Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στην Αλβανία!



-Οι αρχηγοί και των δύο μεγάλων κομμάτων ανακοίνωσαν τη νίκη τους!
-Κατώτερη των προσδοκιών η συμμετοχή των βορειοηπειρωτών!
-Πρώτες εκτιμήσεις σε Αυλώνα Αργυρόκαστρο και Κορυτσά

Η δολοφονία ενός ατόμου στην πόλη Laç, έξω από ένα εκλογικό κέντρο και ο τραυματισμός άλλων δύο, ήταν το αποκορύφωμα της βίας και της τρομοκρατίας που καταγράφηκαν στις σημερινές εκλογές στην Αλβανία

Σύμφωνα με αναφορά της αλβανικής αστυνομίας, έξω από εκλογικό τμήμα στην πόλη Lac ο 53χρονος Gjon Gjoni υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση σκοτώθηκε με πυροβόλο όπλο, ενώ ο Mëhill Fufi, υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος –DP,  τραυματίστηκε. Επίσης τραυματισμένος  βρέθηκε ακόμη ένα άτομο, του Δημοκρατικού κόμματος, ονόματι Kastriot Fufi.


Στον τόπο του φονικού βρέθηκαν κάλυκες από τρία διαφορετικά όπλα που σημαίνει ότι έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών. Η αστυνομία δήλωσε ότι καταζητεί 7 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και ο Kastriot Fufi που βρίσκεται στο νοσοκομείο και ο Enver Curri, κουνιάδος του δολοφονηθέντος.

Τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα ενώ από τα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος ανακοινώθηκε πως το θύμα ήταν ψηφοφόρος στα Τίρανα, δίνοντας άλλες διαστάσεις και άλλα κίνητρα στο τραγικό περιστατικό.

Αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών (19.00 τοπική ώρα), οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων ανακοίνωσαν τη νίκη τους! Εντωμεταξύ λόγο της χρονοβόρας διαδικασίας της καταμέτρησης των ψήφων, δεν αναμένετε να υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το νικητή πριν το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ δεν υπάρχουν exit poll. Η αριστερή συμμαχία αναμένεται να πάρει περισσότερους ψήφους αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα έχει και τις απαραίτητες έδρες στη βουλή για την κυβέρνηση

Μικρή συμμετοχή βορειοηπειρωτών
Κατώτεροι των προσδοκιών ήταν η συμμετοχή των βορειοηπειρωτών καθώς μόλις το 10% αυτών που εργάζονται στην Ελλάδα πήγαν να ψηφίσουν, παρόλο που υπήρχαν δωρεάν λεωφορεία για το σκοπό αυτό. Σα να μην έφτανε αυτό, τα μεγάλα αλβανικά κόμματα, έχοντας στη σύνθεση τους ομογενείς υποψηφίους και με βίαιες πράξεις, θέλησαν να κατασπαράξουν τους ψήφους των δύο ελληνικών κομμάτων που κατέβαιναν σε αντίθετα στρατόπεδα. Βίαιες συγκρούσεις καταγράφηκαν και μεταξύ των υποστηρικτών του ΚΕΑΔ και του ΕΕΜΜ. Έτσι δεν αποδυναμώνεται μόνο η πιθανότητα εκλογής του νέου κόμματος ΕΕΜΜ που πάλευε οριακά για μία έδρα στην Αυλώνα αλλά και του ΚΕΑΔ που θεωρούνταν σίγουρη η μία έδρα επίσης στην Αυλώνα.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στην Περιφέρεια Αυλώνας ΚΕΑΔ και ΕΕΜΜ  αναμένεται να λάβουν αθροιστικά περίπου 60% των ελλήνων που σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 8 - 9 χιλιάδες ψήφους κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει μία έδρα σε ένα από τα δύο κόμματα ενώ δεν είναι σίγουρο αν θα προστατευτούν αυτοί οι ψήφοι στην διαδικασία καταμέτρησης.
Στο Αργυρόκαστρο φαίνεται πως διαλύεται η έννοια της αυτόνομης εκπροσώπησης αφού τα δύο ελληνικά κόμματα δεν θα πάρουν ούτε το 1/3 των Βορειοηπειρωτών. Σίγουρη θεωρείται η έδρα του υποψηφίου με το Δημοκρατικό Κόμμα Σπύρου Ξέρρα ενώ μάχη ψήφο με ψήφο αναμένεται να δοθεί μεταξύ του τρίτου στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Αναστάση Αγγελή και του πρώτου στο ΛΣΙ Βαγγέλη Τάβου για την τρίτη έδρα της αριστερής συμμαχίας.
Ελπίδες εκλογής διατηρεί και ο πρόεδρος της κοινότητας των ελληνοβλάχων Αλβανίας που ηγείται του ψηφοδελτίου του ΚΕΑΔ στην Κορυτσά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη» από την Κορυτσά, ο Θανάσης Πότσης έχει ελπίδες εκλογής εφόσον η αριστερή συμμαχία που συμμετέχει ανατρέψει το 6-6 των προηγούμενων εκλογών σε 7-5.  
    

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

τι γινετε εχει περασει μια μερα γιατι δεν υπαρχει ενημερωση?????????????

Δημοσίευση σχολίου