Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ένας κοσσοβάρος και ένας ορθόδοξος θα διεκδικήσουν την προεδρεία του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας.



Το προφίλ των δύο υποψηφίων
Μετά την αποδοχή της ήττας των βουλευτικών εκλογών (23 Ιουνίου 2013) ο ηγέτης της δεξιάς και απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας ανακοίνωση πως δρομολογεί τις εξελίξεις για την εκλογή του νέου πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Παρόλο που δεν προβλέπεται στο καταστατικό το κόμματος, ο Μπερίσα είπε πως ο νέος πρόεδρος θα εκλογή με το σύστημα «ένα μέλλος μία ψήφος» ώστε να έχει την μεγαλύτερη αποδοχή και ότι ο ίδιος θα κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους γιατί αυτό επιβάλει η ενότητα του κόμματος. Παρόλο αυτά κύκλοι μέσα από το Δημοκρατικό Κόμμα λένε πως ο εκλεκτός του 68χρονου ηγέτη της αλβανικής δεξιά είναι ο δήμαρχος Τιράνων Lulzim Basha. Μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν ήδη άλλες τρεις υποψηφιότητες αλλά φαίνεται πως οι δύο πρωταγωνιστές θα είναι ο Basha και απερχόμενος Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Sokol Olldashi.


Το προφίλ των υποψηφίων
Τα δύο αυτά στελέχη προέρχονται από τη νέα γενιά των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία 40 και 41 χρονών  και θεωρούνται από τους πολύ κοντινούς συνεργάτες του Μπερίσα.

Ο Sokol Olladshi, γεννήθηκε από ορθόδοξη οικογένεια στο Δυρράχιο το Δεκέμβριο του 1972. Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια γιατί η οικογένεια του διώκονταν από το κομουνιστικό καθεστώς. Το 1995 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τιράνων και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως δημοσιογράφος ενώ παράλληλα είχε τη θέση του προέδρου της Νεολαίας του ΔΚ. Το 2005 εκλέχτηκε βουλευτής σε μονοεδρική του Δυρράχιου έχοντας απέναντι έναν ισχυρό πολιτικό και επιχειρηματία του ΣΚ τον Agron Duka (κατέβηκε σε αυτές τις εκλογές με το Ρεπουμπλικανικό και εκλέχτηκε πανηγυρικά).  Την οχταετία 2005-20013, είχε αναλάβει καίριες θέσεις  σε όλα τα κυβερνητικά σχήματα του Μπερίσα. Το 2007 διεκδικήσετε το Δήμο Τιράνων και έχασε από τον Έντι Ράμα που διατηρούσε ακόμα στην πρωτεύουσα μεγάλη δημοτικότητα αλλά μείωσε αισθητά τη διαφορά.

Ο Lulzim Basha, γεννήθηκε το 1974 από μία οικογένεια κοσσοβάρων που εγκαταστάθηκαν στα Τίρανα του 1940. Μετά το λύκειο που ολοκλήρωσε στα Τίρανα, έφυγε στην Ολλανδία για να σπουδάσει νομικά με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκιο. Εργάστηκε αρκετά χρόνια στο Κόσσοβο ως υπάλληλος διάφορων διεθνών αποστολών όπου συγκέντρωνε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Πριν το 2005 συμμετείχε στην περίφημη ομάδα νέων διανοουμένων του ΔΚ «Komitetit të Orientimit të Politikave» (KOP) / «Επιτροπή για τον Προσανατολισμό της Πολιτικής». Την ίδια χρονιά έβαλε υποψηφιότητα για βουλευτής σε μονοεδρική των Τιράνων όπου και εκλέχθηκε. Ανέλαβε σημαντικά υπουργεία στην κυβέρνηση Μπερίσα μεταξύ αυτών και το εξωτερικών και πάντα διατηρούσε ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ αποφεύγοντας τις ακρότητες. Το 2011 διεκδίκησε το Δήμο Τιράνων από τον Έντι Ράμα που κατέβαινε για τέταρτη συνεχόμενη φορά  και σε μία αναμέτρηση που εξελίχθητε σε θρίλερ, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του έδωσε τη νίκη με μία διαφορά 150 ψήφων (από τους 370.000) ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί η νίκη του Ράμα με 10 ψήφους...               

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Επί Μπάσα στο Υπουργείο Εξωτερικών υπογράφηκε η συμφωνία για την ελληνο-αλβανική ΑΟΖ, την οποία αδρανοποίησε το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων ύστερα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας.

Ανώνυμος είπε...

........... και προσωπικά του ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ , για να λέμε την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

da, da, da. ashtu ashte.

Δημοσίευση σχολίου