζί με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο θα μετέχουν σε πολλές λατρευτικές συνάξεις των πιστών στις περιοχές μας. Έτσι το αποκαλούμενο στο πανελλήνιο Πάσχα του Καλοκαιριού, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, θα έχει όλη της την χαρά και τον πανηγυρικό χαρακτήρα. Στην ατμόσφαιρα χαράς που έχει το καλοκαίρι καθώς και τα χωριά έχουν γεμίσει απ’ τους κατοίκους τους που ζουν και εργάζονται μακρύτερα, θα προστεθεί και η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για ακόμη μια φορά.
Πέραν των άλλων, και ίσως τα πιο σημαντικά σ’ αυτή την περιοδεία του Αρχιεπισκόπου, δεν είναι παρά η ιδιαίτερα χαρούμενη στιγμή των εγκαινίων δύο μάλιστα Ιερών Ναών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εγκαίνια που θα τελεστούν την Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011, του ι. Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη  Λειβαδιά των Αγίων Σαράντα, καθώς και του μεγαλοπρεπούς και όμορφου Ναού  αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη των Αγίων Σαράντα.

Οι Έλληνες είναι απόγονοι των Πελασγών (απάντηση στον Αλβανό Kristo Frasheri)


Για μια ακόμη φορά, εκφράζουμε την ευχαρίστηση μας, γιατί μέσα από κάποιες δημοσιεύσεις του «Βορειοηπειρώτη», θέματα εθνικά, κοινωνικά, πολιτικά κ.α. δεν μεταφέρονται μόνο σαν απλή - ξερή είδηση στην κοινή γνώμη αλλά διεγείρουν - κινητοποιούν κάποιες δυνάμεις, ώστε να διευθετηθούν η απαντηθούν κάποια θέματα.. Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση μας για τις ιστορικές ανακρίβειες του Kristo Frasheri, άμεση ήταν η απάντηση του ιστορικού-δημοσιογράφου Στέφανου Μυτιληναίου, με δημοσίευμα στο Tsantiri.gr.  Οι καταγγελτικές φωνές στην πατρίδα μας και κυρίως στη μπλοκοσφαιρά, περισσεύουν, αυτό που έχουμε αναγκη, είναι προσπάθειες σαν του κ. Μυτιληναίου και το Τσαντίρι τους οποίους συγχαίρουμε για την απάντηση αλλα και την προσπάθεια τους γενικότερα.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα του κ. Μυτιληναίου από το Tsantiri.gr:

Έκπληκτος διάβασα τις ανοησίες κάποιου Αλβανού «ιστορικού» που ονομάζεται Kristo Frasheri, ενός ανόητου και αμόρφωτου πανίβλακα, ο οποίος προσπαθεί να διαστρεβλώσει την Ελληνική Ιστορία ισχυριζόμενος ότι οι Έλληνες δεν είναι απόγονοι των Πελασγών.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Στα 91 του ο Kristo Frasheri, φτιάχνει την αλβανική ιστορία, διορθώνοντας τους Έλληνες


Θεωρεί απαράδεκτη την έκδοση «ΗΠΕΙΡΟΣ 4000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού».
Ο γνωστός αλβανός ιστορικός Kristo Frasheri, στην 9η δεκαετία της ζωής του, (2000-2010) έγραψε πάνω από δέκα ιστορικά βιβλία που σχετίζονται με την αλβανική ιστορία, την ταυτότητα του αλβανικού έθνους, τον Γεώργιο Καστριώτη, τον Αλί Πασά κ.α. Δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και με την ιστορία της Χειμάρρα με το βιβλίο «Himara dhe perkatesia etnike e himarjoteve» (2005), θέμα που πουλάει πολύ στην Αλβανία.
Αυτό που χαρακτηρίζει τους αλβανούς επιστήμονες και κυρίως τους ιστορικούς, είναι ο δογματισμός με τον οποίο υπερασπίζονται τις απόψεις τους και ας μην έχουν στοιχεία για να τις τεκμηριώσουν. Ο κ. Frasheri δεν διατάζει να κατηγορήσει και τον αποβιώσαντα πριν από λίγα χρόνια, άγγλο ιστορικό Hammond ( μελέτησε όσο κανείς άλλος την προιστορική και κλασική περίοδο της Ηπείρου), ότι μεροληπτούσε υπέρ των ελληνικών θέσεων για την Ήπειρο!!!  
Το γεγονός ότι είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και ότι η οικογένεια του συνδέονταν φιλικά με τον Fan Noli, θεωρούσε ότι είχε και το χρίσμα του ειδικό σε θέματα εκκλησίας.

ΣΦΕΒΑ: ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΚΟΥΜΑ


     Μέ τή συμμετοχή πλήθους Βορειοηπειρωτῶν καί Ἑλλαδιτῶν τελέσθηκε τήν Κυριακή 7 Αὐγούστου, τό μνημόσυνο καί τά ἀποκαλυπτήρια τῆς προτομῆς τοῦ δολοφονημένου ἀπό Ἀλβανούς ἐθνικιστές, Χειμαριώτη Ἀριστοτέλη Γκούμα. Μέ συγκίνηση, ἀλλά καί ἐθνική ὑπερηφάνεια, ἑκατοντάδες Ἕλληνες βρεθήκαμε στή Χειμάρα γιά νά συμπαρασταθοῦμε στούς οἰκείους τοῦ ἥρωα καί νά τιμήσουμε τήν ἱερή του μνήμη.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Δηλώσεις Ντούλε για την απογραφή και την πρωτοβουλία ενότητας στην ελληνική μειονότητα (βίντεο)

Σε δηλώσεις προς τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, εξέφρασε την διαφωνία του για τις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου για την απογραφή και για το γεγονός ότι επτά εβδομάδες πριν από την απογραφή, οι αρμόδιες αρχές δεν προχώρησαν σε καμία συγκεκριμένη ενημέρωση ως προς τη διαδικασία, κάτι που δεν προμηνύει μια διαφανή διαδικασία.  
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρωτοβουλία ενοποίησης της πολιτικής εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας που είχε αναγγείλει ο ίδιος πριν από ένα μήνα,

Αποκάλυψη σοκ: Οι Αλβανοί μπήκαν στο ΝΑΤΟ και άρχισαν να πουλάνε πληροφορίες


H Συμμαχία τους περιόρισε την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες
Το ΝΑΤΟ περιόρισε την πρόσβαση, στην Αλβανία, στις πληροφορίες του στρατιωτικού δικτύου του, ειδικά σε πληροφορίες που συνδέονται  με την πυρηνική ενέργεια.

Η απόφαση ελήφθη πρόσφατα από την έδρα της Συμμαχίας και κοινοποιήθηκε στην αλβανική κυβέρνηση, στη διεύθυνση διαβαθμισμένων πληροφοριών και στο 
Υπουργείο Άμυνας.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011


"Ποιητική αδεία" για το Αριστοτέλη

Στις 7 Αυγούστου 2011  πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συμμαθητών και φίλων του Αριστοτέλη Γκούμα στο σχολείο του στη Χειμάρρα. Παραθέτουμε ένα στιγμιότυπο από τη συνάντηση αυτή!



Πέρυσι αργά το απόγευμα στο κέντρο της Χειμάρας
5 φονιάδες φθονεροί σκοτώσανε τον Γκούμα
Σήμερα ένα χρόνο μετά,  όλη η ζωή σαν πρώτα.

Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης
και στο σκολειό ο
ι  συμμαθητές  συλλογισμένοι πάνε.

ΔΙΑ - ΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ

Το νέο βιβλίο του Αντώνη Αργύρη
Καθώς φαίνεται, η αστείρευτη ελληνική ψυχή που κληρονομήσαμε από το μακρινό παρελθόν μας, κυοφορούσε. Η αθωότητά μας δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί τις συνθήκες και τον πόνο μιας τέτοιας γέννας, που έχει συμβεί σε αυτό τον Άνθρωπο και θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας. Θα περιμέναμε βέβαια να γεννήσει μέσα σε ένα από τα πολλά ιδεολογήματά μας. Αλλά καθώς φαίνεται, αυτά μάλλον εμπόδιο παρά βοήθεια ήταν σ'αυτό το στόχο. Μας παρηγορεί όμως η ιδέα πόσο απλή και ελληνική είναι η ουσία χωρίς αυτά τα πέπλα, ίσως και το παράδειγμα του Θησέα με το μίτο, το νήμα από τη μακρινή "ανιστόρητη" ιστορία μας, που δεν πρέπει να χάσουμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να μεγαλουργήσουμε. Όταν καταλάβουμε πώς μπήκαν όλοι αυτοί οι λαβύρινθοι στη ζωή μας, τότε μόνο θα αντιληφθούμε πόση αξία έχει ο διαλογισμός/ διθυραμβισμός του Διονύσου. Η μαγεία αυτού του βιβλίου δεν έγκειται μόνο στην ανάλυση αυτού του σκοπού, που θα ήταν άλλωστε κάτι στείρο και επιστημονικό/Σωκρατικό.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Μνημόσυνο για τον Αριστοτέλη Γκούμα στη Βοστώνη των Η.Π.Α (video)

Την Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2011 από τον Βορειοηπειρωτικό Σύλλογο Βοστώνης, πραγματοποιήθηκε ετήσιο μνημόσυνο για τον Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα ο οποίος κυριολεκτικά εκτελέστηκε από Αλβανούς εθνικιστές στη Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου με το “δικαιολογητικό” ότι μιλούσε τη μητρική του γλώσσα, Ελληνικά.

Ο δραστήριος Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Βοστώνης..

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Στον Αριστοτέλη αξίζουν μόνο τιμές!


Το μεγαλείο ψυχής της οικογένειας Γκούμα
Με συγκίνηση, εθνική υπηρηφάνεια και παλμό από τους εκατοντάδες νέους που είχαν συγκεντρωθεί  σήμερα στη Χειμάρρα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, ένα χρόνο μετά τη στυγερή δολοφονία του, γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα να μιλάει την μητρική του γλώσσα, τα Ελληνικά.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σχεδόν όλες οι Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις, εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, έπαρχοι κ.α. Από την Ελλάδα τη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης και το ΛΑΟΣ ο κ. Χ. Καραθάνος.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Εκατέρωθεν πιέσεις για να μην τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα


  • Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας δεν απάντησε στο αίτημα της Ομόνοιας
  • Ο Γκόρος σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου «νίπτει τα χείρας»
  • Τοποθετήθηκε ήδη η προτομή
Ενώ ο Ελληνισμός της Βορείου ετοιμάζεται να συμπαρασταθεί  στην οικογένεια του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα,  στο ετήσιο μνημόσυνο του και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Ένωση Χειμαρριωτών, σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα της Ομόνοιας, πολιτικά και άλλα κέντρα από Ελλάδα και Αλβανία πίεζουν να μην τοποθετηθεί κάποια προτομή, θεωρώντας την προκλητική ενέργεια!!! Το θέμα πήρε διαστάσεις και στον αλβανικό τύπου που την θεωρεί επίσης προκλητική ενέργεια ενώ συγκεχυμένες είναι η πληροφορίες σχετικά με τη στάση του νέου δήμαρχου Γκιέργκι Γκόρου.  

Ν.Δ. : Ας είναι η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα η τελευταία πράξη βίας στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ., βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία του βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα στην Χειμάρα,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

6 Αυγούστου - Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Στις 6 Αυγούστου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Η Μεταμόρφωση έλαβε χώρα σε όρος υψηλόν κατά τους τρεις συνοπτικούς Ευαγγελιστές ( Ματθαίο, Μάρκο και Λουκά ) και σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση στο όρος Θαβώρ, που στα εβραϊκά σημαίνει έλευση φωτός.
Έγινε, κατά τους περισσότερους Πατέρες, 40 ημέρες περίπου προ της Σταυρώσεως, δηλαδή κατά τον μήνα Φεβρουάριο δεδομένου ότι η Σταύρωση έγινε 14 Νισάν ( Μαρτίου ) Αλλά επειδή ο εορτασμός της εορτής θα συνέπιπτε μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή που είναι πένθιμη περίοδος,

Το KQZ βγάζει νικητή στην Επαρχία Φοινίκης το Ζήσο Λούτση


Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (KQZ), στα Τίρανα, όπου εξετάστηκε η έφεση του υποψηφίου του MEGA Ζήσο Λούτση, κατά της Περιφερειακής Επιτροπής (KZAZ) Δελβίνου που είχε αναδείξει νικητή των επαναληπτικών εκλογών στις 31 Ιουλίου 2011, τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ Σωκράτη Σπύρο με διαφορά μόλις μία ψήφο, σε σύνολο ψηφισάντων 2.495.