Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τα σύνορα στα Βαλκάνια δεν είναι δεδομένα!


Πρωθυπουργός Κοσσόβου: Η αλλαγή των συνόρων, το χειρότερο σενάριο!

Οι εξελίξεις στην FYROM δείχνουν  πόσο εύθραυστη είναι η ασφάλεια και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι σε ένα σχόλιο σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανικών χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα ότι τα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι σε θέση επαναχάραξης αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.


Η εποχή των αιματηρών εθνοτικών πολέμων στα Δυτικά Βαλκάνια έληξε τον περασμένο αιώνα. Ωστόσο, η προοπτική για να εξασφαλιστεί η ειρήνη παραμένει απομακρυσμένη, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένει εύθραυστη, στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο. Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες που έχουν βιώσει τις φοβερές συνέπειες του πολέμου πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους.

Παρόλα αυτά, η σκέψη του παρελθόντος, εξακολουθεί να είναι παρούσα σε ορισμένα τμήματα της περιοχή. Η Σερβία εξακολουθεί να υπονομεύει ενεργά το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος. Επιπλέον, η Σερβία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων στα Βαλκάνια.

Η ιδέα ότι τα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια  μπορούν ακόμη να μεταβληθούν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εύθραυστη  σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο κράτος των Σκοπίων δηλώνουν πόσο εύθραυστη  είναι η κατάσταση στην περιοχή. Και αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Γιατί δεν έχουν ξεπεραστεί  τα προβλήματα ώστε να καταστεί η Ευρώπη ασφαλέστερη; Υπάρχει έλλειμμα από τους φορείς λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ή δεν υπάρχει η ανάλογη δυναμική για την επιτάχυνση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών;  Είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες ότι οι καθυστερήσεις στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής θα μπορούσαν να προκαλέσουν βαλκανικές συγκρούσεις;», είπε ο Θάτσι.
--

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου