Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 59 της Κ. Α. Βορείου Ηπείρου


 Επίσκεψη στην Βόρειο Ήπειρο
   
Στις 23 ως 27 Μαρτίου η «Αναγέννηση» πραγματοποίησε μία ακόμα εξόρμηση στην Βόρειο Ήπειρο. Ο Δημήτρης Περδίκης συνοδευόμενος από τον κ. Σηφακάκη, αντιπρόεδρο του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και από την κ. Σχοινά, Γενική Γραμματέα των «Φίλων της Μαριούπολης» μετέβησαν στην Νίβιτσα Αγίων Σαράντα και στην Άρτα Αυλώνος όπου παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου που οργάνωσαν τα διδασκαλία που διατηρεί η «Αναγέννηση». 

Διαπίστωσαν το εξαιρετικό επίπεδο διδασκαλίας και απόδοσης των μαθητών και στην συνέχεια μοίρασαν στους μαθητές βιβλία, γραφική ύλη, παιχνίδια και κλασσικά εικονογραφημένα. Συμμετείχαν ακόμα στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους Αγίους Σαράντα και στην Χειμάρρα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους ΒΗπειρωτικών φορέων, όπου διαπιστώθηκαν διάφορα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον εκεί Ελληνισμό. Η «Αναγέννηση» θα προσπαθήσει με διαφόρους τρόπους να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Βόρειο Ήπειρο

         Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου σε όλη την Βόρειο Ήπειρο. Στην Δερβιτσάνη, στην Κορυτσά, στους Αγίους Σαράντα, στην Χειμάρρα και αλλού ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου εόρτασε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγεννεσίας. Σε πολλές πόλεις και χωριά ανυψώθηκαν οι ελληνικές σημαίες. Στο κινηματοθέατρο των Αγίων Σαράντα μαθητές από τα ελληνικά σχολεία Αγίων Σαράντα, Λιβαδειάς και το τεχνικό λύκειο Μεσοποτάμου πραγματοποίησαν μία εξαιρετική, πατριωτική παράσταση. Στην Χειμάρρα οι μαθητές, μετά την δοξολογία στην Αγία Μαρίνα, απήγγειλαν πατριωτικά ποιήματα και τραγούδια στην παραλία, στα Σπήλια. Στην συνέχεια οι κάτοικοι έσυραν τους ηπειρώτικους χορούς μέχρι αργά.

Παν-Βορειοηπειρωτικό αντάμωμα στο γήπεδο Σπόρτιγκ

        Την Κυριακή 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Σπόρτιγκ, στην Αθήνα, το 1ο Παν-Βορειοηπειρωτικό αντάμωμα. Η εκδήλωση οργανώθηκε από κοινού από ΒΗπειρωτικούς συλλόγους υπό την αιγίδα της Ομόνοιας, σε ένα πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας. Χόρεψαν συγκροτήματα από πολλές περιοχές της Βορείου Ηπείρου, καθώς και συγκροτήματα από τον Πόντο και την Κρήτη. Ακόμα τραγούδησαν πολυφωνικά συγκροτήματα και γνωστοί Ηπειρώτες τραγουδιστές. Παρευρέθει η ηγεσία του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού και πλήθος επισήμων. Ευχή όλων το αντάμωμα να γίνει ετήσιος θεσμός.

Η αρπαγή των ελληνικών περιουσιών συνεχίζεται

       Το Σβερνέτσι είναι ένα ελληνικό χωριό κοντά στην Αυλώνα. Οι κάτοικοί του αμέσως μετά την πτώση του χοτζικού καθεστώτος, είχαν φροντίσει να μοιράσουν και να εγγράψουν τις περιουσίες τους με τις νόμιμες διαδικασίες. Όμως το αλβανικό παρακράτος και η αλβανική μαφία είχαν άλλα σχέδια. Προσέφυγαν στην «επιτροπή επιστροφής περιουσιών» και ισχυριζόμενοι πως η γη των Σβερνετσιωτών ανήκε κάποτε σε κάποιον τουρκαλβανό αγά και πως εκεί λειτουργούσε κάποτε μουσουλμανικός τεκές, πράγμα αναληθές, πέτυχαν το αλβανικό δικαστήριο να τους δικαιώσει και να τους αποδώσει δύο χιλιάδες στρέμματα, παραθαλάσσια γη, περιουσία των Νιβιτσιωτών. Οι άρπαγες προσκόμισαν στο δικαστήριο ένα χαρτί γραμμένο σε παλαιά τουρκική - αραβική γραφή που κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει. Όμως η διαπλεκόμενη αλβανική «δικαιοσύνη» αν θέλει να εκδώσει μία απόφαση δεν στέκεται σε τέτοιες λεπτομέρειες. Να παρατηρήσουμε πως σε μια άλλη παρόμοια περίπτωση, στην Κακομαία, οι Νιβιτσιώτες ιδιοκτήτες των παράλιων εδαφών παρουσίασαν τίτλους ιδιοκτησίας πέραν των εκατό ετών παλαιούς. Το δικαστήριο τότε είχε αποφανθεί πως οι τίτλοι ιδιοκτησίας της οθωμανικής περιόδου δεν αναγνωρίζονται επειδή η Αλβανία τότε ήταν υπό… ξενική κατοχή!!! Για το Σβερνέτσι το δικαστήριο κάνει το ακριβώς αντίθετο επιδικάζοντας με στοιχεία (αμφισβητήσημα) της Οθωμανικής εποχής. Αυτοί οι Αλβανοί δεν έχουν καθόλου μπέσα, μονά - ζυγά δικά τους τα θέλουν.

H προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα

       Τον περασμένο Αύγουστο είχαν πραγματοποιηθεί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χειμαρριώτη εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, με πάσα επισημότητα. Το μνημείο είχε τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο των Αγίων Πάντων στην Χειμάρρα. Ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος είχε διαφωνήσει τότε και είχε έλθει σε αντίθεση με την θέληση του ποιμνίου. Ενώ γίνονταν κάποιες συνεννοήσεις για την μεταφορά του μνημείου λίγο πιο πέρα, στο προαύλιο του ελληνικού σχολείου, η προτομή βρέθηκε στο νεκροταφείου, στον τάφο του Αριστοτέλη. Χωρίς το υπόλοιπο μνημείο και το επίγραμμα που το κοσμούσε. Διάφορα λέγονται, για αλβανικές ή εκκλησιαστικές πιέσεις προς την οικογένειά του. Όμως ο μάρτυρας Αριστοτέλης, μετά την θυσία του είναι ένα σύμβολο όλης της Χειμάρρας και κατ’ επέκταση όλου του Ελληνισμού. Κάποιοι διέθεσαν πολύ κόπο και πολλά χρήματα για να στηθεί αυτό το μνημείο που θα θυμίζει πάντα τους αγώνες των Χειμαρριωτών για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους. Ο Αριστοτέλης δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια, ανήκει σε όλη την Ελλάδα και αυτά που γίνανε και όπως γίνανε συνθέτουν μία ακόμα παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού.

Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει τον δήμαρχο Χειμάρρας

       Με ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει την ηγεσία του Δήμου Χειμάρρας για επικίνδυνες και ανεύθυνες συμπεριφορές. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην υπόθεση Τσάνη, ο οποίος είχε προσπαθήσει να αρπάξει δικαστικά μία τεράστια έκταση γης από 150 οικογένειες Χειμαρριωτών. Κατά της απόφασης είχε προσφύγει ο απελθείς δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος ο οποίος είχε κερδίσει την υπόθεση μέχρι και το ανώτατο δικαστήριο. Τώρα με την νέα δημοτική αρχή ο Τσάνη επανέφερε πάλι την υπόθεση σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο όπου ο νέος δήμαρχος δεν παρέστη. Ακόμα αναφέρεται στην απομάκρυνση της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα και στην πλήρη σιωπή του δημάρχου όταν του ζητήθηκε ως δήμαρχος να δώσει την σωστή λύση στο ζήτημα, όπως επίσης στο θέμα την παράνομης δόμησης από Αλβανούς μεγαλοκατασκευαστές, που αλλοιώνει την Χειμάρρα.   

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου