Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Εντι Ράμα: «Το “ψύχος” στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τελείωσε»



Συνέντευξη του νικητή των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία στην Καθημερινή 
Ο θριαμβευτής των αλβανικών εκλογών Εντι Ράμα μιλάει στην «Κ» για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την ανατροπή Μπερίσα
Συνέντευξη στον Σταυρο Τζιμα
«Το “καλοκαίρι” θα επανέλθει σύντομα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», δηλώνει στην «Κ» ο νικητής των αλβανικών εκλογών Εντι Ράμα. Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για την Αλβανία, του οποίου ηγήθηκε, απέσπασε άνετη νίκη την

Ο Βασίλης Μπολάνος βουλευτής στο νέο Αλβανικό Κοινοβούλιο. Ο Ντούλες στην Κυβέρνηση. ΒΙΝΤΕΟ


Το σχόλιο μας!
Ο Βασίλης Μπολάνος, πρώην Δήμαρχος Χιμάρας και τωρινός πρόεδρος της Ομόνοιας σύντομα αναμένεται να είναι βουλευτής του αλβανικού Κοινοβουλίου.
Η μορφοποίηση του Κυβερνητικού Σχήματος του νέου Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και η εμπλοκή στην κυβέρνηση του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε  θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε ο Μπολάνος να μπει στο αλβανικό Κοινοβούλιο ως βουλευτής του κόμματος αυτού. 

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Συγκεντρωτικά αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία



0.8% το ΚΕΑΔ και 0.2% το ΕΕΜΜ
Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 3.271.885

Ψήφησαν 1.750.000, συμμετοχή 54%

Συμμετοχή στην Περιφέρεια Αυλώνα 42% (123.304/293.169)

Συμμετοχή στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου 49% (59.900/122.039)

Συμμετοχή στην Περιφέρεια Κορυτσάς 55% (149.546/273.287)

Συμμετοχή στην Περιφέρεια Τιράνων 58% (454.690/785.086)

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ο κακός ο καλός και ο παρεξηγημένος Μπερίσα




Στα 23 χρόνια της μεταπολίτευσης η Αλβανία άλλαξε συνολικά 8 πρωθυπουργούς.  Οι σχέσεις με την Ελληνική Μειονότητα και την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ίδιες και σε μεγάλο βαθμό εξαρτιόνταν και από την προσωπική πολιτική στάση του προθυπουργού της Αλβανίας που ήταν ευάλωτη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Κατά την άποψη μας, ο χειρότερος πρωθυπουργός της Αλβανία ως προς αυτά τα δύο θέματα ήταν χωρίς αμφιβολία ο Μπερίσα του 1992-1996 και ο καλύτερος ξανά ο Μπερίσα του 2005-2009.

Καταμετρήθηκαν τελικά οι δύο κάλπες της Επαρχίας Λιβαδειάς που είχαν βγει άκυρες!



Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών (KQZ) διατάχθηκε χθες να καταμετρηθούν οι δύο κάλπες της Επαρχίας Λιβαδειάς και συγκεκριμένα η κάλπη του χωριού Βαγγαλιάτι και η μία από τις δύο του χωριού Λιβαδειάς. Αυτές οι κάλπες ήταν οι μοναδικές στην Αλβανία που δεν είχαν καταμετρηθεί γιατί η Περιφερειακή Εφορευτική Επιτροπή των Εξαμιλίων (KZAZ 89) της είχε βγάλει άκυρες.

Η ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ για τα αποτελέσματα των αλβανικών βουλευτικών εκλογών

Έληξαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές την Αλβανία και ο καθένας έβγαλε τα συμπεράσματά του.

Ύστερα από μια διεφθαρμένη πολυετή κυβέρνηση, που επικρατούσε το χάος και η διαφθορά, η ανασφάλεια και η υφαρπαγή, ο αλβανικός λαός ζητούσε την αλλαγή. Ως μία ελπίδα αλλαγής της δημιουργούσας κατάστασης. Ως μια ελπίδα της πάταξης της δολιοφθοράς, της αύξησης των θέσεων εργασίας και της καλυτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης. Όλα αυτά ο Ράμα τους τα υποσχέθηκε. Μένει να τα εφαρμόσει στην πράξη, πράγμα που είναι αδύνατο, σε μια χώρα με ισλαμική νοοτροπία, που πάσα θυσία ξεμυτίζει το παρακράτος και ιδίως η κάλυψη των πάντων με το μανδύα του εθνικισμού.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Απεβίωσε ο Θωμάς Τζιας από τα Σωφράτικα Αργυροκάστρου, ιδρυτικό μέλος της Ομόνοιας και ηγετικό στέλεχος του κόμματος ΕΕΜΜ

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο Θωμάς Τζιας από τα Σωφράτικα Κάτω Δρόπολης Αργυροκάστρου, ιδρυτικό μέλος της Ομόνοιας και ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ. Τον τελευταίο χρόνο είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά από την καρδιά του και τους τελευταίους μήνες έδειχνε να αναρρώνει από την επέμβαση που είχε κάνει τον χειμώνα στην Αθήνα. 
Από τον περασμένο Μάιο είχε επιστρέψει στο χωριό ώστε να είναι παρών στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να βοηθήσει το κόμμα του οποίου ήταν μέλος στο Προεδρείο του κατά την προεκλογική περίοδο.
Τελικά χθες έμελλε να εγκαταλείψει αυτό τον κόσμο. Η κηδεία του έγινε σήμερα από το Νεκροταφείο των Σωφρατίκων όπου αναπαύεται αιώνια.

Οι εκλογές στην Αλβανία και τα μηνύματα για την ΕΕΜ



Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της «Ομόνοιας»
Του Παναγιώτη Μπάρκα
Το μήνυμα εκλογής Ντούλε
Οι εκλογές τελείωσαν. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα έδειξε ότι είναι κατακερματισμένη, αρμενίζει χωρίς μπούσουλα. Ταυτόχρονα ενώ εκπέμπει S.O.S δεν έχει ποιος να την ακούσει. Η εσωτερική συλλογική αυτενέργεια έχει στερέψει ή έχει ισοπεδωθεί μπροστά στις προσωπικές πελατειακές σχέσεις «με τον αρχηγό», όποιος και αν είναι αυτός, αρκεί να προσφέρει ένα κομμάτι ψωμί και το αίσθημα του νικητή.

Εκπλήξεις και αξιοπερίεργα των βουλευτικών εκλογών στην ΕΕΜ



Πως ψήφισαν στα χωριά των βορειοηπειρωτών υποψηφίων!
Για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, σε κάποια εκλογικά κέντρα της Ελληνικής Μειονότητας καταγράφηκαν κάποιοι αξιοπερίεργοι αριθμοί που αξίζουν αναφοράς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι ψήφοι που έλαβαν οι βορειοηπειρώτες υποψήφιοι βουλευτές στα χωριά τους. Τα αναφέρουμε επιγραμματικά:
      -          Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου «Κάτοψη» ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, δεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Οι δημοσιογράφοι περίμεναν δύο ώρες στο χωριό του Γοραντζή αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Οι ψήφοι που έλαβε σε αυτό το χωριό το ΚΕΑΔ είναι 156 (44%)

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Εκλογές 2013 - Το μήνυμα από την Κορυτσά

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ Κ.Κ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Το ΚΕΑΔ στην Κορυτσά ψήφησαν 3.071 άνθρωποι. Το ΜΕΓΑ 172. Περισσότεροι απ΄ ότι στις εκλογές του 2009.
Τρεις φορές περισσότεροι απ΄ όσους ψήφισαν για τα ίδια Κόμματα στο Αργυρόκαστρο και οι μισοί απ΄ όσους συνολικά ψήφισαν στην Αυλώνα, χωρίς μάλιστα να έχει παρατηρηθεί σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων από την Ελλάδα στην Περιοχή και με προεκλογική δραστηριότητα μόλις ενός μηνός.

Ο Σαλί Μπερίσα παραδέχτηκε την ήττα του και παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος




Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε την Τετάρτη στα Τίρανα ότι αποχωρεί από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματός του,
ολοκληρώνοντας τον σημαντικότερο κύκλο της σταδιοδρομίας του σε ηλικία 68 χρονών. 

Τρεις ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία, ο Σαλί Μπερίσα εμφανίστηκε στους οπαδούς του για να εκφωνήσει μια γραπτή ομιλία – πράγμα σπάνιο για τον ίδιο. Μιλώντας με εμφανή συγκίνηση,

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τα τελικά αποτελέσματα στις τρεις ελληνικές επαρχίες στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου



-Ένας στους 5 δροπολίτες ψήφισαν  ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ !!!

-Αθροίσματα και συγκρίσεις
 
Επαρχία Πάνω Δρόπολης

Σύνολο ψηφοφόρων:   9.082
Ψήφισαν :2.878

ΣΚ : 373
ΔΚ: 614
LSI: 1.332
ΚΕΑΔ:332
ΕΕΜΜ- MEGA: 95
ΚΕΑΔ+ΜΕΓΚΑ 14.8%

Όλα τα τελικά αποτελέσματα ανά επαρχία στην Περιφέρειες Αυλώνας



Μόνο το 50% των βορειοηπειρωτών ψήφισαν  ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ
Επαρχία Κέντρου  (Νάρτας με δύο ελληνικά χωριά)
Σύνολο ψηφοφόρων:   14.010
Ψήφισαν :5.548

ΣΚ : 2.663
ΔΚ:729
LSI: 522
ΚΕΑΔ:165
ΕΕΜΜ- MEGA: 111

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης!




Υπουργοποιήθηκαν Μπέζας και Γκιουλέκας
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας: Αντώνης Σαμαράς 
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου
Υπουργείο Εξωτερικών: Ευάγγελος Βενιζέλος 
Yφυπουργοί: Δημήτρης Κούρκουλας και Άκης Γεροντόπουλος
 Υπουργείο Οικονομικών: Γιάννης Στουρνάρας
Αναπληρωτής: Χρήστος Σταικούρας
Yφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάννης

Οι πλούσιοι φτώχυναν και οι φτωχοί …



Το ΚΕΑΔ προσπαθεί να καλύψει την κατρακύλα του με την κατρακύλα του Μέγκα!
Αρνητικά όσο ποτέ άλλοτε ήταν τα αποτελέσματα για την Ελληνική Μειονότητα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Τα χαμηλά αποτελέσματα του πρωτοεμφανιζόμενου ελληνικού κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA εξέπληξαν ακόμα και τους πολέμιους του αφού όχι μόνο δεν θα εκλέξει την έδρα που διεκδικούσε στην Αυλώνα  αλλά δε θα φτάσει ούτε τους μισούς από τους απαιτούμενους ψήφους. Αρνητικά από κάθε άλλη φορά είναι και τα αποτελέσματα του ΚΕΑΔ που κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής για πρώτη φορά από την ίδρυση του (1992).
Στην Κορυτσά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτά του 2009 αλλά πολύ μακριά των προσδοκιών που ήταν ακόμα και η εκλογή της έδρας. 

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στην Αλβανία!



-Οι αρχηγοί και των δύο μεγάλων κομμάτων ανακοίνωσαν τη νίκη τους!
-Κατώτερη των προσδοκιών η συμμετοχή των βορειοηπειρωτών!
-Πρώτες εκτιμήσεις σε Αυλώνα Αργυρόκαστρο και Κορυτσά

Η δολοφονία ενός ατόμου στην πόλη Laç, έξω από ένα εκλογικό κέντρο και ο τραυματισμός άλλων δύο, ήταν το αποκορύφωμα της βίας και της τρομοκρατίας που καταγράφηκαν στις σημερινές εκλογές στην Αλβανία

Σύμφωνα με αναφορά της αλβανικής αστυνομίας, έξω από εκλογικό τμήμα στην πόλη Lac ο 53χρονος Gjon Gjoni υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση σκοτώθηκε με πυροβόλο όπλο, ενώ ο Mëhill Fufi, υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος –DP,  τραυματίστηκε. Επίσης τραυματισμένος  βρέθηκε ακόμη ένα άτομο, του Δημοκρατικού κόμματος, ονόματι Kastriot Fufi.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Φωτογραφίες και βίντεο από τη συναυλία του Αγάθωνα στους Αγίους Σαράντα

Με τη συναυλία αυτή το ΚΕΑΔ έκλεισε τον προεκλογικό αγώνα στην Περιφέρεια Αυλώνας



Η εκλογική πραγματικότητα που δε φαίνεται και η μετεκλογική ελπίδα.



Γράφει ο αθώος
Τι γίνεται αδέρφια….;;;!!!
Που βρήκε λεφτά ο Ντούλες και άνοιξε το σάκο του… Το ΥΠΕΞ στην Ελλάδα δεν του έδωσε δεκάρα και φημολογείται ότι τα χρήματα που διαθέτει και μοιράζει ο Ντούλες να έχουν προέλευση από … (αφαιρέθηκε)…. Αυτή δηλώνει φόβο…. Μέχρι το μεδούλι. Σημασία έχει που συνειδητοποίησε το φόβο και ο «ΗΓΕΤΗΣ»…!
Πριν δύο μέρες το επιτελείο του Ντούλε έδωσε εντολή στη Δρόπολη  ψήφοι του ΚΕΑΔ να μπορούν να περάσουν υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος (!!!)

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Θα κλάψουνε μανούλες…



Όλα τα σενάρια στην Περιφέρεια Αυλώνας
Μία φράση που έγινε σλόγκαν στην περιοχή του Βούρκου, ήταν το «θα κλάψουνε μανούλες», του Η. Μπ.  Ο «επιχειρηματίας» που αρέσκονταν να παίρνει δανεικά αλλά και να αλλάζει χρήματα (ευρώ - λεκ) με «καλό» συντελεστή, όταν απομακρύνονταν από το θύμα του, συνήθιζε να λέει την περίφημη φράση που άφησε εποχή. Αρκετά χρόνια μετά την εξαφάνιση του «επιχειρηματία» είχε ξεχαστεί και η φράση του αλλά βλέπουμε τελευταία να «παίζει» πολύ και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις εκλογές και τους υποψηφίους της περιοχής.
Η περιφέρεια Αυλώνας είναι εκλογικά η πιο αμφίρροπη. Ενώ οι υπόλοιπες 11 της Αλβανίας θα είναι δικομματικές και τρικομματικές, στην Αυλώνα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έχουμε 6 κόμματα ενώ σε τροχιά εκλογής είναι και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Arben Malaj
Αυτοί που μπορούμε να πούμε πως εκλέχθηκαν από την ημέρα που οριστικοποιήθηκαν οι λίστες είναι οι 5 πρώτοι του Σοσιαλιστικού και οι 3 πρώτοι του Δημοκρατικού. Τις υπόλοιπες 4 έδρες διεκδικούν συνολικά 12 βουλευτές, 5 από την αριστερή συμμαχία, 4 από τη δεξιά και 3 υποψήφιοι εκτός συμμαχίας. 

Ή Λαλιωτοποίηση της πολιτικής



Ο εθνικός αγώνας δεν μπορεί να γίνει με ψέματα!
Όταν στην Ελλάδα κυριαρχούσε ο δικομματισμός, και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ή είχε χαμηλή συσπείρωση, επιστράτευε το «υπερόπλο» του που δεν ήταν άλλο από τον Κώστας Λαλιώτης. Ειδικός στο βρώμικο πόλεμο. Με ψέματα, συκοφαντίες και τα γνωστά αντιδεξιά συνθήματα είχε τον τρόπο να παίρνει αυτό που ήθελε. Ο αυτοσκοπός της νίκης αγίαζε τα μέσα! Τι και αν σπιλώνονταν προσωπικότητες; Τι και αν τα δικαστήρια τον καταδίκαζαν; Το κόμμα να είναι καλά, ήταν πολλά τα λεφτά της εξουσίας, έφταναν και για τα δικαστικά έξοδα και για τα πρόστιμα!
Λίγε μέρες πριν από τις εκλογές στην Αλβανία, τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά! Αυτοί όμως που ξεπέρασαν και αυτόν το Λαλιώτη,

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζετε!



Του Άλκη Αγγελή
Όχι κύριοι «μοναδικοί εκπρόσωποι» του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, δεν φταίνε οι βορειοηπειρώτες για την πολιτική κατάντια και ούτε για την αποχή από τα πολιτικά δρώμενα του τόπου.
Η πιο σημαντική στιγμή της μεταπολίτευσης στον τόπο μας ήταν όταν στις πρώτες «δημοκρατικές εκλογές» όλος ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στήριξε και υπερασπίστηκε την ταυτότητα του την ύπαρξη του το έθνος του τον πολιτισμό του την επιβίωση του στις πατρογονικές του εστίες ψηφίζοντας Ομόνοια.

Κ. Περδίκη, σταματήστε να προσβάλλετε τους βορειοηπειρώτες!




Ο κ. Δημητρης Περδίκης μας έστειλε ένα άρθρο με τίτλο «Αλβανικές εκλογές, Τσάμηδες και άλλα πολλά». Θα συμφωνήσουμε στη διαπίστωση του ότι το βορειοηπειρωτικό είναι «ντεμοντέ» (διαφορετικά το διατυπώνει). για την ελλαδική  πολιτική τάξη αλλά και κοινωνία γενικότερα.
Κ. Περδίκη, οι βορειοηπειρώτες το παλεύουν μόνοι τους ενώ οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στηρίζονται σε προσωπικές σχέσεις με ελλαδίτες πολιτικούς, με απώτερο στόχο την πολιτική αλληλοϋποστήριξη ενώ είναι δυσδιάκριτοι οι εθνικοί στόχοι!  Αντί κάποιοι του πατριωτικού χώρου από την Ελλάδα όπως εσείς, να συμβάλετε στην ανάδειξη και επίλυση κάποιον θεμάτων, πέφτετε στον πειρασμό του διχασμού και γίνεστε μέρος του προβλήματος.

Ο υπαίτιος της εθνικής συμφοράς προστατεύεται ως εθνικός σωτήρας! Γιατί και από ποιους;;;



Του Παναγιώτη Μπάρκα
Κάπου στην Κουλουρίτσα, στην καρδιά του Βούρκου οι ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ έχει αναρτήσει ένα πανό με το κεντρικό τους σύνθημα: «Μόνο Ευρωπαίοι»…. Η σημειολογία του περιστατικού μαρτυρεί το πραγματικό προφίλ του φορέα που εκπροσωπεί το πανό. Πρόκειται για σαρκαστική πρόκληση σε βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Δραστηριότητες της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας του υποψηφίου βουλευτή ‘Αλκη Πούλη

Εκδηλώσεις της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας του υποψηφίου Βουλευτή Ομόνοιας- ΚΕΑΔ Περιφέρειας Αργυροκάστρου, κ. ‘Αλκη Πούλη:

Συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού « Ήπειρος TV1» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα στις 18/6/2013 και ώρα 21:00. Το Ήπειρος TV1 είναι διαθέσιμο πανελλαδικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Digea και του OTE TV.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Όταν ο Γ. Γιάννης ζητούσε από το Μπερίσα να μαζέψει το Ντούλε!

Αδειάζουν τις φαρέτρες ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ!
Όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών, τα δύο κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των ελλήνων στην Αλβανία βγάζουν τις τελευταίες φαρέτρες που διαθέτουν. Όλη την προεκλογική περίοδο, εφημερίδες και ιστολόγια προσπαθούν να μας πείσουν πόσο κακοί είναι οι άλλοι!
Εκτός από τους κάφρους που δεν έχουν ανάγκη από επιχειρήματα, δεν ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί που θα ήθελαν να ακούσουν τις προτάσεις των κομμάτων και των υποψηφίων αλλά… τις να τις κάνεις τις απόψεις για το βορειοηπειρωτικό όταν μπροστά μας έχουμε το «μεγαλειώδες» θέμα που λέγεται «τσάμικο». Ένα θέμα που για εμάς τους έλληνες είναι ανύπαρκτο αλλά καταφέραμε να το βάλουμε στην ατζέντα μας! Εξαίρεση αποτελούν δύο νέοι υποψήφιοι στο Αργυρόκαστρο, ο κ. Πούλης και ο Ρούτζιος που αξίζουν τα εύσημα για τον αξιοπρεπή αγώνα που δίνουν καθημερινά παρόλο που οι ελπίδες εκλογής τους είναι μηδαμινές.

Δωρεάν Λεωφορεία προς την Βόρειο Ήπειρο για τις εκλογές της 23ης Ιουνίου 2013!

Το "ΕΕΜΜ- ΜΕΓΚΑ" σας ενημερώνει πως διαθέτει δωρεάν λεωφορεία για την μεταφορά σας σε όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου εν’ όψη των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου.
Η αναχώρηση από τις πόλεις της Ελλάδος θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Αλβανοί Σκοπίων: Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία» είναι αποδεκτή από εμάς!

Ιούνιος 15, 2013.
Σκόπια.
Ο αρχηγός του κόμματος  DUI, Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, εξήγησε γιατί ανέλαβε διπλωματική επίθεση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σήμερα στη Γερμανία.

«Η κυβέρνηση συνασπισμού κατανοεί ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας. Εμείς, οι Αλβανοί έχουμε ενημερώσει προς όλα τα σλαβικά κόμματα για 


εκείνα τα οποία διαφωνούμε.

Και η ποίηση στον προεκλογικό αγώνα!



ΣΗΚΩ ΕΠΑΝΩ, ΨΥΧΗ!
Τώρα που δρασκέλισε η  Εθνοπροδοσία
Καλούμε να απολογηθώ, ή δεν έχει πια αξία
Να σκύψω το κεφάλι μου, στα τόσα σχεδία τους
Ηγέτες για να γίνουνε, αυτοί και τα παιδιά τους;

Όχι δεν θα απολογηθώ, θα τρέξω όμως ξοπίσω
Με ότι μου μένει στην ψυχή, κι όποιον μπορώ να πείσω
Πως τίποτα δεν χάθηκε, να πιάσουμε τα όπλα
Της ιστορίας τα γραπτά, να ζήσουμε σαν πρώτα….

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παράσταση αναβίωσης του Βορειοηπειρωτικού Γάμου.


Μια αξιόλογη προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης του λαϊκού μας πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας έγινε στην Πλατεία Σουρμένων  στο Ελληνικό από τον Λαογραφικό Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «ΧΑΟΝΕΣ» με την αναβίωση του «Παραδοσιακού  Βορειοηπειρωτικού Γάμου».

 Εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες και Ηπειρώτες παραβρέθηκαν και χειροκρότησαν την εξαιρετική

παράσταση της αναβίωσης του γάμου όπου συμμετείχαν 80 μέλη  και φίλοι  του συλλόγου.

Ιστορικός από το Λάμποβο: Τον Τίμιο Σταυρό της εκκλησίας μας τον πήρε η κόρη του Ενβέρ Χότζα!


Ποιος ο ρόλος γερμανού αρχαιολόγου και γιατί κατηγόρησαν δύο νεαρούς από την Επισκοπή!
Η εκκλησία της Παναγίας του Λμπόβου του Σταυρού είναι από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία στη Βόρειο Ήπειρο. Φέρει το όνομα του Σταυρού, γιατί στην εκκλησία αυτή φυλάσσονταν τμήμα Τίμιου Ξύλου (από τον σταυρό που σταυρώθηκε ο Χριστός), δώρο σύμφωνα με την παράδοση του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού (482 – 565).
Το σπάνιο αυτό ιερό κειμήλιο, σύμφωνα με τον ιστορικό που κατάγεται από το Λάμποβο Στέφανο Μίχο , γλύτωσε από τις διώξεις των κομουνιστών γιατί το φύλαξαν οι χριστιανοί στα σπίτια τους.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ο Χρήστος Κίτσος απαντά σε δημοσιεύματα που του επιτίθενται προσωπικά



Δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε στη λάσπη!
Ο Γενικός Πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι προφανές ότι οι προσωπικές επιθέσεις εναντίων μου από ανώνυμα ιστολόγια που πρόσκεινται στο ΚΕΑΔ, στοχεύουν σε μία γενική απαξίωση, από την οποία θα ωφεληθούν και τα αφεντικά τους. Φαίνεται πως στέρεψαν τα επιχειρήματα και η μόνη συνταγή που τους έμεινε είναι η τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Τη στιγμή που εμείς προβάλουμε τα προβλήματα που έχει ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, η άλλη πλευρά το μόνο που έχει να επιδείξει είναι οι ύβρεις και οι συκοφαντίες εναντίων μας.
Δηλώνω με παρρησία πως,

Ανέκδοτο Και κεκές και πλασιέ...

Ένας κεκές, ο οποίος έψαχνε απεγνωσμένα για δουλειά, πληροφορείται πως ζητάνε πλασιέ σε έναν εκδοτικό οίκο. Χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, πάει στον εκδοτικό οίκο, βρίσκει τον εκδότη και ζητάει την πολυπόθητη για εκείνον δουλειά.
Ο εκδότης διστάζει μιας και μιλάμε για κεκέ αλλά λόγο της επιμονής του, αποφασίζει να του δώσει μία ευκαιρία. Έτσι λοιπόν του δίνει 2 βιβλία και τον στέλνει να τα πουλήσει για να τον.....
δοκιμάσει.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

«Κρανίου τόπος» οι ελληνικές επαρχίες του Βούρκου!



Που πάνε τα 200.000 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο;
Δύο χρόνια από τις τοπικές εκλογές του 2011 και στις επαρχίες Μεσοποτάμου Φοινίκης Αλύκου, Δίβρης και Λιβαδειάς δεν κουνιέται φύλο! Τα γραφεία τους μοιάζουν με στρατόπεδα ψηφοφόρων και υποστηρικτών των έπαρχων παρά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών πόσο μάλλον κέντρα ανάπτυξης της περιοχής...
Η συνήθης δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία γιατί «είμαστε αντιπολίτευση». Ενδεχομένως αυτό να είναι σωστό γιατί δε συμβαίνει το ίδιο με τη γειτονική τσάμικη επαρχία του Μαρκάτι που τα τελευταία χρόνια ήταν ένα απέραντο εργοτάξιο.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το παλικάρι από τη Σμίνετση παίρνει νύφη από το Λόγγο!



Αναβίωση παραδοσιακού βορειοηπειρωτικού γάμου

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ.ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ'ΈΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟ.ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΑΙ ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΣΜΩΝ.ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΣΑΝ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ,

Η χρήση της ελληνικής γλώσσας από τα κόμματα της ΕΕΜ στην Αλβανία!



Η εμφάνιση του νέου κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA στην ελληνική μειονότητα, αν μη τι άλλο έσυρε και το ΚΕΑΔ που εκπροσωπούσε παραδοσιακά την ΕΕΜ να γίνει πιο «ελληνικό». Το λέμε αυτό γιατί: 1) Το ΚΕΑΔ έβγαλε για πρώτη φορά προεκλογικές αφίσες και στα ελληνικά (ελπίζουμε κάποτε να πουν ότι είμαστε έλληνες και όχι «μόνο ευρωπαίοι») ενώ παλαιότερα τα ελληνικά ήταν επίσημη γλώσσα μόνο της "Ομόνοιας" ενώ οι αφίσες του στα Αλβανικά.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η εθνική πολιτική δεν μπορεί να γίνει με ψέματα και συκοφαντίες



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΜΜ-MEGA

Μην μπορώντας να χωνέψουν το γεγονός ότι ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός γύρισε την πλάτη σε αυτούς που τόσο χρόνια κάθονταν στο σβέρκο του πουλώντας «πατριωτισμό», οι «ηγέτες» του ΚΕΑΔ, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθούν στην εξουσία, εξαπολύουν ύβρεις και συκοφαντίες κατά του Κόμματος των Ελλήνων.Εμείς δεν διαθέτουμε ούτε χρηματοδότηση από τον αλβανικό προϋπολογισμό ούτε άλλους μηχανισμούς της κεντρικής και τοπικής εξουσίας που διαθέτει το κόμμα του κ. Ντούλε. Αυτό μάλλον που τους ενοχλεί πιο πολύ και εξαπολύουν καθημερινά ύβρεις και συκοφαντίες, είναι η καθαρότητα και η ειλικρίνεια του λόγου μας.

ΠΣΗΕ: Ανιστόρητες ανθελληνικές, προκλητικές και προσβλητικές οι δηλώσεις της Μαρίας Ρεπούση!



«Λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού καταδικάζει με βδελυγμία τις ανιστόρητες ανθελληνικές, προκλητικές  και προσβλητικές δηλώσεις της βουλευτίνας της ΔΗΜΑΡ,   Μαρίας Ρεπούση, σύμφωνα με τις οποίες «είναι μύθος ο χορός του Ζαλόγγου»!.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Ρεπούση προκαλεί με τις ανιστόρητες ανθελληνικές δηλώσεις της. Είναι ακόμα ζωντανές στη μνήμη μας οι κατάπτυστες αναφορές της περί δήθεν συνωστισμού στα παράλια της Σμύρνης, αντί της εκδίωξης και του σφαγιασμού του Μικρασιατικού  Ελληνισμού , την αμφισβήτηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και άλλα.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Βλάχοι απ’ όλο τον κόσμο συναντήθηκαν σήμερα στην Κορυτσά!

Η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτυονία βρέθηκε στην Κορυτσά. Βλάχοι από τα Σκόπια (Γευγελή, Μοναστήρι, Κρούσοβο ), την Γερμανία, το Καναδά, την Αμερική, την Ελλάδα και την Αλβανία συναντήθηκαν στην Κορυτσά. Η συνάντηση αυτή κορυφώθηκε σήμερα στην πόλη μας όπου οι εκπρόσωποι βλάχικων συλλόγων από όλες τις παραπάνω χώρες , μετά την συμμετοχή τους στην Θεία Λειτουργία  παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς στην κεντρική πλατεία της Κορυτσάς, ακριβώς μπροστά από το Καθεδρικό Ναό.
Την οργάνωση είχε αναλάβει ο Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος των Βλάχων στην Αλβανία αλλά και υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το ΚΕΑΔ στην περιοχή μας. Όπως πάντοτε δεν έλλειψε η  μέριμνα του Γενικού Προξενείου Ελλάδος και το αγαπητό Γενικό Πρόξενο κ Ιωάννη Πεδιώτη.

Περιοδεία του Σαλί Μπερίσα στους Αγίους Σαράντα (βίντεο)



- Εγκαινίασε το δρόμο της Λύβενας και το νέο λιμάνι της πόλης

- Φιλοφρονήσεις του έπαρχο Μεσοποτάμου προς τον αλβανό πρωθυπουργό!
Στα μπλε ντύθηκαν σήμερα οι Άγιοι Σαράντα και το Δέλβινο όπως και όλοι οι δρόμοι  της περιοχής, για να υποδεχτούν τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματο και πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.
Εκτός από τις δύο πόλεις του νότου, ο Μπερίσα επέλεξε να κάνει άλλες δύο σταθμεύσεις σε χωριά της μειονότητας. Στο Καραχάτζι συναντήθηκε με τους αγρότες της περιοχής, γιατί όπως είπε στην επόμενη τετραετία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της γεωργίας.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Κατέστρεψαν 150 ριζάρια ελιές του Έπαρχου Δίβρης



Καταγγελία της Ομόνοιας και το ΚΕΑΔ για πολιτικά κίνητρα
Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, άγνωστοι κατέστρεψαν 150 ριζάρια ελιές, που είχαν φυτευτεί πρόσφατα σε ιδιόκτητο περιβόλι του Έπαρχου Δίβρης Σωκράτη Καλτσούνη
Με ανακοίνωση τους η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ αποδίδουν πολιτικά κίνητρα στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια και ζητούν από τα αρμόδια κρατικά όργανο να διαλευκάνουν την υπόθεση.
Σύμφωνα πάντα με τα αλβανικά μέσα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στη μειονότητα και ότι

Σπ. Ξέρρας: Το ΚΕΑΔ δεν το ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων γιατί έτσι θα έχει λόγο ύπαρξης!

Ο Ελληνισμός θα επιβιώσει όσο θα επιβιώνουν εδώ Έλληνες. Όσο θα ζουν στα χωριά μας άνθρωποι οι οποίοι θα δουλεύουν και θα χτίσουν το μέλλον τους σ’ αυτόν τον τόπο, οι οποίοι θα σπουδάζουν τα παιδιά τους εδώ και όχι αλλού.
Απάντηση στο άρθρο της εφημερίδας Φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
« Ο Ξέρρας κάνει προεκλογική καμπάνια με τα έργα του ΚΕΑΔ!...»
Αγαπητοί μου φίλοι στο διαδίκτυο!
Σήμερα το πρωί με περίμεναν στην αυλή του σπιτιού μου δύο συγχωριανοί ενοχλημένοι να μου δείξουν την εφημερίδα «Φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ» η οποία είχε ένα άρθρο με τίτλο « Ο Ξέρρας κάνει προεκλογική καμπάνια με τα έργα του ΚΕΑΔ!...»
Το άρθρο μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσω τον προβληματισμό και τον πανικό που έχει πιάσει την γνωστή ηγεσία στο ΚΕΑΔ βλέποντας ότι οι Δερβιτσιώτες και όλοι οι Έλληνες στην περιφέρεια Αργυροκάστρου είναι αποφασισμένοι να με στηρίξουν δυναμικά και αυτή τη φορά.

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για τις συντάξεις του ΟΓΑ !

Προς αποκατάσταση οι συντάξεις (ΟΓΑ) ομογενών!

Του Τασου Τελλογλου
Προς κατάργηση της... κατάργησης των συντάξεων για τους ομογενείς βαδίζει η τρικομματική κυβέρνηση, μετά το πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκληθεί για 31.000 ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Αλβανία.
Με τις διατάξεις που υιοθετήθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου (νόμος 4093), καθορίσθηκε μια σειρά κριτηρίων για την επανεξέταση της χορήγησης της κατώτερης σύνταξης (345 ευρώ) στους υπερήλικους ανασφάλιστους ομογενείς συνταξιούχους:
- Να έχουν είκοσι χρόνια «νόμιμης και μόνιμης» παρουσίας στην Ελλάδα.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η αποφοίτηση των πρώτων μαθητών από το Σχολείο "Όμηρος" στην Κορυτσά!

Η Σχολική Χρονιά έφτασε στο τέλος της.  Το Σχολείο Όμηρος μόλις ολοκλήρωσε ένα επιτυχημένο κύκλο με τους πρώτους μαθητές που αποφοιτούν από  την Θ τάξη και ετοιμάζονται για το Λύκειο.
Αυτό το γεγονός  τιμήθηκε με ιδιαίτερο τρόπο από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του Σχολείου κ Ελένη Τούλιου. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές σε τρείς γλώσσες, Αλβανικά, Ελληνικά και Αγγλικά.

Κάποτε πρέπει να σταματήσουν να λιθοβολούν το Ελληνικό Σχολείο Όμηρος Χιμάρας.



Επιστολή αναγνώστη από τη Χειμάρρα
Το σχόλιο του «Βορειοηπειρώτη»
Την Δεύτερα, 27 Μαΐου  του 2013, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επιστολή του έγκυρου συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Όμηρος Χιμάρας.
Προς μεγάλη απογοήτευση του Διευθυντή, δασκάλων  και των γονέων, προστέθηκε ακόμα ένας λίβελος στο πλήθος των συκοφαντιών και διαστρεβλώσεων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο, από εκείνους που αυτοονομάζονται  ‘’ πατριώτες ‘’, γνωρίζοντας ότι στα ‘’μάτια’’ της τοπικής κοινωνίας δεν υπήρξαν ποτέ.
Ασφαλώς, σε κάθε σχολική μονάδα που προκύπτουν δυσκολίες, αυτές ξεπερνιούνται μέσα από ένα διάλογο των εκπαιδευτικών και γονέων. 

Τα «στελέχη» μας, είτε δεν βλέπουν τα σύννεφα, είτε υποτιμούν την κατάσταση και δεν δίνουν την προσήκουσα σημασία



Η διχόνοια καταστροφική για τους Βορειοηπειρώτες!
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
*  Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία πλησιάζουν. Ήδη τα κόμματα βρίσκονται στην τελική ευθεία και αυξάνουν τις προσπάθειες για προσεταιρισμό ψηφοφόρων. Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, το Δημοκρατικό του Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα, εντείνουν τον προεκλογικό αγώνα και επιδιώκουν να εμβολίσουν τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Τα αλβανικά Κόμματα πολύ καλά κάνουν, επιδιώκοντας να απορροφήσουν τους Έλληνες της Μειονότητας.