Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αναβίωση παραδοσιακού Βορειοηπειρωτικού Γάμου!




Ελληνικό - Αργυρούπολη, Ιούνιος 2013

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «ΧΑΟΝΕΣ»,  ξεκινάει την διαδρομή του διοργανώνοντας την πρώτη εκδήλωση - δρώμενο, με τίτλο «Παραδοσιακός  Βορειοηπειρώτικος Γάμος»
Προσκαλούμε  όλους τους συμπατριώτες μας αλλά και όλους τους φίλους της Βορείου Ηπείρου, να συμμετάσχουν και να στηρίξουν το ξεκίνημα του, που έχει ως στόχο και σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού και παραδόσεων μας.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προεκλογικό μήνυμα του Χρήσου Κίτσου

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αγαπητοί συμπατριώτες!
Όταν ο πολίτης καλείται να ψηφίσει και να εκλέξει τους εκπροσώπους του, είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας. Για εμάς τους έλληνες όμως, οι εκλογές δεν είναι μόνο ένα πολιτικό γεγονός αλλά και μία εθνική πρόκληση καθώς ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, καλείται να εκπροσωπηθεί στην Αλβανική Βουλή. Όχι για να αποκαταστήσει επαγγελματικά κάποιους ανθρώπους αλλά να μεταφέρει και να επιλύσει τα προβλήματα της δικής μας κοινότητας.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Σημαντικές συναντήσεις του προεδρεύων του Συνδέσμου Αναγέννησης και ανάπτυξης, κ. Σωτήρη Κυριαζάτη



Τι ζητάει με επιστολή του προς την πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος
Ο προεδρεύων του Συνδέσμου Αναγέννησης και Ανάπτυξης, Σωτήρης Κυριαζάτης, έχει εντατικοποιήσει τις συναντήσεις του με αξιωματούχους εντός και εκτός χώρας για τα καθημερινά προβλήματα και ιδίως για ενημέρωση και προβολή των στόχων του νέου Συνδέσμου Αναγέννηση και Ανάπτυξη.
Μετά τη συνάντηση με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαο Κοτροκόη  και τον Περιφερειάρχη Ιωάννων Αλέξανδρο Καχριμάνη, σειρά είχαν αξιωματούχοι στην Αθήνα.

Ανησυχία Ε.Ε. για το τεταμένο προεκλογικό κλίμα στην Αλβανία !


του  Ι. Πάτσο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Αλβανία πριν από τις γενικές εκλογές της 23ης Ιουνίου.

Σε δήλωσή της στις Βρυξέλλες, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, τόνισε ότι "η ΕΕ αναμένει οι Αλβανοί πολιτικοί ηγέτες να εργαστούν από κοινού για να αποδείξουν ότι έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος".

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του Κόμματος ΕΕΜΜ Νίκου Κούρη: Με τιμάει η πρόταση και δίνουμε αγώνα για τη νίκη του Κόμματος των Ελλήνων

Ο γιατρός πνευμονολόγος, υποδιευθυντής σήμερα του Νοσοκομείου Αγίων Σαράντα κ. Νίκος Κούρης, είναι από τα στελέχη που κοσμούν την ελληνική κοινότητα των Αγίων Σαράντα. Η εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση (το ομολογούν ασθενείς και συνάδελφοι του) και ο τρόπος που ασκεί το λειτούργημα του γιατρού, τον έκαναν αγαπητό όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους Αλβανούς της ευρύτερης περιοχής. 

Κατάγεται από το χωριό Δίβρη,  ολοκλήρωσε τις σπουδές του  στο Πανεπιστήμιο Τιράνων με άριστα και παρόλο που είχε προτάσεις για να παραμείνει ιατρός στην πανεπιστημιακή κλινική, προτίμησε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα γιατί - όπως μας λέει στην κατ’ ιδίαν συνομιλία - είχε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον τόπο του.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η εγκατάλειψη της ιδέας!



Αυτός ο τόπος θέλει εκπρόσωπο και όχι τους "ευρωπαίους" επισκέπτες Κοκεδήμα, Μάρτο και Ντούλε    

Ο Βούρκος και τα Ριζά όπως φαίνονται
από τα ερείπια του Λυκουρσίου
Του Μιχάλη Νάτσιου
Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Ομόνοια είναι η επιστροφή της στην αφετηρία. Η ιδέα της οργάνωσης που θα αγκάλιαζε όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, όπου γης, σήμερα αποτελεί μια σκέτη απογοήτευση. Αν παρατηρήσει κανείς  που δίνει  την εκλογική μάχη η Ομόνοια, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ότι μάχεται με τη σάρκα της σε κάποια βουρκοχώρια. Εκεί έχει μείνει και λίγη μαγιά ακόμα. Εκεί Ντούλες και Μπολάνος δίνουν από κοινού την ύστερη μάχη, όχι για να σώσουν την Ομόνοια, όπως διατυμπανίζουν, αλλά  μήπως και σώσουν πια το τομάρι τους.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ψυχραιμία αδέρφια!!!



Δεν φτάνει που το προεκλογικό τους πρόγραμμα στηρίζεται μόνο στην προπαγάνδα κατά του ΜΕΓΚΑ, τα μπλογκ που στηρίζουν την εκλογή του κ. Ντούλε στην Αυλώνα άρχισαν τις ύβρεις κατά των πολιτικών τους αντιπάλων δείγμα τις έλλειψης ψυχραιμίας, πιθανόν λόγο της χαμηλής ανταπόκρισης που βρίσκει ο κ. Ντούλες στα χωριά του Βούρκου και των Ριζών.
Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές θυμόμαστε το deropoli.com να επικαλείται το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των Δροπολιτών. Φαίνεται δεν έχει την ίδια άποψη για τους έλληνες κατοίκους της περιφέρειας Αυλώνας και είπαν να αλλάξουν γλώσσα γιατί οι «μπέηδες» (βλέπε έπαρχοι) που στηρίζεται για την εκλογή του ο κ. Ντούλες,

Τα προεκλογικά σποτ των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων




Τούρκοι αγοράζουν αλβανικές επιχειρήσεις και απολύουν τους Έλληνες!

Συνέντευξη προέδρου ΕΕΜΜ Χρ. Κίτσιου στην εφημερίδα "δημοκρατία"
 Ο κ. Χρήστος Κίτσιος είναι Βορειοηπειρώτης και πρόεδρος του σχετικά νεοσύστατου κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010. 
Συμμετείχε στις τοπικές εκλογές του 2011 σε όλες τις ελληνικού ενδιαφέροντος περιοχές της Αλβανίας. Ο ίδιος, αποτιμώντας την αρχή της προσπάθειάς του λέει ότι «για κόμμα μόλις ενός έτους πήρε καλό ποσοστό. Εξέλεξε περίπου 30 συμβούλους σε όλες τις επαρχίες. Έλαβε 7.000 ψήφους». 

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Άλλο προδότης με διαπιστευτήρια και άλλο προδότης ότι κ’ ότι !



Ο "σύμμαχος" Κοκεδήμα μιλάει για τους σοβινιστές έλληνες  και τον «αλβανισμό» της Χειμάρρας 

Ο Ανδρέας Μάρτος συνοδεύει τον ανθέλληνα
υποψήφιο του ΣΚ στην Αυλώνα, Κ. Κοκδήμα
στο ελληνικό χωριό Καραχάτζι της Φοινίκης   

 
Γράφει ο Ευλογητός
Ο Ανδρέας Μάρτος, πρόεδρος της Ομόνοιας Τιράνων έρχεται να προστεθεί στη λίστα των προδοτών. Εγκατέλειψε την ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ και πήρε την έκτη θέση στη λίστα του ΣΚ για την Περιφέρεια Αυλώνας. Αποφάσισε κι εκείνος να ακολουθήσει την Οδό Προδοσίας!   
Και ανέλαβε το επώδυνο ταξίδι. Κάπου υπήρχε μια διασταύρωση. Ο ένας δρόμος έγραφε: δεξιά προδοσία. Ο άλλος έγραφε: αριστερά προδοσία. Από δω προδίδεις. Από κει ενδίδεις. Δεν κώλωσε μπροστά στο δίλημμα. Αλλά επωφελήθηκε από ένα κριτή που βρίσκονταν εκεί και τον ρώτησε:
- Δεν υπάρχει τρίτη οδός;
Και του απαντάει ο κριτής που έλεγχε τα διαπιστευτήρια του: Υπάρχει, αλλά είναι στο τέλος.
-Μα, στο τέλος της δεξιάς ή της αριστεράς;
Για να του απαντήσει ξανά ο κριτής.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι Προεκλογικές αφίσες του ΚΕΑΔ και του Μέγκα







Μπαρούτι μυρίζουν οι αμερικάνοι μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Αλβανία




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει εκτάκτως στα Τίρανα τον Jonathan Moore

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί  στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τυχόν επιπτώσεις που θα προκύψουν κατά την εκλογική διαδικασία.

Την επόμενη εβδομάδα φθάνει στα Τίρανα ο διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αρμοδιότητα την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη, Jonathan Moore.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ο μύθος ότι οι ψήφοι του Μέγκα πάνε στους τσάμηδες του PDIU




Τι σημαίνει προεκλογική συνεργασία με τον εκλογικό νόμο της Αλβανίας


Ο Εκλογικός Νόμος στην Αλβανία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2009 και που με ανεπαίσθητες αλλαγές ισχύει και για τις ερχόμενες του Ιουνίου, μπορούμε να πούμε πως είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα για την Ελληνική Μειονότητα. Είναι ένας νόμος που βολεύει μικρά κόμματα που έχουν συγκεντρωμένους ψήφους σε συγκεκριμένες περιφέρειες.  Είναι αντιγραφή του ισπανικού νόμου που βασίζεται στο περιφερειακό σύστημα.

Πρωινός Λόγος: Yυποψήφιοι Αλβανικών κομμάτων πίσω από τον πόλεμο του Καχριμάνη για τα βιβλιάρια των Βορειοηπειρωτών



Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΡΚΑ*
*  Το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη βδομάδα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, απαιτεί βαθύτερη ανάλυση, σοβαρότητα, υψηλή ευθύνη και εθνική επαγρύπνηση!
Η ανακίνηση σκανδαλολογίας με τα βιβλιάρια πρόνοιας προς όφελος των Βορειοηπειρωτών, αποτελεί «χτύπημα κάτω από τη μέση» κατά του Περιφερειάρχη. Ταυτόχρονα είναι το πρόσχημα ενός βαθύτερου παιχνιδιού.
Είναι γνωστό απ’ όλους ότι θεσμικά η δικαιοδοσία έκδοσης βιβλιαρίων πρόνοιας για τους Βορειοηπειρώτες, εδώ και μερικά χρόνια ανήκει πλέον στην αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και όχι στην Περιφέρεια.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πήγε για «μαλλί» και βγήκε χωρίς δάχτυλα



Υπόθεση θρίλερ με απαγωγή 56χρονο Βορειοηπειρώτη

Θρίλερ θυμίζει η υπόθεση απαγωγής 56χρονου Βορειοηπειρώτη στις αρχές Φεβρουαρίου, τον οποίο κρατούσαν αιχμάλωτο τα μέλη κυκλώματος εμπόρων ναρκωτικών, επί περίπου δύο μήνες, του έκοβαν τα δάχτυλα και τον βασάνιζαν ανελέητα, προκειμένου να αναγκάσουν την οικογένεια του να τους καταβάλει, ως λύτρα, μεγάλο ποσό από ναρκωτικά, που θεωρούσαν ότι τα έχασαν με υπαιτιότητα του απαχθέντα.

Ο Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών εκφράζει ανησυχία για την απογραφή στην Αλβανία


Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Αιδεσ. Δρ Olaf Fykse Tveit εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της απογραφής στην Αλβανία το έτος 2011. Διατύπωσε ερωτηματικά σχετικά  με την αξιοπιστία της διαδικασίας, η οποία, όπως δήλωσε, έχει επιπτώσεις στα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και των θρησκευτικών ελευθεριών που εξασφαλίζονται από το Σύνταγμα της χώρας. Ο Tveit εξέφρασε αυτήν την ανησυχία σε επιστολή που απηύθυνε στις αρχές του Μαΐου προς τον Πρόεδρο του ΠΣΕ Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, Ορθόδοξο Προκαθήμενο της Αλβανίας,

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πως μπορεί να εξοντωθεί ένας λαός



Του Αλέξη Τσάκα
«Καταραμένε έλληνα/ όπου να στρέψω την ψυχή μου/  μπροστά μου σε βρίσκω/  πρώτο και αξεπέραστο». Σίλλερ – γερμανός ποιητής
Αριστοτέλης και Πλάτωνας μας λένε:
Πως μπορεί να εξοντωθεί ένας λαός.

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά που ο Αριστοτέλης έγραψε τα «Πολιτικά» αποδείχθηκε όχι μόνο επίκαιρος και σοφός, αλλά φάνηκε να ήξερε τον σχεδιασμό όσων ήθελαν να εξοντώσουν το λαό ο οποίος είναι ο ίδιος, από τότε μέχρι σήμερα.

Εσύ τι έκανες κ. Ντούλε;



Ανοιχτή επιστολή του Παναγιώτη Μπάρκα
Κύριε Ντούλε, στην προσπάθεια να απαντήσεις στον πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσια για τις δηλώσεις του στην Κοσοβίτσα, απέδειξες για μια ακόμη φορά ότι είσαι απλώς ένας δημαγωγός, που στηρίζεις την πολιτική τους καριέρα, στην έλλειψη ήθους, στο ψέμα και στην προσπάθεια να μεταβιβάσεις σε άλλους τις ευθύνες για τις πράξεις σου.
Αν θέλεις να αποδείξεις ότι υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγωνίζεσαι  για την ελευθερία λόγου, σκέψης και για τη δημοκρατία, τοποθετήσου δημοσίως και ανοιχτά για το θέμα που προέκυψε με την καθηγήτρια πληροφορικής στο 2-χρονο λύκειο του Μεσοποτάμου, την Ουρανία Τόλη.

Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ



Άρθρο του Δημήτρη Περδίκη και το σχόλιο μας
H αλβανική πολιτική απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και γενικότερα ως προς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, από την ίδρυση του αλβανικού κράτους μέχρι σήμερα, υπήρξε πάντα η ίδια, ενιαία και συνεχής. Ασχέτως καθεστώτος ή πολιτικού κόμματος στην εξουσία, η προσπάθεια των Τιράνων ήταν πάντα ο εξαλβανισμός της Βορείου Ηπείρου, ο αφελληνισμός, τόσο γλωσσικός όσο και συνειδησιακός. Ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα είχαμε πάντα μία προσπάθεια απόσπασης των μέγιστων δυνατών ευεργετημάτων χωρίς την απόδοση έστω και των ελάχιστων ανταλλαγμάτων. Ακόμα ο εφησυχασμός και η χειραγώγηση της ελληνικής πλευράς ως προς τις προθέσεις της και την συμπεριφορά της απέναντι στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αθώος ο Ναούμ Ντίσιος από την αλβανική δικαιοσύνη!

Στο πειθαρχικό του ελληνικού ΥΠΕΞ ο Θεόδωρος Καμαρινός

Δεν υπήρχε αντικείμενο δίκης (!!!) απεφάνθη τελικά η αλβανική δικαιοσύνη για την υπόθεση του προέδρου της οργάνωσης "Ομόνοια Περιφέρειας Κορυτσάς" Ναούμ Ντίσιου, αθωώνοντας τον τελικά στις 17 Μαΐου 2013 (ανήμερα της 99ης επετείου της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας) από την κατηγορία της σύλησης μνημάτων. 

ΑΠΕ: Ο Μπερίσα κάλεσε τα μέλη της ΕΕΜ "να επενδύσουν τις οικονομίες τους" στη χώρα και υποσχέθηκε φοροαπαλλαγή για 3-5 χρόνια!

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα κάλεσε τους Έλληνες της χώρας και όλους τους μετανάστες να επιστρέψουν "και να επενδύσουν τις οικονομίες τους" και θα έχουν, όπως είπε, απαλλαγή από τους φόροιυς για μια περίοδο 3 - 5 ετών.
Ο κ. Μπερίσα προέβη στη δήλωση αυτή στη διάρκεια συνάντησης που είχε με μέλη της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή του Αργυροκάστρου, όπου εγκαινίασε ένα νέο οδικό άξονα που συνδέει ελληνικά χωριά με την πόλη του Αργυροκάστρου.

Η INSTAT ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 ανά περιφέρεια (βίντεο)



Δείτε τα αποτελέσματα για τους έλληνες και τους ορθοδόξους που δίνει στις περιφέρειες Τιράνων, Κορυτσάς Αργυροκάστρου και Αυλώνας
Μετά την ανακοίνωση των γενικών αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού του 2011 στην Αλβανία, η αρμόδια στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε τα αναλυτικά αποτελέσματα ανά νομό. Βεβαίως τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι αποδεκτά από τους φορείς της ελληνικής μειονότητας και την Ορθόδοξη Εκκλησία όπως και από τους διεθνείς παρατηρητές που κατήγγειλαν την διαδικασία. Δυστυχώς όμως οι αριθμοί αυτοί θα καταγραφούν στα κατάστιχα και θα αποτελούν για κάποιους τη βάση για εκτιμήσεις.

Αμπαρωμένο και στη γιορτή του το μοναστήρι του Μεσοποτάμου!



Φωτογραφίες - Έτσι «τιμήθηκε» ο Άγιος Νικόλας!
 Το μοναστήρι του Μεσοποτάμου (11ος αιώνας) είναι ίσως το σπουδαιότερα ορθόδοξο προσκύνημα και μνημείο της περιοχής του Δελβίνου. Εορτάζει την Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου και κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, μετά τη θρησκευτική πανήγυρη, ακολουθούσε λαϊκό γλέντι κάτω από αιωνόβια δένδρα που υπήρχαν στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού.
Το μοναστήρι κατέρρευσε μερικώς δύο φορές από σεισμός ενώ το 1967 γνώρισε έναν τρίτο, αυτόν του κομουνισμού που ξερίζωσε όλα τα δένδρα, γκρέμισε τα κελιά και άφησε για «μνημείο πολιτισμού» την εκκλησία.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο Σαλί Μπερίσα εγκαινίασε δρόμο στην Πάνω Δρόπολη (βίντεο)



Ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε έκκληση στη μειονότητα να ψηφίσουν τον υποψήφιο του Δ.Κ. Σπύρο Ξέρρα και επιτέθηκε στους Ντούλε, Τάβο και Άγγελή

Η απάντηση του Ντούλε
Χθες, (20/5/2013) ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, εγκαινίασε το αυτοκινητόδρομο Λόγγο – Κοσοβίτσα, στην Επαρχία Άνω Δερόπολης του Αργυροκάστρου. Το έργο αυτό κόστισε περίπου 600.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το αλβανικό δημόσιο. Στην ομιλία του προς τους έλληνες κατοίκους της περιοχής ο κ. Μπερίσα  δε στάθηκε μόνο στα καλά λόγια που είχε να πει για τον υποψήφιο του κόμματός του και σημερινό Υπουργό Εργασίας της Αλβανίας κ. Σπύρο Ξέρρα αλλά επιτέθηκε στους μειονοτικούς υποψηφίους των άλλων κομμάτων στην ίδια περιφέρεια και στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ που τον κατηγόρησε για άλλη μία φορά για ανήθικα προσωπικά πολιτικά παζάρια σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕΜ. 

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Που αποσκοπεί η ανακίνηση «θέματος» για παρανομία Καχριμάνη στην έγκριση βιβλιαρίων πρόνοιας των βορειοηπειρωτών



Του Παναγιώτη Μπάρκα  
Το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη βδομάδα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, κύριο Καχριμάνη, απαιτεί βαθύτερη ανάλυση, σοβαρότητα, υψηλή ευθύνη και εθνική επαγρύπνηση!
Η ανακίνηση θέματος με τα βιβλιάρια πρόνοιας σε όφελος των Βορειοηπειρωτών αποτελεί χτύπημα κάτω από τη μέση κατά του Περιφερειάρχη. Ταυτόχρονα είναι το πρόσχημα ενός βαθύτερου παιχνιδιού.

Εκδηλώσεις για τον Αυτονομιακό Αγώνα της Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες - ψήφισμα  

Τιμήθηκε σήμερα στο ακριτικό Δελβινάκι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα,  η Επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα της Β. Ήπείρου, που έληξε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17.5.1914. Το σημαντικό αυτό πρωτόκολλο παραμένει ενεργό ως σήμερα και προβλέπει αυτονομία στη Β. Ήπειρο. Φέτος, 100 χρόνια μετά την πρώτη από τις τρεις απελευθερώσεις της Β. Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό και 99 χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα, η κατάσταση στο Βορειοηπειρωτικό παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ισαμιλ Κανταρε* στο γαλλικό περιοδικό NOOR



Γιατί αλλαξοπίστησαν, πως διαμορφώνεται το κοινωνικό-θρησκευτικό συναίσθημα σήμερα στην Αλβανία και ποιοι οι στόχοι της Τουρκίας.
Σήμερα μέσο του Ισλάμ, η Τουρκία προσπαθεί να επίρεάσει και να διαμορφώσει την αντίληψη μας σχετικά με την κοινωνική ζωή. Η οθωμανική Αυτοκρατορία φαίνετε πως έρχεται με μία διαφορετική μορφή – λέει ο γνωστός  συγγραφέας Ισαμήλ Κανταρέ σε μία συνέντευξη που έδωσε στο Φιλοσοφικό Γαλλικό Περιοδικό «Νοορ»/NOOR
Την παραπάνω απάντηση ο συγγραφέας την δίνει πάνω στην ερώτηση: «Γιατί οι αλβανοί αλλαξοπίστησαν με τον ερχομό του οθωμανικού στρατού»? Αναλυτικά η απάντηση του Κανταρέ έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η «Αριστερά στη Δρόπολη» αμφισβητεί την αριστεροφροσύνη του υποψηφίου του ΚΕΑΔ!



Παρόλο που οι ίδιοι δηλώνουν «μόνο ευρωπαίοι», μπλογκ που πρόσκεινται στην ελληνοαλβανική αριστερά, ενοχλούνται από τις «ακραίες» θέσεις του υποψηφίου του ΚΕΑΔ που συμμετέχει στην αριστερή συμμαχία της Αλβανίας. Στο άρθρο με τίτλο  «Πουλης: Κινδυνεύουν τα καλαμπόκια μας από τους μετανάστες»  η «Αριστερά στη Δρόπολη καυτηριάζει τις θέσης του υποψηφίου του ΚΕΑΔ. Την κίνηση αυτή επιβράβευσε αμέσως το epirusgate που είναι ένα άλλο μπλογκ της αριστεράς με έδρα τη Νότια Ήπειρο. Αναμένεται σκληρή απάντηση του deropoli.com που θα τους κατηγορεί για αριστερά όργανα του Μπερίσα…  

Στη συνέχει το άρθρου του «Αριστερά στη Δρόπολη»   


Λίγες μόλις μέρες μετά την παρουσίαση του στο ευρύ κοινό ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΚΕΑΔ στο Αργυρόκαστρο ο Άλκης Πουλής, και με αφορμή τη δολοφονία δύο ηλικιωμένων στα Κτίσματα (Αρίνιστα) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σύντροφοι κινδυνεύουμε, και κινδυνεύουμε άμεσα.

17 (4) Μαΐου 1914 το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας με μία σύντομη ματιά



Οι όροι, η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης και η τελική επικυρωση
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφτηκε στις 17 (4) Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου. Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αλβανικής χωροφυλακής-ατάκτων και Βορειοηπειρωτών (Ιερών Λόχων) και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό.

Στην αιωνιότητα ο δάσκαλος Θανάσης Παρτάλης



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων, ο δάσκαλος, επιθεωρητής παιδείας, και πολλά χρόνια διευθυντής Θανάσης Παρτάλης από την Κάτω Λεσινίτσα, περιοχής Θεολόγου.
Τον γνωρίζουν πάρα πολλοί  μαθητές, δάσκαλοι, χωρικοί στα πολλά χωριά των Ριζών και του Βούρκου όπου δίδαξε χρόνια ολόκληρα την ελληνική γλώσσα, μετά την αποπεράτωση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στα Ιωάννινα.
Ο ραψωδός ποιητής Βασίλης Μούκας

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Στα πρόθυρα «μνημονίου» η Αλβανία



Οι εκτιμήσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών Arben Malaj  

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Άρμπεν Μαλάι, προειδοποίησε ότι η Αλβανία έχει ήδη εισέλθει σε μια βαθιά δημοσιονομική κρίση, η οποία, όπως εκτιμά, θα δώσει ακαριαίο χτύπημα στην οικονομία της χώρας. "Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αυξάνονται καθημερινά. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνει τις εκκρεμείς οφειλές προς τις επιχειρήσεις, η είσπραξη των εσόδων έχει επιδεινωθεί και το κλίμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι βαρύ.

Περιοδεία Ντούλε - Μπολάνου στην περιοχή Αγίων Σαράντα - Δελβίνου



Προβληματισμένος από την μικρή ανταπόκριση ο προέδρος και πρωτος στη λίστα του ΚΕΑΔ!
Περιοδεία σε όλες τις ελληνικές επαρχίες στην περιοχή Αγίων Σαράντα – Δελβίνου πραγματοποιούν τα στελέχη του ΚΕΑΔ – Ομόνοια, ξεκινώντας με ανοιχτές συναντήσεις στο κέντρο κάθε επαρχίας. Σε κάθε συνάντηση η ίδια εικόνα: Απέναντι από τους δύο προέδρους και τον έπαρχο οι υπάλληλοι της επαρχίας, κάποιοι σοσιαλιστές και κάποιοι περίεργοι ηλικιωμένοι που θέλουν να περάσουν την ώρα τους! Ο κ. Ντούλες και οι πολιτικές συναντήσεις της Ομόνοιας δεν έχουν την ίδια απήχηση των προηγούμενων χρόνων γιατί φαίνεται πως τα 15 χρόνια στην αρχηγία αυτού του τόπου,

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ανασφαλείς οι υπερήλικες της Βορείου και Νοτίου Ηπείρου



Τι πρέπει να κάνουν Ελληνική και Αλβανική πολιτεία  
Τα περιστατικά δολοφονιών τριών αξιοπρεπών γερόντων σε διάστημα ενός μηνός και σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων, στα Κτίσματα Πωγωνίου και στο Βοδίνο της Άνω Δερόπολης, φέρνουν με τον τραγικότερο τρόπο στο προσκήνιο το θέμα της απόλυτης εγκατάλειψης των ακριτικών περιοχών της  πατρίδας μας. Το αίσθημα ανασφάλειας είναι το τελειωτικό χτύπημα σε μια γενιά ανθρώπων που περήφανα κράτησαν ζωντανό τον ελληνισμό μέσα τους παρά τις κακουχίες και τους εκβιασμούς δεκαετιών.

Είναι έγκλημα να έχεις εθνικές ευαισθησίες και να στηρίζεις άπορους βορειοηπειρώτες;



Σχόλιο αναγνώστη για την αήθη επίθεση που δέχεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου από πολιτικούς του αντίπαλους στα Ιωάννινα  
Δεν μπορεί να μη σε γεμίζει αγανάκτηση το κατάπτυστο άρθρο που εντέχνως διοχέτευσαν στο βορειοηπειρωτικό ηλεκτρονικό τύπο εξαπτέρυγα της Θεοδώρας, τα οποία νοσταλγούν ακόμα τα 7 χιλιάρικα ευρώ μηνιαίως που έπαιρναν στη διπλωματική υπηρεσία της Νότιας Αλβανίας για να οδηγήσουν, τελικά, σε λουκέτο πολλά ελληνικά σχολεία.

Τη χρονική αυτή περίοδο που οι γέροι και οι γριές στη Βόρειο Ήπειρο στερούνται συντάξεως ΟΓΑ και υγειονομικής πρόνοιας, κάποιοι έρχονται να προκαλέσουν ανοικτά.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Γιατί κάποιο θέλουν να στείλουν στο «σκαμνί» τον Περιφερειάρχη Ηπείρου;



Τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου (κυρίως της αντιπολίτευσης) επιδόθηκαν σε έναν αήθη πόλεμο κατά του Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, γιατί όπως είχε δηλώσει ό ίδιος παλαιότερα «Η πατρίδα έχει ηθική υποχρέωση να στηρίζει τους έλληνες της Βορείου Ηπείρου».

Από μικροπολιτική τύφλωση δεν πάσχουν μόνον οι συμπατριώτες μας της Νοτίου Ηπείρου αλλά και μερίδα παραγόντων του βορειοηπειρωτικού χώρου που ο εγωισμός τους και δική του πολιτική αντιπαράθεση θα ήθελε το Καχριμάνη «σταυρωμένο».

Το κείμενο που ακολουθεί  αναδημοσιεύτηκε σε πολλά ελληνικά μπλογκ. Δεν αναφέρει το όνομα του περιφερειάρχη για να ιντριγκάρει την υπόθεση. Διαβάστε στη συνέχει την απάντηση που είχε δώσει για το θέμα παλαιότερα ο Καχριμάνης   

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Επέτειος Αυτονομίας Β. Ήπείρου στο Δελβινάκι την ερχόμενη Κυριακή (19/5)

Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 8ῃ Μαΐου2013
Ἀριθ.  Πρωτ. 24
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ   164η
ΘΕΜΑ: 
Βόρειος Ἤπειρος, Γῆ Ἑλληνική

Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !
-Α-
            Συμπληρώνεται φέτος μιὰ ἑκατονταετία (1913-2013) ἀπὸ τὴν βίαιη προσάρτηση τῆς Βορείου Ἠπείρου στὸ νεοσύστατο, τότε, κρατίδιο τῆς Ἀλβανίας. Αὐστροουγγαρία καὶ Ἰταλία τάχθηκαν ἐναντίον τῆς ἰδέας νὰ ὑπάρχῃ Μεγάλη Ἑλλάδα στὸν χῶρο τῆς Βαλκανικῆς.  Ἔτσι, μὲ τὸ λεγόμενο «Πρωτόκολλο τῆς Φλωρεντίας», οἰ περιοχὲς Χειμάρρας, Ἀργυροκάστρου, Κορυτσᾶς καὶ Ἁγίων Σαράντα, ἐνσωματώθηκαν στὴν Ἀλβανία, ποὺ χωρὶς νὰ ἔχῃ πολεμήσει τὸν Τοῦρκο κατακτητή, ἔγινε ξαφνικά ... κράτος. Συμπαγεῖς Ἑλληνικοὶ πληθυσμοί, οἱ ὁποῖοι ἀγωνίστηκαν γιὰ τὴν ἐλευθερία τους καὶ πότισαν μὲ τὸ αἷμα τους τὴν γῆ τῶν πατέρων τους,

Οι τελικές λίστες των υποψηφίων βουλευτών του ΚΕΑΔ και του ΕΕΜΜ

 ΚΕΑΔ
Περιφέρεια Αργυροκάστρου:
1. Alqiviadhi Puli,
2. Thoma Binjaku,
3. Mirela Hoxhaj,
4. Odeta Sufati  
5. Aristidh Proko.

Περιφέρεια Αυλώνας:
1. Vangjel Dule,
2. Vasillaq Bollano,

Σταματήστε να ευτελίζεται την «Ομόνοια»! Που είναι ο Μπολάνος;



-Μήπως η «Φωνή της Ομόνοιας» δεν είναι της Ομόνοιας;;;

-Η απόλυτη ξευτίλα: Ο Ανδρέας Μάρτος συνοδεύει τον Kokedhima στους Αγίους Σαράντα!


Ρίχνοντας μια ματιά σε ένα απο τα τελευταία φύλλα (19 Απριλίου 2013) της εφημερίδας «Φωνή της Ομόνοιας», υποτίθεται όργανο του Γενικού Συμβουλίου, σου κάνει εντύπωση πως σε καμία από τις 12 σελίδες δεν υπάρχει η λέξη «Ομόνοια» εκτός από το λογότυπο ή όταν πρέπει να αναφερθεί γίνεται Κεαδ-ομόνοια! Αντίθετα το ΚΕΑΔ και ο πρόεδρος του δε λείπει από καμία!!! Δεν υπάρχει επίσης ούτε μία φωτογραφία του Γενικού Προέδρου της κ. Βασίλη Μπολάνου ενώ έχουμε πολλές που παρουσιάζουν τη «δραστηριότητα» του Ντούλε.  

Η Ομόνοια είναι στα κακά τις χάλια αλλά δεν χρειάζεται κάποιοι να την εκθέτουν ακόμα πιο πολύ.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: "ΟΣΟ ΚΙ' ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ "



Video: Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 100-88 Τα highlights του αγώνα
«Η σημαία αυτή (Ελληνική σημαία) και η Ελλάδα είναι και πάλι εδώ. Είμαστε μία ομάδα καρδιάς, μία ομάδα χαρακτήρα και αυτό νομίζω πως τα λέει όλα. Ευχαριστώ πολύ».

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Π. Μπάρκας: Ο αυτοσκοπός εκλογής Ντούλε εμπεριέχει έντονη αρνητική ενέργεια στα πεπραγμένα της ΕΕΜ



Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επιβεβαιωθήκαμε! Πρόκειται για την εθνική, πολιτική, κοινωνική και ανθρώπινη συμπεριφορά του σχήματος ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στην κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση, ταυτισμένης ως αρνητική αντίδραση σε βάρος των εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού της Αλβανίας και των ίδιων των Ελλήνων της ε.ε.μ. Είναι προσωποποιημένη στο άτομο του Βαγγέλη Ντούλε και των υπό σκιάν του ολίγων ακόμα ατόμων μετρημένων με τα δάχτυλα ενός μόνο χεριού.
Η επίτευξη της εκλογής του Ντούλε στη Βουλή ως αυτοσκοπό, εμφάνισε στο μεγαλείο της στις εκλογές αυτές την εθνικά επικίνδυνη διάσταση:

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ανδρέας Τσάκας : Ο Δάσκαλος, ο Αγωνιστής, ο Διωκόμενος, ο Συγγραφέας



Τιμητική διάκριση από την εφημερίδα «Το Όραμα»

Η οικουμενική εφημερίδα «το Όραμα», συνεχίζει να προβάλει και να τιμά ανθρώπους που έχουν προσφέρει και προσφέρουν με τον αγώνα , την συμβολή, τη στάση, τις θυσίες τους… στον αγώνα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Την Τρίτη της Πασχαλιάς βράβευσε τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό, συνεργάτη της  και πρώην πολιτικό κρατούμενο,  Ανδρέα Τσάκα.
Η βράβευση έγινε, όπως συνηθίζεται- χωρίς μεγάλες φανφάρες-στο σπίτι του Ανδρέα, ανάμεσα στην οικογένεια, τους δικούς του, γνωστούς και φίλους, που ήρθαν να παρευρεθούν στη βράβευση αλλά και να τιμήσουν τον βραβεύοντα. Εκ μέρους της εφημερίδας ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κώστας Μακαριάδης,

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η ώρα της κρίσης



Του Μιχάλη ΝΑΤΣΙΟΥ*
Με την κοινοποίηση των εκλογικών καταλόγων των κομμάτων η αντίστροφή μέτρηση για τις εκλογές της 23ης Ιουνίου άρχισε. Λόγω και του εκλογικού νόμου η μάχη του σταυρού αναμένεται σκληρή και δυσκόλως προβλέψιμη. Παρά ταύτα ορισμένα φαινόμενα και τάσεις αποτελεσμάτων είναι ευανάγνωστες από τώρα.

Το φαινόμενο του δικομματισμού στο χώρο μας είναι πια γεγονός και θα πρέπει να το χωνέψουμε όλοι. Το ΚΕΑΔ, αν και χρησιμοποίησε θεμιτά κι αθέμιτα μέσα να αποκλείσει το ΜΕΓΑ απ’ αυτές τις εκλογές, δεν το πέτυχε. Και τα δύο κόμματα, προσκόλλησαν στις αντίθετες συμμαχίες με τα θετικά και τις αμαρτίες που η κάθε συμμαχία κουβαλάει .

Δήλωση του ανθέλληνα Kokedhima: Με το ΚΕΑΔ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα είναι ένα αλβανικό κόμμα!


Καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή του Bledi Fevziu “Opinion” στο αλβανικό κανάλι TV KLAN, ο μεγαλοεκδότης επιχειρηματίας Koco Kokedhima,  θέλωντας να αποδείξη ότι δεν παραιτήθηκε του ανθελληνικού αγώνα, δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανέναν θέμα στη συνεργασία του κόμματος του με το ΚΕΑΔ γιατί είναι ένα αλβανικό κόμμα όπως όλα τα άλλα»! Είπε ακόμα πως στη λίστα του Σοσιαλιστικού υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής όπως ο Ανδρέας Μάρτος και η Λουΐζα Xhovani αλλά αυτοί δεν έχουν απαιτήσεις για τη Βόρειο Ηπειρο.... (όχι ότι δεν το ξέραμε αλλά αλλιώς ακούγεται όταν το λέει ένας γενίτσαρος από τη Χειμάρρα)!

Κραυγή απογοήτευση από ελληνικό ιστολόγιο της Κορυτσάς για τις πολιτικές επιλογές του Κεαδ και του Μέγκα



Η Εκλογές στην Αλβανία και η απαραίτητη ενότητα (που χάθηκε) του Ελληνισμού.

Φ.Ο.Κ. : «Από αυτές τις εκλογές ας κερδίζουμε τουλάχιστον εμπειρία για τις επόμενες»...


Βγήκαν και οι επίσημες λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές (κάποιοι σίγουροι) λόγο του εκλογικού νόμου.
Τι παρατηρήσαμε:
1.     Τα μεγάλα κόμματα εφήρμοσαν την γνωστή τους μέθοδο, γέμισαν τις λίστες τους  κυρίως με βάση της πελατειακές σχέσεις του προέδρου  και των υπαλλήλων του που του εξασφαλίσουν την εξουσία σε όλα τα επίπεδα. Για εξωτερική κατανάλωση και για να δείξουν το πατριωτισμό τους που δυστυχώς στην  Αλβανία έχει ταυτιστεί με το ανθελληνισμό έβαλαν στις λίστες τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα τι δεν έχουν κάνει εναντίων του ελληνισμού αλλά και της ορθοδοξίας.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ανοιχτή επιστολή και βιογραφικό του υποψηφίου του ΚΕΑΔ Άλκη Πούλη στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου



Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλοι και συνέλληνες,
Εκφράζω καταρχάς τις προσωπικές μου ευχαριστίες στους φίλους μου για την μέγιστη τιμή που μου έκαναν με την πρόταση να κατέλθω υποψήφιος στις εκλογές με τη σημαία της Ομόνοιας ως πρώτος στη λίστα του συνδυασμού τους Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, μιας περιφέρειας με έντονο ελληνικό στοιχείο που αποτελεί απόρθητο κάστρο των Αλβανικών κομμάτων εδώ και 20 χρόνια.
Οι εποχές που διανύει ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι από τις πλέον δύσκολες και κρίσιμες, σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Ελληνική και παγκόσμια οικονομική κρίση έχει «γονατίσει» τους απανταχού βορειοηπειρώτες με άμεσες επιπτώσεις στην επιβίωση της ιδιαίτερης Πατρίδας μας, των συμπατριωτών και πατεράδων μας που διαβιούν στα πάτρια εδάφη.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η Τσαμοποίηση του Βορειοηπειρωτικού



Πριν από περίπου ένα μήνα, πρώην στέλεχος της Ομόνοιας και σημερινός υποστηρικτής του ΕΕΜΜ μας έστειλε ένα κείμενο προς δημοσίευση με τίτλο «Εκλογές στην Αλβανία: Έλληνες και τσάμηδες»

Δεν το αναρτήσαμε γιατί ήταν επικριτικό προς την σημερινή ηγεσία του ΚΕΑΔ – Ομόνοια και παρόλο που έκανε έκκληση για ενότητα, κάποιοι θα έλεγαν ότι την υπονομεύουμε!

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε τα φίλο-ΚΕΑΔ-δικά ιστολόγια να έχουν κατακλυστεί με ειδήσεις που αφορούν τους τσάμηδες. Καμία είδηση που αφορά τον ελληνισμό!  Καμία προεκλογική  πρόταση για αυτόν τον έρημο τόπο που λέγεται Βόρειος Ήπειρος! Η εικόνα που βλέπετε αριστερά είναι τα πέντε τελευταία άρθρα του deropoli.com. (Τετάρτη 8 Μαίου 2013) Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για ένα μπλογκ όπως τα άλλα και αυτό τον τρόπο επέλεξε να «δημοσιογραφεί». Το θέμα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο μπλογκ αλλά για το πολύ στενό περιβάλλον του προέδρου του ΚΕΑΔ και αυτό είναι τραγικό!

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Καταρρέει το προξενείο Σεφέρη στην Κορυτσά!

Το κτίριο που φιλοξένησε για δύο χρόνια τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη και στέγασε επί δεκαετίες το γενικό προξενείο της χώρας μας στην Κορυτσά ρημάζει ανεκμετάλλευτο, με μοναδικούς... επισκέπτες τούς τοξικομανείς που το χρησιμοποιούν ως στέκι, τους εμπόρους οικοδομικών υλικών που κάνουν πλιάτσικο, και τους ασυνείδητους που πετούν καθημερινά στο προαύλιο σκουπίδια και μπάζα.

Τα ονόματα των υποψήφιων για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία



Ντούλες και Κίτσος ηγούνται των ψηφοδελτίων τους στην Αυλώνα. Ο Ανδρέας Μάρτος στις λίστες του Σοσιαλιστικού. Δεύτερος ο Ξέρρας στο Αργυρόκαστρο. Εκτός λίστας ο Κ. Μπάκας.

Τεταμένο το κλίμα στους ομονίτες των Αγίων Σαράντα για τις επιλογές Ντούλε

Παραδόθηκαν χθες στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (KQZ) οι λίστες των υποψηφίων  βουλευτών όλων των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές στις 23 Ιουνίου στην Αλβανία.
Στις τρεις περιφέρειες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν ως εξής:

Αυλώνα
 Όπως αναμενόταν, ο κ. Ντούλες θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου στην περιφέρεια Αυλώνας. Στην προσπάθεια του να ισορροπήσει τις καταστάσεις και να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για αυτόν,  φαίνεται πως τα έκανε «μαντάρα».

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ο πρόεδρος «Ομόνοιας» Τιράνων υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό;



Ποια άλλα ονόματα ακούγονται για την «προσφερόμενη» έδρα
Σε κύκλο ο Ανδρέας Μάρτος στο Δημ. Συμβ. Τιράνων
 στα έδρανα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας
Σήμερα τα μεσάνυχτα, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των καταλόγων με τους υποψηφίους, των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία οι οποίες θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου. Όλα τα κόμματα θα ανακοινώσουν τις λίστες τελευταία στιγμή ώστε να μην προλάβουν να αντιδράσουν αυτοί που δεν θα είναι σε εκλόγιμη θέση.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι τελευταίες πολιτικές ζυμώσεις, τις εξελίξεις των οποίων, θα φροντίσουμε να σας τις μεταφέρουμε πρώτοι.

Δεξιά συμμαχία
Από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος, ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση των ψηφοδελτίων των 12 περιφερειών και ενδεικτικό του κλίματος

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Βίντεο: Η Ανάσταση στα Τίρανα και η επίσκεψη της πολιτειακής ηγεσίας στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο


Μπερίσα: Εκφράζω για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη μου στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο


ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ



Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Μεγάλη Παρασκευή: Σε τον αναβαλλόμενον το φώς...'



Το δοξαστικό των αποστίχων του εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής.
Ακούστε το τροπάρια όπως ψάλθηκε στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης 



Η «Δημοκρατία» ξαναχτύπησε: Οι Βορειοηπειρώτες κατεβαίνουν διχασμένοι στις εκλογές με αποκλειστική ευθύνη της Ομόνοιας και του Ντούλε

Κομμένη «στα δύο», αλλά ας ελπίσουμε όχι διχασμένη, κατεβαίνει η ελληνική μειονότητα στις κρίσιμες αλβανικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, με ευθύνη του «διαχρονικού» αρχηγού του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και κάποιων περίεργων Ελλήνων «μεσαζόντων», που αγνόησαν στη πράξη την επίσημη έκκληση του υπουργείου εξωτερικών για ενότητα.

Επί της ουσίας τα δύο κόμματα της μειονότητας (ΕΕΜΜ/Μέγκα και ΚΕΑΔ) κατεβαίνουν ως… ουρές των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων εξουσίας, δηλαδή του Δημοκρατικού, υπό τον σημερινό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, και του Σοσιαλιστικού, υπό τον πρώην δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα.

Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστασίου

«Δεῦτε, ἀγαλλιασώμεθα τῷ Κυρίῳ, τῷ συντρίψαντι θανάτου
τό κράτος καί φωτίσαντι ἀνθρώπων τό γένος».

1.  Πρόσκληση σε μια ολόλαμπρη εορτή μας απευθύνει σήμερα η Εκκλησία μας. Αυτή η πρόταση φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι είναι παράδοξη, ότι αγνοεί την πραγματικότητα, καθώς γύρω μας πνίγει μια ατμόσφαιρα θολή, γεμάτη αβεβαιότητα, ανέχεια, αποκαρδίωση. Και όμως, αυτό ακριβώς το πασχαλινό κάλεσμα μας βοηθεί να διακρίνουμε και να αποδεχθούμε μια άλλη πραγματικότητα.