Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Δες το δημοσκοπικά…

Πως μετακινούνται οι ψηφοφόροι της 6ης Μαίου
Οι αριστεροί ψηφοφόροι της «Χρυσής Αυγής»
Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει «κουφά» τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αν δεν ήταν «κουφά» τα αποτελέσματα τω ν εκλογών της 6ης Μάιου. Το ποσοστό των μετακινήσεων από τη «Χρυσή Αυγή» στο ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή δημοσκόπηση του ΜΕΓΚΑ είναι 19% που σημαίνει σε απόλυτο αριθμό πάνω από 80.000 ψηφοφόρους.   Το άλλο «κουφό» είναι πως ενώ το ποσοστό που θέλει πάση θυσία την παραμονή της χώρας στο ευρώ, το ίδιο ποσοστό δεν αποτυπώνεται στις επιλογές των κομμάτων τους 



Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το εύρημα της δημοσκόπησης της GPO, σύμφωνα με το οποίο ένα σημαντικό μέρος των πολιτών που επέλεξαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή στις 6 Μαΐου τοποθετούν τον εαυτό τους στα "αριστερά, κεντροαριστερά" του ιδεολογικού άξονα.

Το παραπάνω ανέφερε ο διευθυντής της GPO, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης στο Mega.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας της GPO, σημειώνεται ότι το 60% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής την ψήφισε ως "διαμαρτυρία εναντίον του πολιτικού συστήματος", ενώ το 29,3% την προτίμησε "για να φύγουν οι μετανάστες από τη χώρα".

Μόλις το 4,8% τοποθετεί τον εαυτό του στην ακροδεξιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται σχεδόν ένας στους πέντε (18,2%) όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή την 6η Μαΐου.

Σε όλες τις (μετά την 6η Μαΐου) δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής καταγράφουν πτώση. Σε αυτή της GPO το κόμμα συγκεντρώνει το 4,2% στην πρόθεση ψήφου.

Το προφίλ του ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή έλαβε 6,97% (440.894 ψήφους) και κατέλαβε 21 έδρες.

Πολλοί διερωτήθηκαν ποιοι είναι αυτοί οι 440.894 πολίτες που επέλεξαν ένα κόμμα με ακραίες θέσεις, που μέχρι πρότινος η εκλογική του επίδοση βρισκόταν στην περιοχή του 0,3%.

 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η επιρροή της Χρυσής Αυγής είναι ισχυρότερη: α) ανάμεσα στους άνδρες, β) στις ηλικίες 35-44, γ) στους αποφοίτους Λυκείου και τεχνικής εκπαίδευσης και δ) στους ανέργους και στους εμπόρους.

Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι μια από τις βασικές παραμέτρους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνοδο της Χρυσής Αυγής είναι η τοποθέτηση των Ελλήνων απέναντι στους μετανάστες, η οποία χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές ως αρνητική.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η παρουσία τους βλάπτει την οικονομία και υποσκάπτει την πολιτισμική ζωή και ταυτότητα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρνητική στάση απέναντι στους μετανάστες δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές όπου υπάρχει έντονη μεταναστευτική παρουσία, αλλά διαχέεται και στους κατοίκους των υπολοίπων διαμερισμάτων της Αθήνας.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ανεκτικός απέναντι στους μετανάστες, οι ψηφοφόροι του γίνονται όλο και πιο αρνητικοί ως προς τους μετανάστες.

Αυτό εν μέρει εξηγεί και την δυνητική εκλογική μετακίνηση του 18,2% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής προς τον ΣΥΡΙΖ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου