Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες στη Βόρειο Ήπειρο


Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα και Αλύκο
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε πλέον ως γιορτή των ελληνικών γραμμάτων και στη Βόρεια Ήπειρο, αντικαθιστώντας τη γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων της 7ης Μαρτίου (άνοιγμα του πρώτου αλβανικού σχολείου). Η επέτειος της 7ης Μαρτίου δεν έχει καμία σχέση με την κοινότητα μας, αλλά συνεχίζει να επιβάλλεται  από τις κατά τόπου διευθύνσεις παιδείας αλλά και το ζήλο κάποιων «δικών» μας, για να γιορτάζεται και στα σχολεία της μειονότητας.
Χρόνο με το χρόνο, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών: του Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αρχίσει να καθιερώνεται από κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες ωστόσο θεωρούμε πως από τους εκπροσώπους μας πρέπει να ζητηθεί να καθιερωθεί ως επίσημη γιορτή των ελληνικών σχολείων. 


ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
Στο Αργυρόκαστρο, η Μέσης Σχολή Γενικής Εκπαίδευσης «Τίμιος Σταυρός» της Ιεράς Μητρόπολης, πραγματοποίησε εκδήλωση και στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ
Στους Αγίους Σαράντα, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, οι μαθητές του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος», μετά τη θεια λειτουργία, παρουσίασαν στο  κοινό που γέμισε την αίθουσα του Ναού, ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια, μονόπρακτα και θεατρικά αφιερωμένα στη ζωή, το έργο και τις διδαχές των Τριών Ιεραρχών.
Εκτός από μαθητές, δασκάλους, παρευρέθηκαν και διευθυντές ελληνικών σχολείων, ο Αντιπεριφεριάρχης των Αγ. Σαράντα και πολλοί πιστοί.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Παντελής Μήτρος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα και το φλουρί έπεσε στον Αντιπεριφεριάρχη Γιώργο Μάνο.

ΑΛΥΚΟ
Λιτή και συγκινητική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Αλύκο. Συνταξιούχοι, εν ενεργεία δάσκαλοι και μαθητές του σχολείου, συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που έγινε στην Αγία Βαρβάρα. Πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο των  αποβιωσάντων διδασκάλων της περιοχής αλλά και ιεραρχών που ταυτίστηκαν με τον αγώνα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, όπως του Παντελεήμονος Αργυροκάστρου, Σεβαστιανού Δρυινουπόλεως και Χριστοδούλου Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησε φιλολογικό μνημόσυνο, με κύριο ομιλητή τον κ. Βασίλη Ιωάννου που παρουσίασε το έργο φωτεινών προσωπικοτήτων της περιοχής που συνέλαβαν στη διατήρηση και ανάδειξη των ελληνοχριστιανικών αξιών.      

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις εκδηλώσεις και μπράβο στο Αλύκο που θυμήθηκε ΠΑντελεήμονα, Σεβαστιανό και Χριστόδουλο!

Ανώνυμος είπε...

Οι ενεργιες αυτες, σε κανουν να νιωθεις περιφανος για την καταγωγη κ την ορθοδοξια μας~~~
συγχαρητηρια στους διοργανωτες!!!

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους και κάτι ουσιαστικό και ενωτικό!
Μπράβο σε όσους έτρεξαν να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις!
Καλή δουλειά κύριε διαχειριστά του μπλογκ! Πάντα τέτοια!

Δημοσίευση σχολίου