Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ο νέος Πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς προβάλει δραστήριο προφίλ της ελληνικής διπλωματίας στην Αλβανία.



Συνέντευξη τύπου στο Αργυρόκαστρο. Τι είπε για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη συνεργασία του με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας
Οι πρώτες μέρες  του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, κυρίου  Λεωνίδα Ροκανά, δείχνουν ότι η ελληνική διπλωματία στην Αλβανία αλλάζει προφίλ. Βγαίνει από την αφάνεια του προκατόχου του, όσον αφορά την ελληνική διπλωματία στα αλβανικά δεδομένα, παρουσιάζοντας ένα δραστήριο προφίλ δημόσιας διπλωματίας.  Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να αλλάζουν και οι σχέσεις της  ελληνικής διπλωματίας με  την εθνική ελληνική μειονότητα.

Επιβεβαίωση  των ανωτέρων αποτελεί το γεγονός ότι  λίγες μόνο μέρες μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας,
έκανε χθες και σήμερα την πρώτη δημόσια εμφάνιση στην Αλβανία. Επέλεξε την περιφέρεια Αργυροκάστρου, όπου διαβιεί μέρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Εδώ έδωσε και την πρώτη συνέντευξη τύπου στα Αλβανικά ΜΜΕ, το ενδιαφέρον των οποίων ήταν αρκετά μεγάλο. Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις των τελευταίων μηνών στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν η πρώτη εμφάνιση Έλληνα διπλωμάτη στον αλβανικό τύπο. Ο κύριος Ροκανάς δεν δίσταζε να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων που διέπονταν από το κλίμα των  εξελίξεων αυτών, διαμηνύοντας ξεκάθαρα ότι  η Ελλάδα βλέπει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο μονόδρομο της συνεχούς βελτίωσής τους και της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.  «Ο Εθνικισμός, είπε, δεν εξυπηρετεί ούτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ούτε το εσωτερικό  κάθε χώρας» Άφησε να εννοηθεί ότι οι τάσεις αυτές είναι ειδικά επικίνδυνες για την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Αργυρόκαστρο επισκέφτηκε το δήμαρχο της πόλης Φλιαμούρ Μπίμε την περιφερειάρχη Μιμοζα Τσιόμο, οι οποίοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Έλληνα Διπλωμάτη και τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο.
Ο κύριος Ροκανάς εξέφρασε στους Αλβανούς παράγοντες την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη συνεχή  βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την ετοιμότητα της Αθήνας να συμβάλλει αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Από τη δική τους πλευρά, τόσο ο δήμαρχος όσο και η περιφερειάρχης επεσήμαναν την ανάγκη ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκαν επίσης στο σημαντικό ρόλο της εθνικής ελληνικής μειονότητας στη γενικότερη σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής.
Η κυρία περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης, στις προσπάθειες που καταβάλλει η αλβανική πλευρά για την ικανοποίηση των εθνικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας κυρίως στον τομέα εκπαίδευσης.
Ο  Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στην ανάγκη διεκπεραίωσης της μορφωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και  στο πλαίσιο αυτό της ενεργοποίησης της κοινής επιτροπής για την εξέταση των περιεχομένων των σχολικών κειμένων.
Αναφερόμενος στην εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο κύριος Ροκανάς έδειξε ότι γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και δεσμεύτηκε  ότι  από κοινού με τις αρχές των Γενικών Ελληνικών Προξενείων  θα  είναι στο πλευρό της.  Ο κύριος Πρέσβης  διαμήνυσε επίσης ότι  οι διπλωματικές αρχές  της Ελλάδας στην Αλβανία θα είναι ανοιχτές για όλους τους Έλληνες, αλλά θα συνεργαστεί ιδιαίτερα με εκείνους που προσφέρουν  συγκεκριμένα και πραχτικά στο κοινό εθνικό όφελος.
Μια μέρα πριν ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, ήταν στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Σκοπός της εκεί επίσκεψής του ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης δραστηριοτήτων συνεργασίας με τα αλβανικά πανεπιστήμια και κοινωνία, θεωρώντας τες ως τις πιο αποδοτικές στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

βορειοηπειρώτη! Καλώς τα είπε ο κ. Πρέσβης για τον εθνικισμό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αν και αυτό έπρεπε να το πει η αλβανική πλευρά και όχι η ελληνική. Όχι όμως εις βάρος της εθνικής ελληνικης μειονότητας που κάθε μέρα χάνει και ένα κομμάτι από τις αδιαμφισβύτητες ιδιοκτησίες της. Το γνωρίζει άραγε αυτό ο κ. Πρόξενος; Μιλάει επίσης για ενεργοποίηση της κοινής επιτροπης για την εξέταση των ιστορικων κειμένων των σχολικών βιβλίων. Αν και από ελληνικής πλευράς η ιστορία έχει γραφτεί από την κ. Repushi και τους κ. Veremi και Tacopullo. Καλώς αλλά για μας τι θα πουν ότι ήμαστε ερχόμενοι τον καιρό του Ali Pasha ως δουλοπάροικοι;

Δημοσίευση σχολίου