Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

«Σημαδεμένος» ανασχηματισμός στην Αλβανία


Υπουργοποιείται ο Idrizi;
O Sali Berisha με τους δύο τσάμηδες βουλευτές
Με την εκλογή του Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αλβανός πρωθυπουργός θέλει να κάνει κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα. Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, κύριο μέλημα του Berisha είναι να ικανοποιήσει τους συμμάχους του Ilir Meta του LSI και Shpetim Idrizi του PDIU,  ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο.  Το όνομα του νέου πρόεδρου της Αλβανίας Nishani μεταφράζεται στα ελληνικά σε «σημάδι» και εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων PDIU θα αναλάβει 

το Υπουργείο Πολιτισμού, τότε θα μιλάμε για μία «σημαδεμένη» κυβέρνηση.
Ο Shpetim Idrizi εκλέχθηκε βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Περιφέρεια Αυλώνας και μαζί με τον μοναδικό βουλευτή του τσάμικου κόμματος PDI Dashamir Tahiri, εκλεγμένο επίσης στην Αυλώνα, ιδρύσανε νέο τσάμικο κόμμα  το PDU.  Μετα από λίγους μήνες ανακοινώθηκε η συγχώνευση των δύο κομμάτων με τη νέα ονομασία PDIU (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ένωσης) το οποίο συμμετείχε στην κυβερνητική συμμαχία, χωρίς να έχει κάποιο υπουργείο, σε αντίθεση με τα άλλα δύο συνεργαζόμενα κόμματα, όπου ο Meta με τέσσερεις βουλευτες είχε 4 υπουργεία και ο Mediu του Ρεπουμπλικανικού με έναν, είχε ένα υπουργείο. Ο Berisha προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ των συνεχών αιτημάτων των τσάμηδων και των πιέσεων από την Ελλάδα που θέλουν την απομόνωση των εξτρεμιστών και ανθελλήνων τσάμηδων. Ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο Berisha υπολογίζοντας στους ψήφους τους, δεν θέλει να τους χάσει, και όπως όλα δείχνουν θα τους δώσει κάποιο υπουργείο. Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν θα βάλει υπουργό τον ίδιο τον Idrizi ή κάποιο άλλο «δεξιό» στέλεχος των τσάμηδων ώστε σε μία ενδεχόμενη απομάκρυνση από τη δεξιά συμμαχία του PDIU, να έχει το δικό του πόλο στους τσάμηδες (σας θυμίζει τίποτα το σκηνικό;;;).
Πολύ πιθανόν στην κυβέρνηση να επανέρθει και ο πρόεδρος του LSI Ilir Meta, μετά την παραίτηση του από σκάνδαλο διαφθοράς που είχε αποκαλύψει πρώην συνεργάτης του στις αρχές του 2011 με υλικό καταγραφής κρυφής κάμερας  (εδώ)  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου