Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Έντονη κινητικότητα για το όνομα της ΠΓΔΜ

Εκτενείς αναφορές στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που όρισε ο Μάθιου Νίμιτς, μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ,στις 16 και 17 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, κάνει ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων.
Στα περισσότερα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι από τις συναντήσεις αυτές που θα έχει ο κ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεβσκι, δεν πρέπει να αναμένεται κάποια σημαντική πρόοδος, στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ντνέβνικ» (Dnevnik) σε δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «ο ελληνικός λύκος με μορφή αρνιού»,
αναφέρει πως διπλωματικές πηγές της ΠΓΔΜ σχολιάζουν ότι «η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί κάθε συνάντηση με τον κ.Νίμιτς αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους, με σκοπό να διαμορφωθεί μια αντίληψη περί ελληνικής εποικοδομητικής στάσης».
Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Φόκους» (Fokus) σχολιάζει ότι τα Σκόπια θα επιχειρήσουν στις διαπραγματεύσεις αυτές να αξιοποιήσουν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ η Αθήνα θα υπερασπιστεί τη γραμμή του «erga omnes» (έναντι όλων).
Η εφημερίδα σημειώνει, ακόμη, ότι κοινή εκτίμηση ειδικών της ΠΓΔΜ και πηγών από την Αθήνα είναι ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το όνομα, δεν πρόκειται να μετατοπίσει τα πράγματα από το σημείο μηδέν όπου βρίσκονται.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου