Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

H Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (Aleanca Kuqezi) στην Αθήνα!



 Δεν άργησε να ξαναχτυπήσει η  Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (AleancaKuqezi).
 Όπως ανακοίνωσε το Αλβανικό εθνικιστικό κόμμα στην επίσημη  σελίδα του στο facebook, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 στο ξενοδοχείο Stanley (πλ. Καραϊσκάκη) πραγματοποιεί συγκέντρωση για τους ακραίους Αλβανούς εθνικιστές στην Αθήνα.

Από απόψε το βράδυ έρχεται μεγάλη μπόρα

Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου
Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει εκ νέου ο καιρός τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 31/10 στη Δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ ενισχυμένους νοτιάδες.Πιο συγκεκριμένα: - Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 31/10 στο Ιόνιο και από το βράδυ στα δυτικά ηπειρωτικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, ενώ στο Βόρειο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα ενταθούν σημαντικά.

Vizionplus: Σκάνδαλο – ο Ξέρρας θεωρεί φυσιολογικό να ακούγεται «Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος» από βουλευτή της Χ. Α. στο Βουλιαράτι (βίντεο)



Το γεγονός ότι ο Υπουργός Εργασίας της Αλβανίας και βουλευτής της Περιφέρειας Αργυροκάστρου Σπύρος Ξέρρας αρνήθηκε να σχολιάσει το «Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος» που αναφώνησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς στο Βουλιαράτι, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, θεωρήθηκε «σκάνδαλο» από τον τηλεοπτικό σταθμό Vizionplus. Το αλβανικό κανάλι θεωρεί πως ο Ξέρρας ρίχνει «λάδι στη φωτιά» αφού στη συνέχεια χαρακτήρισε την εκδήλωση φυσιολογική.


Ο μειονοτικός πολιτικός δήλωσε ακόμα πως «οι εξτρεμιστικές και εθνικιστικές φωνές από τις δύο πλευρές, δεν βοηθάνε τις άριστες ελληνοαλβανικές σχέσεις».  

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ



  • Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο
  • Καταδικάζουμε το γεγονός της Κλεισούρας
Αντιπροσωπεία της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών» παρευρέθηκε στη Βόρειο Ήπειρο για να τιμήσει τη μνήμη της επετείου του «ΟΧΙ» και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις σε Αγ. Σαράντα, Βουλιαράτι και Δερβιτσιάνη.
Άγιοι Σαράντα
Σε μια γεμάτη αίθουσα, παρουσία  πλήθους βορειοηπειρωτών και εκπροσώπων της Ελληνικής  μειονότητας, οι μαθητές του Ελληνικού  σχολείου Αγ. Σαράντα, Επαγγελματικού Λύκειο  Μεσοποτάμου «Απόστολος Παύλος», Λυκείου Λειβαδιάς και Ελληνικών φροντιστηρίων του Μουρσιού έδωσαν  μια συγκινητική παράσταση προς τιμή των ηρώων του 1940, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.
 Την εκδήλωση οργάνωσε το παράρτημα «Ομόνοιας» Αγίων Σαράντα.

Σημαντική παρουσία της ΝΔ σε όλες τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Εδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στις 27 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Σάββατο, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου του «ΟΧΙ», αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτή και πρώην υπουργό, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, απόδωσε φόρο τιμής στους πεσόντες του ΄40 που κείτονται στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Βουλιαρατών της Βορείου Ηπείρου.

ΕΕΜΜ-MEGA: Τιμούμε τους ήρωες της Ελευθερίας, καταδικάζουμε τους προβοκάτορες της ειρήνης

Χθες, στις 28 του Οκτώβρη, το ελληνικό έθνος τίμησε με ευλάβεια την 72η Επέτειο από την έναρξη του     αντιφασιστικού αγώνα ενάντια στον ιταλικό στρατό του 1940.
Αυτή η ημερομηνία για το Ελληνικό Έθνος αλλά και κάθε φιλειρηνικό έθνος, αποτελεί ορόσημο αντίστασης και θυσίας ενός μικρού λαού στο θηρίο του φασισμού.  Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ, υμνώντας αυτόν τον αγώνα του ελληνικού έθνους είπε πως από τώρα θα λέμε «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». 

Υπουργός Εξωτερικών Αλβανίας: Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο ελλήνων εξτρεμιστών στην Αλβανία (βίντεο)



Καμία δήλωση για τις προκλήσεις των δικών του εξτρεμιστών στην Κλεισούρα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Παναρίτι, ανακοίνωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την είσοδο στο έδαφος της Αλβανίας ελληνικούς εξτρεμιστικούς σχηματισμούς.
Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις των Ελλήνων νεοναζί της «Χρυσής Αυγής» στην Κλεισούρα των Βουλιαράτων (Këlcyrë e Bularat) που πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου, Εθνική Ημέρα της Ελλάδας προς τιμή των πεσόντων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Παναρίτι δήλωσε στο ABC News  ότι «Τέτοιες υπενθυμίσεις μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για γίνονται επιδρομές μέσα στο αλβανικό έδαφος και πολύ περισσότερο χωρίς ενημέρωση από τις αρχές της γειτονικής χώρας και αυτό είναι μια ασέβεια».

Αποκατάσταση μωσαϊκού σε παλαιοχριστιανική εκκλησίας στην Αντιγόνεια (φωτογραφίες)



Σε πλήρη αποκατάσταση του μωσαϊκού στο δάπεδο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας στον αρχαιολογικό χώρο της Αντιγόνειας προχώρησε ομάδα ειδικών του Αρχαιολογικού Πάρκου “Antigonea”, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, που ανέπτυξαν με τη στήριξη μελών του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων
Η αποκατάσταση έγινε με τη βοήθεια του οργανισμού «Πολιτιστική Κληρονομιά Χωρίς Σύνορα», ενός ανεξάρτητου οργανισμού με έδρα τη Σουηδία που στόχο έχει τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς κι ένα κονδύλι 25.000 ευρώ από τη γερμανική πρεσβεία στα Τίρανα.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τα επεισόδια στην Κλεισούρα



Το σχόλιο μας
Τα επεισόδια εις βάρος εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας από ομάδα Αλβανών εθνικιστών, στη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων  στην Κλεισούρα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. 

«Κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Κλεισούρα, ομάδα ακραίων Αλβανών εθνικιστών προκάλεσε μικρής κλίμακας επεισόδια εις βάρος των εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας που είχαν μεταβεί επί τόπου για τους εορτασμούς. Για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των επεισοδίων, που δεν έχουν προηγούμενο, απαιτήθηκε επέμβαση της αλβανικής Αστυνομίας.

Χρυσή Αυγή: Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί όταν θα δικαιωθεί και η Βόρειος Ήπειρος

Ανακοίνωση του Πυρήνα Ιωαννίνων 
Φωτογραφίες - βίντεο απο το Βουλιαράτι
Δωδεκαμελής αντιπροσωπεία του Πυρήνα Ιωαννίνων παρεβρέθη σήμερα στο νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου όπου είναι θαμένοι κάποιοι από τους πεσόντες Ελληνες αξιωματικούς και στρατιώτες της εποποιίας του 1940.

Η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής του Πυρήνα Ιωαννίνων με επικεφαλής τον συναγωνιστή Χρήστο Παππά πέρασε από νωρίς τα σύνορα παρόλο το κλίμα τρομοκρατίας που είχε εξαπολυθεί από τα Αλβανικά Μέσα ότι θα εμποδιστεί η παρουσία της στη Βόρειο Ηπειρο και στις τελετές μνήμης.

Εκδήλωση του Συλλόγου Πωγωνησίων


Βορειοηπειρωτικό και Χρυσή Αυγή



Του Π. Μπάρκα
Στις φετινές εκδηλώσεις του ΌΧΙ στο Βουλιαράτι, όπου διεξάγονται οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις του έπους του 40,  μεταξύ των εκπροσώπων από  Ελλάδα, παρευρέθηκαν για πρώτη φορά αντιπροσωπείες σε επίπεδο βουλευτών του ΣΥ.ΡΙ.Ζα και της Χρυσής Αυγής.
Δεν θα ασχοληθώ με την παρουσία του πρώτου πολιτικού φορέα. Οφείλεται στο γεγονός ότι ο «πατριωτισμός» του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, σε σχέση με το έπος του 40, άλλο τόσο προς τον Βορειοηπειρωτικό  Ελληνισμό, έχει εκδηλωθεί περισσότερο ως άρνηση.

«ΟΜΟΝΟΙΑ»: Περιφρουρούμε τις αξίες του «ΟΧΙ». Οι συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων δεν μετάνιωσαν.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Εορτασμοί της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου
 Πανηγυρικά και σε όλο το χώρο όπου ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητας τιμήθηκε η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτικής ανάτασης, σύσσωμος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στα πάτρια εδάφη και φίλοι απ’ την Ελλάδα τίμησαν την ιστορική επέτειο, όπου ο Ελληνικός λαός άλλη μια φορά στάθηκε αντάξιος της ιστορίας του.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την 28η Οκτωβρίου και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις στο Βουλιαράτι



Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτι της Επαρχίας Άνω Δρόπολης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά και τους Γιάννη Καραγιάννη, Κώστα Τζιόβα και Γιάννη Χατζηαντωνίου.Μετά το τέλος της εκδήλωσης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ανακοίνωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «ΠΥΡΡΟΣ» για την 28η Οκτωβρίου



Φωτογραφίες από τη συμμετοχή του συλλόγου στις επετειακές εκδηλώσεις στη Λάρισα
Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από το ηρωικό «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά, στους ιταλούς κατακτητές. Ο ελληνικός στρατός αντικρούοντας την επίθεση των ιταλών εισβολέων, εισέρχεται ως απελευθερωτής για τρίτη φορά στην Βόρειο Ήπειρο. Μία μετά την άλλη, οι πόλεις της Βορείου Ηπείρου απελευθερώνονται, και οι Βορειοηπειρώτες υποδέχονται τον ελληνικό στρατό μέσα σε πανηγυρικό κλίμα κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Ανακοίνωση της ΣΦΕΒΑ για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο



Τιμή στους ήρωες του 1940-41 στον τόπο της θυσίας τους – Αγωνία για το σχολείο στην Κορυτσά 
Όλο το βίντεο απο την εκδήλωση του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς 
Η ανάγκη για πνευματική αναγέννηση του Έθνους μας σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους σύγχρονους εχθρούς που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία μας. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η εθνική μνήμη και η εθνική ενότητα, η συνειδητοποίηση πως πρέπει να λειτουργούμε ως ένας άνθρωπος. Ως ΣΦΕΒΑ, για να συντηρήσουμε την εθνική μνήμη και να για δείξουμε έμπρακτα ότι είμαστε ένα σώμα με τα αδέρφια μας τους Βορειοηπειρώτες που σήμερα ζουν εκτός συνόρων ελλαδικού κράτους, τιμήσαμε τη φετεινή επέτειο του ΟΧΙ στη Χειμάρρα, στη Δερόπολη και στην Κορυτσά (όπως με τη βοήθεια του Θεού κάνουμε συνεχς, μετά το άνοιγμα των συνόρων).

Δελτίο Τύπου ΕΕΜΜ –MEGA για την επίσκεψη Κεφαλογιάννη στο Βουλιαράτι




Φωτογραφίες
Φόρο τιμής στους πεσόντες του 40 που κοίτονται στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Βουλιαρατών απέδωσε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, διευρυμένο κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτή και πρώην Υπουργό κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Στην τελωνειακή διάβαση της Κακαβιάς, τους εκπρόσωπους της Νέας Δημοκρατίας υποδέχτηκαν: ο πρόξενος Αργυροκάστρου, κ. Νικόλαος Κοτροκόης,  κλιμάκιο του Κόμματων των Ελλήνων με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρήστο Κίτσιο, ο υπουργός Εργασίας κ. Σ.  Ξέρας, βουλευτής κ. Κ. Μπάρκας, οι έπαρχοι ΄Ανω και Κάτω Δρόπολης κ. Ντούτσης και Μαλιούκης και άλλοι παράγοντες.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Υπό τις ανθελληνικές ιαχές αλβανών και κοσσοβάρων εθνικιστών πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο (βίντεο)




- Συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν την είσοδο των χρυσαυγιτών στην Αλβανία
- Ρεπορτάζ της αλβανικής τηλεόρασης
- Γιατί δεν αντιδράει κανείς στη ανθελληνική προπαγάνδα στην Αλβανία;

Εκτός από την έντονες βροχοπτώσεις, στη Βόρειο Ήπειρο πλάκωσαν και τα μαύρα σύννεφα των εθνικιστών  από την Αλβανία και το Κόσσοβο για να εμποδίζουν τις εκδηλώσεις που οργανώνει η ελληνική ομοιογένεια, σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές στην Αλβανία.
Εκπρόσωποι του τσάμηκου κόμματος PDIU, της “Aleanca Kuqezi” (Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας), του «Πατριωτικού Μετώπου Νέων» αλλά και εκπρόσωποι από της «Vetvendosja» (Αυτοδιάθεση) του Κοσσόβου που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούσαν τα  50 άτομα,

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Είμαστε απόγονοι ηρώων, δεν μας επηρεάζει η μιζέρια των καιρών ψηλά οι καρδιές!



Εγκύκλιος Μητροπολίτου Κονίτσας για το Έπος του 40' 
Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 15ῃ Ὀκτωβρίου 2012
Ἀριθ.  Πρωτ. 93
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  160ή
ΘΕΜΑ: Ἔπος 1940-1941- Αἰώνιο Σύμβολο. Παγκόσμια Δόξα.
           
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Τώρα, ποὺ ζοῦμε μέσα σ' αὐτὴ τὴν πρωτοφανῆ οἰκονομικὴ κρίση. Τώρα, ποὺ οἱ ἔννοιες Ἐκκλησία καὶ Ἔθνος καὶ παραδόσεις γενναιότητος καὶ λεβεντιᾶς ἔχουν κάπως ξεθωριάσει στὴν συνείδηση καὶ στὴν σκέψη τῶν σημερινῶν Ἑλλήνων.

Κορυτσά 1940: Μία γελοιογραφία της “Daily Mail” και ένα γράμμα



Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη Μανώλη Κεφαλογιάννη στη Βόρειο Ήπειρο




Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, θα επισκεφτεί  σήμερα το πρωί (Σάββατο 27 Οκτωβρίου), το Βουλιαράτι Αργυροκάστρου, για να αποτίσει φόρο τιμής και να συμμετέχει σε επιμνημόσυνη δέση στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Πεσόντων κατά το Έπος του 1940. 
Στην Κακαβιά ο κ. Κεφαλογιάννης θα επισκεφτεί το στρατιωτικό φυλάκιο, το τελωνείο και θα έχει συνάντηση με πολιτικούς εκπροσώπους των βορειοηπειρωτών.

Επιδεινώνεται επικίνδυνα η διαμάχη Λυβινιωτών - Παπαγιαννέων



  • Φωτιά στα μηχανήματα της εταιρίας, συνελήφθησαν 9 Λυβινιώτες
  • Η αλβανική αστυνομία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες που αντιστέκονται

Μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση της εταιρίας «Dinamika» των αδελφών Παπαγιάννη που θέλησαν να οδηγήσουν τα μηχανήματα στο χώρο τον οποίο έχουν την άδεια για λατομείο, έχοντας τη συμπαράσταση 30 μπράβων από το Δέλβινο και την γενναία αντίσταση των μόνιμων κατοίκων της Λύβενας, περίπου 40 νεολαίοι του χωριό ήρθαν από την Ελλάδα για να ενισχύσουν το «φράγμα» αντίστασης.
Χθες τα ξημερώματα, άγνωστοι έκαψαν το τεράστιο μηχάνημα εξόρυξης της εταιρίας (φώτο) που για πολλούς μήνες έστεκε στη μέση του δρόμου, λίγα μέτρα κάτω από την είσοδο του χωριού. 

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

26 Οκτωβρίου – Μνήμη του Αγίου Δημητρίου

Εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου στη Βόρειο Ήπειρο
Ο βίος του Αγίου Δημητρίου
Ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς ήταν ευλαβής και ευκατάστατοι. Ο «ευσεβέστατος» Δημήτριος, όπως τον αποκαλεί το Συναξάρι του, ανατράφηκε εν παιδεία και νοθεσία Κυρίου και αναδείχθηκε «διδάσκαλος της πίστεως του Χριστού».

Τιμή στη μνήμη των 7.963 πεσόντων ηρώων του πολέμου 1940-41

Υπενθυμίζεται, ότι κατά το έπος του ‘40-’41 είχαν πέσει 7.963 στρατιώτες που παρέμειναν άταφοι στα πεδία των μαχών ή προσωρινά θαμμένοι ακόμη και σε ομαδικούς τάφους. «Έστω και μετά από 72 χρόνια μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το θρησκευτικό, πατριωτικό και ανθρώπινο καθήκον» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση σε χθεσινή ανακοίνωσή της (την υπογράφουν ο Πρόεδρός της Αριστείδης Μπουλούκος και ο Επίτιμος Πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Σούρλας).

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Μαθητική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στους Αγίους Σαράντα


Νέα τροπή στην υπόθεση του βιασμού στην Κρανιά! (βίντεο)



Η γυναίκα που τον κατήγγειλε ζητά την απελευθέρωση του. Τι δηλώνει η ίδια στο Top-Channel.
Η 30χρονη αλβανίδα Klementina Çaushi που κατήγγειλε τον άνδρα που συζούσε ότι βίασε την 8χρονη κόρη της (σχετικό άρθρο εδώ), επέστρεψε στο σπίτι στο οποίο έμεναν με τον 47χρονο Π. Α.  στο χωριό Κρανιά της Επαρχίας Μεσοποτάμου και ζητάει από την αστυνομία την απελευθέρωση του.
Στο ρεπορτάζ του Top Channel οι κάτοικοι του ελληνικού χωριού Κρανιά είναι εξοργισμένοι με το συγχωριανό τους ενώ η μόνη που τον στηρίζει είναι η μάνα του «θύματος». Μάλιστα λέει πως η ίδια δεν τον κατηγόρησε ποτέ και ότι οι συγχωριανοί του μιλάνε άσχημα για αυτόν γιατί ... τον ζυλευουν που είναι «πεταχτούλης».

Συγκρούσεις σώμα με σώμα στη Λύβενα για να αποτραπεί το άνοιγμα λατομείου



Ηρέμησαν τα πνεύματα μετά την παρέμβαση του Γενικού Πρόξενου Αργυροκάστρου.   
Από κάθε έλεγχο έχει φύγει η κατάσταση στη Λύβενα εξαιτίας του θέματος του λατομείου που ταλανίζει την περιοχή εδώ και τρία χρόνια.

Χθες το πρωί εμφανίστηκαν στο εργοτάξιο εξόρυξης πέτρας  ανάμεσα στη Λύβενα και το Βελιάχοβο 40 περίπου Αλβανοί που τους συγκέντρωσαν ως ομάδα κρούσης οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Dinamika, αδερφοί Παπαγιάννη, προκειμένου να απομακρύνουν με τη βία τους κατοίκους των χωριών που αντιστέκονται σθεναρά στην λειτουργία του. 

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Βορειοηπειρωτικό και «Χρυσή Αυγή» (βίντεο)



Σχόλιο για τη 12η Γιορτή Ελληνικής Νεολαίας
Το κίνημα της Χρυσής Αυγής εξαπλώνεται στην ελληνική κοινωνία με γεωμετρική πρόοδο.  Αυτό, άλλους τους τρομάζει και άλλους τους ενθουσίαζε. Εμείς δεν μπορούμε ούτε να το επικρίνουμε ούτε να το επικροτήσουμε  απλά καταγράφουμε τα γεγονότα.
Στη 12η Γιορτή Νεολαίας του κινήματος υπήρχε απίστευτη συμμετοχή, τόσο που θα ζήλευαν τα «μεγάλα» κόμματα. Παρόλα αυτά, κανένα από τα μεγάλα μέσα επικοινωνίας δεν την πρόβαλε όπως κάνουν για τα φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε. και άλλων νεολαιών.

Συμμαχία Meta – Τσάμηδων;



Μία μέρα μετά την επανεκλογή του στην αρχηγία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI), ο Ilir Meta, έδειξε τις προθέσεις για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Στόχος του σύμφωνα με πληροφορίες είναι να δημιουργήσει τη δική του συμμαχία απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, συγκεντρώνοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, άσχετα με το τι πρεσβεύουν. Η πρώτη συνάντηση του Meta έγινε με τον πρόεδρο του εθνικιστικού-ανθελληνικού τσάμικου κόμματος PDIU Shpetim Idrizi με θέμα τη συνεργασία τους στις ερχόμενες εκλογές.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου για την ημερίδα του ΕΕΜΜ - MEGA στην Αθήνα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το κόμμα <<Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον>> την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για τα προβλήματα που απασχολούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και την παρουσίαση του Πλαισίου Αιτημάτων.
Εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες αλλά και φίλοι της Βορείου Ηπείρου που  κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ημερίδα στην οποία τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα με κυριότερα το ιδιοκτησιακό, την ελληνική Παιδεία, καθώς και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ομογενείς από την γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους.

Επανεκλογή του Ιλίρ Μέτα στην αρχηγία του LSI



Μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία και από μέλη της Ελληνικής Μειονότητας
Ο Ιλίρ Μέτα επανεξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) στην Αλβανία, επικρατώντας του αντιπάλου του Λουάν Ράμα, στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή με την αρχή «ένα μέλος μία ψήφος»
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που διεξήχθη το Σάββατο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος Ίλι Μανιάνι ανέφερε πως από τα 31.093 ψηφοδέλτια, τα 31.093 ήταν έγκυρα. Ο Ιλίρ Μέα έλαβε 24.439 ψήφους ή ποσοστό 78,6%, ενώ ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας

Εκδήλωση για την επέτειο του «ΟΧΙ» στο μνημείο της Μπομποστίτσας στην Κορυτσά



Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά Ιωάννης Πεδιώτης
σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετείου του «ΟΧΙ» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

τηλ.:  00355-82.25.28.89
e-mail: grgencon.kor@mfa.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Κτήνος, βίασε την 8χρονη κόρη της γυναίκας που συζούσε



Εξοργισμένοι με το συγχωριανό τους οι κάτοικοι της Κρανιάς
Μία γυναίκα με καταγωγή από τη Λούσια της Αλβανίας, κατήγγειλε χθες στην αστυνομία του Δελβίνου, ότι ο άνδρας που συζούσε στο μειονοτικό χωριό Κρανιά, βίασε την 8χρονη κόρη της. Μετά τις ιατρικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε πως πράγματι το κοριτσάκι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και η αστυνομία προχώρησε χθες το βράδυ στη σύλληψη του συζήγου της.
Παρόλο που τα αλβανικά μέσα αναφέρουν το όνομα του 47χρονου,

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΕΕΜΜ : Σημαντικές επαφές του προέδρου Χρήστου Κίτσιου στην Αθήνα

Σε συνέχεια των επαφών του στην Αθήνα, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» Χρήστος Κίτσιος πραγματοποίησε αρχικά συναντήσεις με εκπροσώπους βορειοηπειρωτικών σωματείων που έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα της μητέρας Ελλάδας.
Στη συνέχεια ο κ. Κίτσιος συναντήθηκε με τον Τομέα Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα με τον Γραμματέα κ. Χρήστο Γιάνναρη και τον Τομεάρχη Γιώργο Κώττη, στους οποίους και παρουσίασε αναλυτικά το ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

«Ποτάμι» ναρκωτικών από Αλβανία!



- Η αλβανική αστυνομία περισυνέλεξε χθες 2 τόνους χασίς στα ελληνοαλβανικά σύνορα!

- Πως φαίνεται η χασισοφυτεία του Λαζαράτι από δορυφόρο

Οι αλβανοί έμποροι ναρκωτικών προσπαθούν με απίθανα μέσα να στείλουν τα ναρκωτικά στην Ελλάδα. Με λεωφορεία, με αυτοκίνητα, πεζοί με μουλάρια και άλλα μέσα, το χασίς της Αλβανίας που προέρχεται κυρίως από το Λαζαράτι (20 χιλιόμετρα από τα σύνορα).  Στα τρία δρομολόγια που εξάρθρωσε χθες η αλβανική αστυνομία, κατασχέθηκαν περίπου 2 τόνοι. Η μεγαλύτερη ποσότητα συνελήφθει στα Σύνορα σε λεωφορείο που προέρχονταν από Κρούγια  με προορισμό την Αθήνα όπου είχε κρύψει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πάνω από 1,5 τόνο.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Συναντήσεις προέδρου ΕΕΜΜ με Βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και με παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου,, ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική  Μειονότητα για το Μέλλον» Χρήστος Κίτσιος, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, με αφορμή την διεξαγωγή της ημερίδας για την παρουσίαση του Πλαισίου Αιτημάτων, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου,πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με Βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθώς και με παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

«Ο γιος του φύλακα» - όλη η ταινία




Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η ταινία «Ο γιος του φύλακα» πήρε το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, και το Βραβείο Κοινού.  
Τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα για τις εξαιρετικές εικόνες από την άγρια ομορφιά  της Πίνδου, γιατί μας θυμίζει κάποια δικά μας ορεινά χωριά που απειλούνται με ερήμωση αλλά και για τη συμμετοχή της Λουΐζας Παπαθανάση, στο ρόλο μιας αλβανίδας.  

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το γινάτι βγάζει μάτι...



Ο Γερασιμίδης πέτυχε την πρώτη «νίκη»

Το Epirus Gate που στήριξε με σίριαλ δημοσιεύσεων το Νίκο Γερασιμίδη τόσο κατά τον διορισμό του στο Προξενείο Αργυροκάστρου, όσο και μετά την ανάκληση του από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, εκφράζει σήμερα την ευχαρίστηση του για  την τροποποίηση που έκανε ο Υπουργός Παιδείας για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, λέγοντας μάλιστα πως αυτό είναι η αρχή. Η υπουργική απόφαση με ημ. 15/10/2012, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Βόρειο Ήπειρο για την 28η Οκτωβρίου



Αργυρόκαστρο:

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ
28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου
σε συνεργασία με την Επαρχία Ανω Δρόπολης
 Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Κλεισούρα
09:30 – 10:15  Επιμνημόσυνη δέηση (Νέα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, Κλεισούρα Πρεμετής). Κατάθεση στεφάνου Πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα

Η Εθνική Πινακοθήκη της Αλβανίας θα εκθέσει τα έργα που κατάσχεσε το κομουνιστικό καθεστώς από την Ορθόδοξη Εκκλησία



Οι σπουδαίοι αγιογράφοι από το 14ο αιώνα μέχρι σήμερα

Παντοκράτωρ. Ονούφριος 16αι.     

Η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει αύριο την τακτική έκθεση για τη φετινή καλλιτεχνική σεζόν που έχει θέμα « Η αλβανική Εικονογραφία».

Η έκθεση παρουσιάζει τα καλύτερα έργα της αλβανικής εικονογραφίας και γίνεται σε συνδυασμό από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς και του Εθνικού Μουσείου «Onufri» του Μπεράτι σε μια επιλογή του επιμελητή Rubens Shima.

«Τα ζωγραφικά έργα αρχίζουν χρονολογικά από τον 14ο αιώνα και απεικονίζουν την ιστορία της εικονογραφίας στη χώρα μας από ανώνυμους καλλιτέχνες του 14ου αιώνα έως τα έργα του Σπύρου Τζέγκα του 1920.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η αλβανική κυβέρνηση πουλάει τις παραλίες της Νάρτας και του Ζβερνέτσι που «ανήκουν» στον στρατό




Ύπουλο χτύπημα με την ακίνητη περιουσία
Καραμπινάτες κομπίνες με την διάθεση με τρόπους αδιαφανείς, νομικές παραβιάσεις, αυτό που κοινώς λέγεται πώληση απ’ το παράθυρο, φέρνει στο φως καθημερινά η εκστρατεία καταγγελίας της αντιπολίτευσης, σε ότι αφορά την διαδικασία εκποίησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων απ’ το Υπουργείο Αμύνης της Αλβανίας.

Η πλέον δυνατή, που ωστόσο φέρνει στο φως και κάποιες αθέατες παραμέτρους απ’ την ιστορία αποσκίρτησης στελεχών του ΚΕΑΔ της τοπικής αυτοδιοίκησης προς το στρατόπεδο του κυβερνώντος ΔΚ,  είναι αυτή στην Άρτα και Σβερνέτς της Αυλώνας. 

Σχόλιο στα τελευταία δελτία τύπου του ΕΕΜΜ-MEGA



Από το τελευταίο δελτίο τύπου του ΕΕΜΜ-MEGA για τη σύσταση Περιφερειακού Σώματος Συμβούλων, το «νέο» κόμμα θέλει εκτός των άλλων να μας συστήσει και το προφίλ της ηγεσίας. Από τα πέντε πρόσωπα που προβάλλονται ως ηγεσία (Κίτσος, Λούτσης, Μπερέτης, Κούρης , Βασιλείου), οι τρείς είναι νέοι επιστήμονες, επιτυχημένοι στο χώρο τους,  άφθαρτοι πολιτικά, άνθρωποι που ζουν μόνιμα με τις οικογένειες τους στη Βόρειο Ήπειρο και η επαγγελματική τους δραστηριότητα δεν εξαρτάται από τις αλλαγές κυβερνητικών σχημάτων στην Αλβανία.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Επαρχία Μεσοποτάμου: Ο σύμβουλος του Μέγκα Λάμπης Γένης προσχώρησε στο LSI!



Στη συνεδρίαση του Επαρχιακού Συμβουλίου, την Παρασκευή 12/10/2012, μεταξύ των άλλων ενδιαφερόντων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο σύμβουλος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA, Λάμπης Γένης, δήλωσε πως προσχωρεί στο κόμμα LSI. Ο κ. Γένης επικαλέσθηκε προσωπικούς λόγους (arsye peronale dhe pune όπως είπε) αλλά ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε ο γιατρός ήταν γιατί ...

Οι υπερασπιστές της χυδαίας μετριότητας πέτυχαν το σκοπό τους μέσω της «μαύρης νύχτας»



Πυρά Σιατίστης Παύλου για ''Corpus Christi'' και ''Χρυσή Αυγή''
Δύο λόγια νοιώθω την ανάγκη να πω ξέροντας πως θα ενοχλήσουν πολλούς. Αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν με ένα άθλιο κινηματογραφικό έργο.
Μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα η αντικειμενική κριτική είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για ένα έργο αμφιβόλου καλλιτεχνικής αξίας, για μια μετριότητα.
 

Η δεύτερη πληροφορία που είχαμε είναι ότι οι συντελεστές του, θα επεδίωκαν την σύγκρουση με την Εκκλησία για καθαρά διαφημιστικούς και εισπρακτικούς λόγους.
Ήδη κάποιοι γνωστοί, αγανακτισμένοι πάντα με τους άλλους και ποτέ με τον εαυτό τους, ρωτούσαν τι κάνει η Ιερά Σύνοδος.

Συγκλονιστικό: Ένας 80χρονος αποκεφάλισε τη 18χρονη έγκυο ερωμένη του!

 Βίντεο της αλβανικής τηλεόρασης
Συγκλονισμένη είναι η αλβανική κοινή γνώμη από το αποτρόπαιο έγκλημα  ενός 80χρονου άνδρα που αποκεφάλισε μία 18χρονη γιατί όπως ομολόγησε ο ίδιος δεν ήθελε να κάνει έκτρωση.  
Ο 80χρονος και η άτυχη 18χρονη ήταν γείτονες στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας. Η οικογένεια της άτυχης κοπέλας φέρετε να είχε αγοράσει οικόπεδο από το δράστη όταν μετοίκισαν από το βορρά της Αλβανίας στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο δράστης, είχε σχέση εδώ και τέσσερα χρόνια με το θύμα ενώ φήμες αναφέρουν πως ενοχλούσε σεξουαλικά και τις άλλες αδερφές της. 

Σε έντονη κινητικότητα το ΕΕΜΜ-MEGA



Περιοδείες σε Βόρειο Ήπειρο και Ελλάδα
Μετά τις περιοδείες του προεδρείου σε διάφορες επαρχίες  της Ελληνικής Μειονότητας  και στις συναντήσεις με τους κατοίκους, διαπιστώθηκαν ίδια προβλήματα και ανησυχίες. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση Περιφερειακού Σώματος Συμβούλων ώστε να χαραχθεί κοινή στρατηγική στην αντιμετώπιση προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συνάντηση με μέλη και φίλους του κόμματος, το προεδρείο του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA θα πραγματοποιήσει σε μία εβδομάδα στην Αθήνα, όπου ...

Δεροπολίτισσα - Η Αγιά-Σοφιά της Βορείου Ηπείρου



Του Παναγιώτη Μπάρκα!
Το συγκεκριμένο άρθρο, μέρος της μονογραφίας για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, πέρα από την θεωρητική προσέγγιση, αναφέρεται, στη γυναικεία μορφή της Δροπολίτισσας, η οποία μας οδηγεί με τον τρόπο της, στις ρίζες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τις διαχρονικές του αξίες.

Εισαγωγή 
Στις ιδεολογικές κοσμολογικές μεταβάσεις, αρχικά στην Ήπειρο και μετά σε όλον τον Ελλαδικό κόσμο τα ανθρώπινα επιτεύγματα πετυχαίνονται μέσω της σχέσης με τη φύση ως επέκταση των δικών της ισορροπιών.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο τύπου Ενωσης Χειμαρριωτών για τα 100 χρόνια από την απελευθερωση της Χειμάρρας



Πρόγραμμα εκδήλωσης και πληροφορίες για όσους θέλουν να συμμετέχουν 
Αθήνα 13-10-2012
Συμπληρώνονται στις 5 Νοεμβρίου 2012, 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χειμάρρας, τότε που ο Σπυρομήλιος  διατρανούσε προς πάσα κατεύθυνση πως η Χειμάρρα αποτελούσε πια αναπόσπαστο τμήμα της αδιαιρέτου και μεγάλης Ελληνικής Πατρίδος .
Σήμερα 100 χρόνια μετά αν και ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε ξανά την Βόρειο Ήπειρο το κλήμα που επικρατεί στην ιδιαίτερή μας πατρίδα δεν είναι αυτό για το οποίο αγωνίστηκε ο Σπυρομήλιος και οι συμπατριώτες μας.  

H Χειμάρρα εορτάζει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό ζυγό.



Ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαρριωτών και Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας 
1912 - 2012
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το
Σάββατο 27 Οκτωβρίου

και θα αρχίσουν με την δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου  
 
Κανείς Χειμαρριώτης δεν πρέπει να λείψει από την ιστορική αυτή εκδήλωση.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ο Γιάννης Γιάννης μέλος του KQZ



Νέα πρόεδρος η Ελευθερία Λέσι
Η Αλβανική Βουλή ψήφισε σήμερα τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Αλβανίας. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο ο/η πρόεδρος προτείνεται από το κόμμα εξουσίας και απαιτείται απλή πλειοψηφία. Μεταξύ των πολλών υποψηφιοτήτων προτιμήθηκε μία γυναίκα και ψηφίστηκε από του 73 ψήφους της κυβερνητικής συμμαχίας ενώ η αντιπολίτευση, όπως συνηθίζει σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες, απείχε.
Τα υπόλοιπα έξι μέλη, αποτελούνται από δύο του κυβερνητικού κόμματος, δύο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν του δεύτερου κόμματος της κυβερνητικής συμμαχίας και έναν του δεύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Τα έξη μέλη εκλέχθηκαν με συναίνεση και έλαβαν τους ακόλουθους ψήφους: