Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Μαραθώνιος συναντήσεων του Πρέσβης της Ελλάδος, κ. Λεωνίδας Ροκανά

Συναντήθηκε στους Αγίους Σαράντα με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, Ομόνοιας και Μέγκα.
Μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα, που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Πρέσβης  της Ελλάδος στα Τίρανα, ο κ. Λεωνίδας Ροκανάς ουκ ολίγες φορές επισκέφτηκε το βορειοηπειρωτικό χώρο.
Αυτή τη φορά κατέβηκε στην πόλη των Αγ. Σαράντα για τρεις στη σειρά συναντήσεις: Με το γραφείο Περιφέρειας (πάνω φώτο), το Δημαρχείο (κάτω φώτο) και τους δικούς μας επάρχους.
Στο Γραφείο της Περιφέρειας ο κ. Ροκανάς, συνοδευόμενος από τον αντιπρέσβη και το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαο Κοτροκόη, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγίων Σαράντα κ. Γιώργο Μάνο.

Ο κ. Μάνος, αφού καλωσόρισε τους Έλληνες διπλωμάτες, έκανε μια εκτενέστερη αναφορά για το μέρος της Περιφέρειας όπου βρίσκονται οι νομοί των Αγ. Σαράντα και Δελβίνου, τονίζοντας πως στους  νομούς αυτούς κατοικεί κι ένας σημαντικός αριθμός ελληνικής καταγωγής πολιτών  σε πέντε καθαρές επαρχίες, δύο στο νομό του Δελβίνου και τρεις σ’ αυτόν των Αγ. Σαράντα, και πάρα πολλοί στις δυο κυριότερες πόλεις των νομών. Σκοπός μας η εκπροσώπηση τους στην τοπική αυτοδιοίκηση  και τον κυβερνητικό μηχανισμό.  Η ύπαρξη της Ε. Ε. Μειονότητας, συνέχισε ο κ. Μάνος, είναι ένας παράγοντας φιλίας και  γέφυρα επικοινωνίας με την Ελλάδα,  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε πρέπει να υπάρχει συνεργασία στις  τοπικές διοικήσεις των δυο κρατών διαμέσου των  διαφόρων προγραμμάτων.

Σε μας υπάρχει ανώμαλη ανάπτυξη στην οικοδομή και σε άλλους τομείς, που συντελούν και στον τουρισμό της περιοχής, και ελπίζουμε  στην στενή συνεργασία μεταξύ Περιφερειών και Κυβερνήσεων σε προγράμματα που να ωφελήσουν στην ανώμαλη αυτή ανάπτυξη. Η Ελλάδα παραμένει σημαντικός παράγοντας στην οικονομία της Αλβανίας, εκτός από την μεγίστη προσφορά της στους αλβανούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται εκεί.
Υπάρχει μια καλή κατανόηση και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές: το ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο, τους ομολόγους μας στην Κέρκυρα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη σε προγράμματα όπως αυτό του ΥΠΑ και στη διήμερη συνεργασία σε περιβαλλοντικά φαινόμενα όπως είναι αυτά των πυρκαγιών, η προστασία του περιβάλλοντος, των δασών κλπ.
Ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα της επεξεργασίας των υπολειμμάτων και η ανακύκλωσή τους στους Αγ. Σαράντα και η μεταλλαγή τους σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ο κ.  Ροκανάς ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την θερμή υποδοχή, που τους επιφύλαξε, και δεσμεύτηκε πως δεν θα είναι η πρώτη επίσκεψη στους Αγ. Σαράντα, αλλά θ’ επακολουθήσουν κι άλλες, γιατί νιώθει σαν στο σπίτι του.
Η Ελλάδα είναι ενδιαφερόμενη, είναι και η πρώτη που προωθεί κάθε μορφή συνεργασίας ιδίως στις διασυνοριακές όμορες περιοχές.
Βρήκε ενδιαφέρον το προαναφερόμενο πρόγραμμα καθώς και το σύστημα ανακύκλωσης των υπολειμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγματα που είναι και στην προτεραιότητα της Ε. Ένωσης.
Η Ελληνική Κοινότητα, που χαρακτηρίζεται για τον πολιτισμό και τις αξίες της, είναι σαφές πως πρέπει να δοθεί ιδιαιτερότητα στην εκπροσώπηση της σε όλους τους τομείς και κλιμάκια.
Η Ελλάδα, κατέληξε ο κ. πρέσβης προωθεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα των μελών της Ελληνικής Μειονότητας, για να γίνει, όπως είπατε, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας.

Στο Δημαρχείο την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μήτρος, ο οποίος τους ενημέρωσε για την κατάσταση του Δήμου, την συνεργασία που υπάρχει με άλλους δήμους της Ελλάδος. Αναφέρθηκε και σε άλλα τεχνικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, όπως είναι οι λεωφορειακές γραμμές των Αγ. Σαράντα με διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που βάσει του νέου νόμου καταργούνται, για τα διαβατήρια των πολιτών κλπ.
Ο κ. Πρέσβης υποσχέθηκε πως θα αναφέρει το πρόβλημα των λεωφορειακών γραμμών και πως το θέμα των διαβατηρίων είναι τεχνικό και όχι πολιτικό, όπως το παρουσιάζουν κάποιοι, ένα θέμα που εδώ και τρεις μήνες έχει ειπωθεί στο ανάλογο αλβανικό υπουργείο για την σωστή γραφή των τοπωνυμιών, τοπωνυμίες που αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη και δεν πρέπει να παραχαράζονται από αλβανικής πλευράς.
Στο ξενοδοχείο «Βουθρωτό» έγινε η τρίτη συνάντηση, με τους ελληνικής καταγωγής επάρχους, όπου παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το περιουσιακό, η υφαρπαγή γαιών και λιβαδιών, μα και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την βίωση των επαρχιών, το θέμα των συντάξεων του ΟΓΑ κλπ.
Ο κ. πρέσβης δεσμεύτηκε πως θα είναι σε στενή επαφή με όλες τις επαρχίες της Ελληνικής Κοινότητας, θα προωθήσει τα αιτήματα στα ανάλογα υπουργεία και την Κυβέρνηση και πως γρήγορα θα ξαναεπισκεφτεί το βορειοηπειρωτικό χώρο.  
(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)
Πηγή: Sfeva.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ροκανάς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA κ. Χρήστο Κίτσο, ενώ το βράδυ της Πέμπτης (31/1/2013), οι έλληνες διπλωμάτες δείπνησαν μαζί με στελέχη του νέου κόμματος σε γνωστό εστιατόριο των Αγίων Σαράντα. Το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έγινε γνωστό


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου