Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι τσάμηδες ξεσκεπάζουν μόνοι τους το ψέμα περί ομαδικού τάφου!



Η αποκαλυπτική επιστολή των κατοίκων της Τζάρας που αντιδρούν στην κατασκευή του προκλητικού μνημείου
Ξεκίνησαν, και παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, οι εργασίες για την κατασκευή του Μνημείου που θέλει ο Ιντρίζι για να μνημονεύει υποτιθέμενες γενοκτονίες της δεκαετίας του ’40 στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για το «Μαυσωλείο» στην περιοχή μεταξύ Τζάρας και Μουρσιού. Το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο συνδιαχειρίζεται το κόμμα των Τσάμηδων έχοντας τον υφυπουργό, έβγαλε τα κονδύλια και διενεργήθηκε ο διαγωνισμός ανάθεσης. Εν καιρώ κρίσης, όπου μικρά παιδιά πεθαίνουν στα νοσοκομεία για πολύ απλά φάρμακα , ξεμπλοκάρουν το ένα εκατομμύριο Δολλάρια για να κρατούν ανοιχτή την προβοκάτσια και να προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών κατά παραγγελία των αφεντικών του Ιντρίζι.

Και πριν καλά – καλά στεγνώσει η μελάνη του διαγωνισμού ξεκίνησαν και οι εργασίες στον σημείο που εκείνος ισχυρίζονταν ότι υπάρχει μαζικός τάφος και άλλα παραμύθια. Έλα όμως που από μόνοι τους ξεσκεπάζουν το ψέμα και την απάτη. Σκάβουν άταχτα, μέρα και νύχτα καθότι θα τους έχει παραγγείλει να τελειώσουν για τις εκλογές. Πετάνε εκατοντάδες κυβικά χώματα χωρίς να κάνουν καμιά προσοχή ή να αναζητούν για οστά των υποτιθέμενων θυμάτων της γενοκτονίας που έχουν παραγγείλει οι Τούρκοι να παπαγαλίζει ο Ιντρίζι. Ξεσκέπασαν το ψέμα τους και δικαιώνουν τους κατοίκους του Μουρσί που έγραψαν από καιρό στο Μπερίσα και το διεθνή παράγοντα ότι στο σημείο εκείνο και σε κανένα άλλο σημείο δεν υφίσταται μαζικός τάφος.
Που όμως εισαγγελία, που όργανα να ελέγξουν τι κάνουν οι μπουλντόζες του Ταχίρι στο οικόπεδο;
Αλήθεια ασφαλείς πληροφορίες απ’ την Επαρχία Τζάρας αναφέρουν ότι ουδέποτε τους απασχόλησε αίτηση για έκδοση άδειας κατασκευής στο συγκεκριμένο σημείο και άλλο τόσο γι’ αυτό που με φούρια έχει καταπιαστεί το δίδυμο Ιντρίζι – Ταχίρι. Ποιος αδειοδότησε; Αυθαίρετη η κατασκευή; Αλλά και τη Γενική Επιθεώρηση Πολεοδομίας οι ίδιοι την ελέγχουν καθ’ ότι ο Πρωθυπουργός τους έχει διαθέσει στο Κόμμα τους τη θέση του προϊσταμένου.
Και πάμε παρακάτω: τα λεφτά για να προκηρύξουν το διαγωνισμό και να διεκπεραιώσουν την κατασκευή διατέθηκαν στην Επαρχία Μαρκατίου, που κατοικείται από Τσάμηδες αλλά που ούτε καν εφάπτεται των περιοχών υπό την διοικητική ευθύνη της Επαρχίας Τζάρας στην οποία και βρίσκεται το οικόπεδο. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι για ένα υδραγωγείο που θα γίνει στην Επαρχία Πωγωνίου να χρηματοδοτεί ο Δήμος της Τροπόγια; Γελοιότητες και ψεύδος.
Και ακόμη ένα σημείο: είπαν πως η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό είναι απ΄την Ιταλία. Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα είναι άλλη μια κομπίνα του Ταχίρι που πολλά πάρε – δώσε έχει με την Ιταλία σε διάφορες δουλειές και κυρίως σε δουλειές με φούντες.
Αυτά, αλλά όπως λένε το γινάτι βγάζει μάτι, και σίγουρα έτσι που το έχει πιάσει με προκλήσεις και απάτες ο Ιντρίζι κάπου θα σκαλώσει…
Το κείμενο που ακολουθεί αφορά την επιστολή που κάτοικοι του Μουρσιού και της Τζάρας  με τις δικές τους υπογραφές απέστειλαν προ μηνών στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας αλλά και σημαντικές διπλωματικές αντιπροσωπείες και διεθνών οργανισμών. Διατυπώνουν κάθετα την αντίθετη γνώμη τους να κατασκευαστεί δήθεν νεκροταφείο και μνημείο στο χώρο τους για υποτιθέμενους νεκρούς Τσάμικης καταγωγής. Προειδοποιούν ότι αυτό μόνο εντάσεις θα δημιουργήσει και θα δηλητηριάζει μακροχρόνια τις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο κοινοτήτων στην περιοχή. Κυρίως όμως επισημαίνουν ότι η πρόκληση αυτή του Ιντρίζι δεν στηρίζεται παρά σε ένα ψέμα. Έχει τα θεμέλια στον αέρα … Και όμως το κράτος δεν σταμάτησε την πρόκληση….

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κ. ———————–
Σας γράφουμε αυτή την Ανοιχτή Επιστολή. Όλη η κοινότητα των κατοίκων του Μουρσιού  και της Τζάρας, για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με προσπάθεια που γίνεται, διαστρεβλώνοντας  τα ιστορικά γεγονότα, να αναγείρουν πλησίον των χωριών μας ένα μνημείο δήθεν αναμνηστικό. Θα είναι μια ανοιχτή προβοκάτσια όχι μόνο ως προς την ιστορία αλλά και την εσωτερική συνοχή του τόπου, αλλά και θίγεται γενικά η εικόνα της περιοχής μας που αγαπά την εργασία και την πρόοδο. Στο σημείο που ισχυρίζονται ότι υπάρχει μαζικός τάφος του τσάμικου πληθυσμού που μετακινούνταν μαζικά το ’44, λέμε με όλη την ευθύνη ότι δεν υπάρχουν τέτοια. Οποιοσδήποτε επιμένει περί του αντιθέτου ψεύδεται βαριά και προσβλέπει όχι στη μνήμη και τιμή αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων αλλά στη δημιουργία ενός τεχνητού αδικαιολόγητου μίσους.
Συγκεκριμένα και με ιστορικά τεκμήρια μπορούμε να σας πούμε ότι οι πρώτες Τσάμικες οικογένειες εμφανίστηκαν στην περιοχή γύρω στο 1928, περίοδος που έπεσε μεγάλη πείνα. Χωρίς τη θέληση του χωριού και της κοινότητας των κατοίκων της η κυβέρνηση του Ζώγκου τους εγκατέστησε στους μουσάδες των χωριών μας. Λόγω της κάθετης αντίστασης των χωρικών ο συγχωριανός μας Γιώργος Κέσκου, Δημογέροντας τότε του χωριού,  συνελήφθη και φυλακίστηκε. Οι άνθρωποι και πέθαιναν στις δύσκολες συνθήκες που ζούσαν και απ’ τη  γρίπη που έπεσε εκείνη τη χρονιά, και επειδή δεν μπορούσαν να κηδευτούν στα οργανωμένα κοιμητήρια του Μουρσί και της Τζάρας, τους έθαψαν εκεί που προσωρινά είχαν εγκατασταθεί.
Στην τοποθεσία αυτή σταμάτησαν για τις πρώτες ανθρωπιστικές βοήθειες και οι Τσάμηδες που ήρθαν απ’ την Ελλάδα στα χρόνια ’44 – ‘ 45. Αμέσως αυτοί απομακρύνθηκαν σε μέρη πιο βαθιά στην Αλβανία. Εκείνες οι λίγες οικογένειες που υπήρχαν εκεί πριν αυτή την μετακίνηση πληθυσμού, με την ευκαιρία αυτής της μετακίνησης, με την ευκαιρία της ίδρυσης συνεταιρισμών και συνένωσης και διεύρυνσής τους, ήρθαν στη Τζάρα. Διαρκώς και σε όλες τις στιγμές, εμείς ο αυτόχθονος πληθυσμός της περιοχής και των χωριών τους σταθήκαμε κοντά και τους τείναμε χείρα βοήθειας και υποστήριξης, δημιουργώντας μια ανθρώπινη σχέση που κανένας πολιτικός τυχοδιωκτισμός δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει. Κανένα μνημείο δεν έχει νόημα, άλλο τόσο σε σημεία που κανένας τάφος δεν υπάρχει, διότι και εκείνοι που είχαν ενταφιαστεί εκεί τη δεκαετία του ’30, τους πήραν οι άνθρωποι τους στα νέα νεκροταφεία που οριστικά είχαν εγκατασταθεί.
Ακόμη και η απλή αναμνηστική στήλη που έχει τοποθετηθεί εκεί δεν έχει καμιά δικαιολογία που να συνδέεται με ύπαρξη τάφων, άλλο τόσο μαζικού. Εκεί ήταν απλά ένα λιβάδι. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια τόσο απροκάλυπτη ένταση στην δική μας περιοχή και κοινότητα.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει αμέσως να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια αυτών των κέντρων που για πολύ μικρά πολιτικά οφέλη θέλουν να ανάψουν μια τέτοια μισαλλοδοξία που δεν έχει ιστορική βάση. Είναι ένα βαρύ φόρτος αίσχους που θέλουν να εισαγάγουν στην περιοχή, και εμείς αρνούμαστε να το κρατήσουμε!

ακολουθούν οι υπογραφές των κατοίκων
Μουρσί, Μάρτιος 2012

Πηγή: deropoli.com


6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν οι εκπρόσωποι των τσάμικων οργανώσεων πρώτιστος να αναρωτηθούν εαν βοηθούν τους εαυτούς τους και την ειρήνη των δυο λαών με τις πρωτοβουλίες τους. Μήπως σκέφτονται να στήσουν κι ένα μνημείο για τους πεσόντες τους τον 2ο Παγκόσμιο Πολεμο απο τους ιταλο-γερμανούς; Απορώ γιατί αργήσαν να στήσουν το μνημείο;

Ανώνυμος είπε...

Οι αλβανοί βγάζουν το χρήμα τους στην Ελλάδα, τα νοσοκομεία Φιλιατών και Ιωαννίνων γεμάτα με αλβανούς , ακόμη και στη Αθήνα και Θεσ/κη,οι παιδικοί σταθμοί γεμάτοι με αλβανόπουλα κι αυτοί χτίζουν "μαυσωλείο''. Για όλα φταίνε οι ανίκανες ελληνικές κυβερνήσεις.

Ανώνυμος είπε...

TO VORIOIPIROTES OPOU JIS ENOTHITE KATHISTATE EPIKAIRO OSO POTE ALLOTE. KAMIA DIKEOLLOGIA DEN YPARHI NA SYNEHIZOUN NA POREVONTE STA ALLVANIKA KOMATA OI VORIOIPIROTES. OSOI SYNEHIZOUN TO IDIO VIOLI VLLAPTOYN SYNIDHITA TI VORIOIPIROTIKI KOINWTHTA.

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΙ ΨΕΥΤΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

NASOS είπε...

Οι τσαμηδες αυτα τα 20 χρονια στηρίζονταν απο τις αλβανικες κυβερνησεις.Εμεις απο τις κυβερνησεις της Ελλαδας αντιμετωπιζωμασταν οπως οι λαθρομεταναστες με τα χιλιαζορια το 98-99 να μας δωσουν χαρτια για εργατοχαμαληκη στα χωρια και τις μεγαλουπολεις της Ελλαδαρας τους και αλλη τοση ταλαιπορια για την ελληνηκη ιθαγενεια(ταυτοτητα).Ποτε οι ηγεσιες των Αθηνων δεν ενδιαφερθηκαν να στηριξουν την παραμονη μας στον τοπο μας αντιθετα των Τιρανων φροντισαν να γεμισουν με αλβανους τη Βορειο Ηπειρο.Τωρα μας αφηνουν στο ελεος του καθε Αλβανου και Ελληνα προπαγανδιστη.Ας σκεφτουμε οτι δεν μας φταιει μονο η Αλβανια αλλα και η αδιαφορια διαφορων ελλαδιτων πολιτικων ολα αυτα τα χρονια.

Ευλογητός είπε...

Υπάρχει ένας τρόπος να μην κτιστεί το μαυσωλείο των τσάμηδων σε βορειοηπειρωτικό έδαφος. Σύσσωμοι οι βορειοηπειρώτες, με μπροστάρη την Ομόνοια να τους κόψει το δρόμο, να μην τους αφήσει να περάσουν και να ακυρώσει το κτίσιμο του μαυσωλείου. Αντί να δίνουμε συντεντεύξεις-ρεζίλεμα στις αλβανικές τηλεοράσεις να μπούμε επικεφαλής των Βορειοηπειρωτών, κύριε Μπολάνο και κύριε Ντούλε και να ακυρώσουμε την προσβολή της εθνικής μας μνήμης. Αυτό πρέπει να γίνει χθες! Τότε θα δείξουμε ανάστημα, τότε θα αποκτήσουμε τη φωνή που χάσαμε!

Δημοσίευση σχολίου