Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση - ανάλυση του «βορειοηπειρώτη»


Πως γίνεται στη Β’ Αθήνας η ΝΔ να αυξάνει τη δύναμη της κατά 14% και να χάνει μία έδρα!

Πριν από δέκα μέρες, είχαμε υπολογίσει την κατανομή των κομματικών εδρών, λαμβάνοντας το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων (εδώ). Οι πίνακες του «Βορειοηπειρώτη» που είχαν κάνει το γύρου του ελληνικού διαδικτύου, επιβεβαιώθηκαν με μικρές αλλαγές, που οφείλονται στην αύξηση των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων και στην κατακόρυφη πτώση του ΚΚΕ.
Στα Γιάννενα ΝΔ πείρε την έδρα του

 ΚΚΕ και το 2-1-1-1  που είχαμε προβλέψει έγινε 3-1-1.

Στη Β’ Αθήνας παρόλο που ΝΔ αύξησε τη δύναμη της κατά 14 ολόκληρες μονάδες, έχασε μία έδρα. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ που έχασε μία μονάδα διατήρησε τις τέσσερεις έδρες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγάλες περιφέρειες όπως η Β’ Αθήνας λειτουργούν διορθωτικά για τους νομούς που έχουν λίγες έδρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν ένας νομός έχει 3 έδρες, τα 4 ή 5 κόμματα που δεν ωφελούνται με κάποια έδρα, μεταφέρουν τα ποσοστά τους αλλού και παίρνουν τις έδρες σε νομούς ή περιφέρειες με περισσότερες έδρες. 
 
Οι έδρες της ΝΔ στην περιφέρεια αυξήθηκαν δυσανάλογα με την αύξηση του ποσοστού της, με αποτέλεσμα στη Β’ Αθήνας να έχει ένα βουλευτή λιγότερο (13 από 14) παρά την αύξηση του ποσοστού της κατά 14 μονάδες

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου